• Bespaar tot 40% op de prijs
 • Meer dan 45 jaar ervaring
 • NOA erkend familiebedrijf
 • Sinds 1997
 • Bekend van TV

Betonrot

Betonrot is natuurlijk niet altijd gevaarlijk, maar het is van groot belang dat dit wel snel gerepareerd wordt. Heeft u last van verrot beton in uw woning of flatgebouw, en vraag u zichzelf af hoe u dit kan tegengaan, behandelen of herstellen? Op deze pagina geven wij u informatie betreft de oorzaak, het oplossen en de kosten van betonrot herstel.

Het herstellen van betonrot vereist specifieke kennis en vaardigheden om ervoor te zorgen dat de reparatie duurzaam en effectief is.

Betonrot
Balkon met betonrot

Bereken in 2 min uw prijs

Hoe ziet betonrot eruit?

De term betonrot wordt voornamelijk gebruikt voor de benaming van een bepaalde soort schade die voor kan komen bij beton en betonconstructies. Met herstellen van betonrot wordt over het algemeen de schade bedoeld die ontstaat in het geval van aantasting van de wapening van het beton door roest.

Het ontstaan van roest is een chemische reactie die expansie tot gevolg heeft. Dit kan zowel gebeuren in de volgende betonnen elementen van een woning of nieuwbouw appartement:

 • Kelder
 • Heipalen
 • Balkon
 • Trap
 • Plafond 
 • Muren

Door de uitzettende wapening kan het beton barsten en dat is funest voor de kwaliteit van het beton en de beton constructen, omdat barsten in het beton meer lucht en vocht toelaten tot de wapening waardoor het proces van roest een zelf bestendigende aard krijgt.

U kunt gemakkelijk betonrot ontdekken ( herkennen ) door afbrokkelend beton en roetige plekjes op uw balkon. In sommige gevallen kunt u ook het verroeste wapeningsstaal zien zitten.

Proces van betonrot

Betonrot kan een gevaarlijk fenomeen zijn dat zich voornamelijk voordoet in de wat oudere beton constructies die het einde van de levensduur hebben bereikt zoals jaren 70 en jaren 60 woningen. Betonrot doet zich echter ook voor bij beton constructen die zijn verwaarloosd of niet goed zijn uitgevoerd en ontworpen.

Zoals eerder al gezegd wordt betonrot veroorzaakt door de indringing van de kooldioxide CO2 afkomstig uit de lucht of door indringing van chloriden voornamelijk afkomstig uit water dat mineraal houdend is.

Vocht zorgt voor roest

Als vocht de kans heeft om bij het wapeningsstaal te komen dan zal dit gaan roesten. Door de roest word het gewapende beton uit elkaar gedrukt wat vervolgens gaat scheuren en afbrokkelt. De constructie is nu zwakker en kan zelf door gaan buigen.

Verkruimeld beton is niet alleen maar lelijk om te zien ook is het dus gevaarlijk. Aantasting kan dus grote gevolgen hebben en het is dus van groot belang dat u het verschijnsel van betonrot snel herkend.

De indringing van chloride vind vooral plaats in vochtige klimaten zoals een zeeklimaat, maar ook plekken waar veel gestrooid wordt kunnen ten prooi vallen aan betonrot. In geval van betonrot wordt de bewapening van het beton aangetast. Dit is te zien aan het schilferen van de bewapening.

Chloriden en CO2 zorgen ervoor dat de beschermende laag om de bewapening kan oplossen en dat het proces van roest zich kan gaan inzetten.

Voor dat de chloriden en de CO2 bij de bewapening van het beton construct kan komen is er al sprake van poreus beton dat op haar beurt weer wordt veroorzaakt door ouderdom of door het gebruik van de verkeerde bestanddelen in het oorspronkelijke beton.

Herstellen betonrot
Herstellen betonrot

Bereken in 2 min uw prijs

Beton brokkelt af

Als de bewapening eenmaal gaat roesten dan wint de roest van het beton. Beton is in dit stadium te zwak en zal gaan breken door het uitzetten van het staal.

Omdat er betonstukjes afbreken zal de bewapening nu nog meer aan de oppervlakte komen te liggen en kun nu nog meer zuurstof en vocht tot zich nemen. Op deze manier zal het betonrot proces versnellen en zal niet meer stoppen voordat het is opgelost.

Waar komt betonrot het meeste voor?

Verrot beton kan overal voorkomen in uw woning. Uiteraard zijn er altijd wel plaatsen in een huis waar het risico hoger ligt. We zullen deze even onder elkaar zetten:

 • Kruipruimte
 • Fundering
 • Latei
 • Balkon
 • Muur en plafond
 • Vloer

Als u een vermoeden heeft dat u last heeft van betonrot dan is het van groot belang dat u een inspectie laat uitvoeren door een specialist. Of u nu in een nieuwbouw woning woont of een jaren 60 of 70 woning betonrot kan in ieder huis voorkomen.

Heeft u lekkage gehad dan kan het beton wel eens zeer nat worden door het water en zal het betonijzer kunnen gaan roesten. Een inspectie is nooit weggegooid geld en u voorkomt verdere schade aan uw woning.

Kosten herstel

De kosten voor het aanpakken van het verrotte beton bij bijvoorbeeld uw balkon worden in de grote lijnen per uur berekend. Men weet nooit tot hoe ver de rot doorloopt en zal eerst moeten gaan hakken om dit te kunnen vaststellen. Het uurtarief voor het herstellen van het beton ligt gemiddeld tussen de 35 en 45 euro per uur. De betonrenovatie kan ook geheel worden aangenomen door de geen die het betonrot komt repareren.

Extra kosten

Er kunnen natuurlijk altijd onvoorziene kosten ontstaan. U kunt met de onderstaande aspecten rekening houden:

 • Meer dagen werk
 • Constructie moet toch ondersteund worden
 • Het compleet vervangen van de oude bewapening

Wilt u een exacte prijsindicatie vrijblijvend ontvangen dan kunt u simpel en snel ons offerte formulier invullen. Na het invullen van het formulier sturen wij binnen 2 dagen u een kostenindicatie toe via u opgegeven mailadres.

Kerk Amsterdam herstellen van betonrot
Kerk Amsterdam herstellen van betonrot

Bereken in 2 min uw prijs

Herkennen

Het rotten van beton kan gevaarlijke consequenties hebben. Als u er op tijd bij bent dan zal de schade aan het beton beperkt blijven. Maar hoe kunt u nu zien dat uw beton aan het rotten is? Dit zullen wij u hieronder vertellen in een overzicht:

 • Donkere vlekken in het beton
 • Bruine puntjes (roest)
 • Afgebrokkeld beton
 • Scheuren

Als u een van deze bovenstaande problemen in uw beton ontdekt zorg er dan voor dat u er snel bij bent en actie onderneemt.

Betonrot repareren

Betonrot laten repareren is niet gemakkelijk en daarom is het beter om betonrot te voorkomen. Om het rot te vermijden dient u de wapening diep in het beton te plaatsen waardoor het minder toegankelijk is voor de schadelijke stoffen en zuurstof.

Ten tweede kun je voorkomen dat er te veel water bij het cement wordt gedaan, want veel water zorgt voor poreus beton. Ten slotte is het vermijden van verhardingsversnellers erg belangrijk. Belangrijk is dat er een goed stappenplan wordt gevolgd als er wordt overgegaan tot het repareren.

 • Stap 1: Weghakken van het loszittende beton
 • Stap 2: Roest van het wapeningsstaal verwijderen
 • Stap 3: Wapeningsstaal met een 2 componenten coating behandelen
 • Stap 4: 2 componenten reparatiemortel aanbrengen

Plafond

Het plafond van uw balkon is het deel waar het meest problemen ontstaan. Omdat er hemelwater op uw balkon kan blijven staan en dit door de betonplaat heen kan zakken zal het wapeningsstaal roest kunnen bevatten en zo kan er betonrot ontstaan aan de onderkant van uw balkon.

Het rot zal in het begin te herkennen zijn aan wat scheurtjes en roestpuntjes. In een gevorderd stadium zullen er stukjes beton afbrokkelen en naar beneden vallen.

Bereken in 2 min uw prijs

Balkon

Omdat een balkon een dragende constructie is waar u op hoort te kunnen te staan is het van zeer groot belang dat deze regelmatig gecontroleerd wordt op betonrot. Als betonrot in een ver stadium is kan uw gehele balkon loslaten en naar beneden vallen en dit zorgt voor vreselijke ongelukken.

Daarnaast kunnen ook brokstukken naar beneden vallen en ook dit is levensgevaarlijk voor mensen die onder uw balkon lopen. Het is nogmaals van groot belang dat u regelmatig uw balkon laat controleren op zowel het plafond (onderkant) als het gedeelte waar u op staat.

Vloer

In de bouw komen veel verschillende vormen van betonrot voor. Een daarvan is betonrot in de vloer. Omdat vroeger de fabrieken slecht beton maakten wat poreus en open was is de kans op een verrotte vloer van veel groter dan de vloeren van nu.

Tussen 1955 en 1965 werden deze betonvloeren het meest gefabriceerd. De meeste begane grondvloeren van woningen van tegenwoordig ( vooral in de nieuwbouw ) hebben een speciale extra dichte betonmortel. Dus de kans dat hier een verrotting verschijnsel ontstaat is nihil.

Bespaar op uw offerte

Wilt u graag snel uw betonrot laten repareren? Vraag dan eens een geheel vrijblijvende offerte aan om zo de exacte kosten te achterhalen..Door een vrijblijvende offerte aan te vragen kunt u de gemiddelde prijzen vergelijken met die van andere betonreparatie bedrijven om zo goedkoper uit te kunnen wezen.

Na het invullen van ons formulier krijgt u binnen 2 dagen een goede prijsschatting via u opgegeven email adres toegestuurd zodat u exact weet waar u aan toe bent.

Bereken in 2 min uw prijs

Meest gestelde vragen (FAQ)

Wat zijn de kosten voor het repareren van betonrot?

De kosten voor het repareren van betonrot kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de omvang van de schade, de bereikbaarheid van het betonoppervlak, de gebruikte reparatiemethode en de regionale prijsverschillen. Het is daarom moeilijk om een exacte prijs te geven zonder specifieke details.

Over het algemeen kunnen de kosten voor het repareren van betonrot worden onderverdeeld in arbeidskosten en materiaalkosten. De arbeidskosten omvatten het demonteren en verwijderen van aangetast beton, het voorbereiden van het oppervlak, het toepassen van de reparatiemethode en het afwerken van het gerepareerde gebied. Materiaalkosten omvatten de kosten van de reparatiemortel, injectieharsen, koolstofvezelversterking en beschermende coatings.

Het is raadzaam om meerdere offertes aan te vragen bij betonreparatiespecialisten of aannemers die ervaring hebben met betonreparatie. Op basis van een inspectie van de schade kunnen zij u een gedetailleerde kostenraming geven die is afgestemd op uw specifieke situatie.

Wat is betonrot en wat veroorzaakt het?

Betonrot is een term die wordt gebruikt om de aantasting en degeneratie van beton aan te duiden. Het treedt op wanneer het beton zijn oorspronkelijke sterkte en duurzaamheid verliest als gevolg van verschillende factoren. Betonrot wordt meestal veroorzaakt door de volgende twee belangrijke factoren:

 1. Carbonatatie: Een van de belangrijkste oorzaken van betonrot is carbonatatie. Dit proces treedt op wanneer kooldioxide (CO2) in de lucht reageert met calciumhydroxide in het beton, wat resulteert in de vorming van calciumcarbonaat. Na verloop van tijd kan deze reactie ervoor zorgen dat het beton zuurder wordt, waardoor de beschermende laag van het beton wordt aangetast en de wapening wordt blootgesteld aan corrosie. Dit kan leiden tot scheuren, afbrokkeling en verlies van structurele integriteit van het beton.

 2. Chloride-indringing: Chloriden, zoals zouten uit zeewater of dooizouten, kunnen het beton binnendringen en de wapening aantasten. Dit proces staat bekend als chloride-indringing. Wanneer chloriden in contact komen met de wapening, veroorzaken ze corrosie, wat resulteert in expansie, scheuren en afbrokkeling van het beton. Chloride-indringing komt vooral voor in kustgebieden of in gebieden waar veelvuldig gebruik wordt gemaakt van dooizouten.

Andere factoren die betonrot kunnen veroorzaken of versnellen, zijn onder meer waterindringing, onvoldoende betondekking van de wapening, slechte kwaliteit van het beton, onjuiste constructiepraktijken, chemische invloeden en verkeerd gebruik van materialen.

Hoe herken ik betonrot?

Het herkennen van betonrot kan soms lastig zijn, maar er zijn enkele tekenen en symptomen waarnaar u kunt kijken om betonrot te identificeren. Hier zijn enkele veelvoorkomende kenmerken van betonrot:

 1. Scheuren en barsten: Een van de eerste tekenen van betonrot zijn scheuren en barsten in het betonoppervlak. Deze kunnen variëren van fijne haarscheurtjes tot grotere scheuren die door het beton heen lopen. Let vooral op horizontale scheuren, aangezien deze vaak wijzen op structurele problemen.

 2. Afbrokkelend beton: Betonrot kan ervoor zorgen dat het betonoppervlak begint af te brokkelen of af te schilferen. Dit kan resulteren in losse stukjes beton die gemakkelijk kunnen worden verwijderd door erop te tikken of licht te drukken.

 3. Roestige wapening: Als betonrot voortkomt uit de corrosie van de wapening, kan roest zichtbaar zijn op het oppervlak van het beton. Roestige vlekken, vooral rond scheuren of uitstekende wapening, zijn indicaties van mogelijke betonrot.

 4. Verkleuring en vlekken: Betonrot kan ook leiden tot verkleuring van het betonoppervlak. Donkere of verkleurde plekken kunnen wijzen op vochtinfiltratie en de aanwezigheid van betonrot.

 5. Verlies van betondekking: Als betonrot optreedt, kan de beschermende laag betondekking rond de wapening worden aangetast. Dit kan resulteren in zichtbare blootstelling van de wapening.

 6. Verzwakte structuur: Als betonrot gevorderd is, kan de algehele structuur van het beton verzwakt zijn. Dit kan leiden tot verzakkingen, doorbuiging of instabiliteit van de constructie.

Het is belangrijk op te merken dat deze symptomen niet altijd duidelijk waarneembaar zijn, vooral niet in de beginfase van betonrot. Daarom is het raadzaam om een professionele inspectie uit te laten voeren door een ervaren bouwkundige of betonreparatiespecialist als u vermoedt dat er sprake is van betonrot. Zij kunnen de omvang van de schade beoordelen en de juiste herstelmaatregelen aanbevelen.

Welke methoden worden gebruikt om betonrot te repareren?

Er zijn verschillende methoden die worden gebruikt om betonrot te repareren, afhankelijk van de ernst van de schade en de specifieke situatie. Hier zijn enkele veelgebruikte methoden voor het repareren van betonrot:

 1. Betonreparatiemortel: Deze methode omvat het verwijderen van aangetast beton tot op gezond beton, het reinigen van de blootgestelde wapening en het aanbrengen van een speciale reparatiemortel. Deze mortel is ontworpen om de oorspronkelijke sterkte en duurzaamheid van het beton te herstellen. Het wordt aangebracht met behulp van geschikte technieken, zoals spuiten, storten of handmatig aanbrengen.

 2. Injectie van harsen: Bij deze methode worden speciale harsen geïnjecteerd in scheuren en openingen in het beton. Deze harsen vullen de scheuren en vormen een sterke bindende laag, waardoor verdere verspreiding van betonrot wordt voorkomen. Deze methode is vooral geschikt voor het herstellen van fijne scheuren en het versterken van het beton.

 3. Koolstofvezelversterking: In sommige gevallen kan koolstofvezelversterking worden gebruikt om de sterkte van het beton te verbeteren en scheurvorming te voorkomen. Koolstofvezelplaten of -staven worden op het oppervlak van het beton aangebracht en met een epoxyhars bevestigd. Dit versterkt het beton en voorkomt verdere schade.

 4. Impregneren en beschermen: Na het repareren van betonrot is het essentieel om het beton te impregneren en te beschermen tegen verdere schade. Dit kan worden bereikt door het aanbrengen van waterdichte coatings, speciale verf of sealer. Deze beschermende lagen helpen vochtindringing te voorkomen en verlengen de levensduur van het beton.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het repareren van betonrot een complex proces is en vaak de expertise van professionele betonreparateurs vereist. Deze specialisten hebben de kennis, ervaring en materialen om de juiste reparatiemethode te selecteren en de reparaties nauwkeurig uit te voeren.

Als u vermoedt dat er sprake is van betonrot, is het raadzaam om een professionele inspectie uit te laten voeren. Zij kunnen de omvang van de schade beoordelen en de juiste reparatiemethode voorstellen om de structurele integriteit van het beton te herstellen.

Betonrot behandelen wat zijn de kosten?

De kosten om betonrot te behandelen zijn grotendeels afhankelijk van de schade aan uw beton. Wilt u hier meer advies over leest u dan alles op deze pagina kosten betonreparatie.

Betonrot balkon hertellen wat kost dat?

Een goed prijsvoorbeeld voor het laten repareren van rot beton is voor een kleinere reparatie zoals een betonnen latei rond de 250,- euro incl btw en materiaal. Voor grotere betonreparaties zoals het repareren van een balkon ,fundering of vloer zullen de prijzen tussen de 500,- en 2000,- euro incl btw en materiaal liggen.

Hoe kan ik betonrot voorkomen?

Het voorkomen van betonrot vereist aandacht voor de kwaliteit van de constructie en regelmatig onderhoud. Hier zijn enkele belangrijke maatregelen die u kunt nemen om betonrot te voorkomen:

 1. Hoogwaardig beton gebruiken: Zorg ervoor dat u hoogwaardig beton van goede kwaliteit gebruikt bij de constructie. Het beton moet voldoen aan de juiste specificaties en gemengd worden volgens de voorgeschreven verhoudingen.

 2. Corrosiebestendige wapening gebruiken: Kies voor corrosiebestendige wapening, zoals roestvrij staal of met een beschermende coating, om de kans op corrosie en betonrot te verminderen.

 3. Juiste betondekking handhaven: Zorg ervoor dat de wapening voldoende betondekking heeft volgens de ontwerpvereisten. Dit beschermt de wapening tegen blootstelling aan vocht en schadelijke elementen.

 4. Waterdichting toepassen: Zorg voor een goede waterdichting van betonnen oppervlakken die blootgesteld worden aan vocht, zoals funderingen, balkons, terrassen en gevels. Dit voorkomt dat water doordringt in het beton en schade veroorzaakt.

 5. Regelmatig onderhoud uitvoeren: Voer regelmatig onderhoud uit om mogelijke schade of zwakke plekken in het beton op te sporen en tijdig te herstellen. Controleer op scheuren, afbrokkelend beton, verkleuring en roestvorming.

 6. Vermijd agressieve omgevingen: Als mogelijk, vermijd blootstelling van het beton aan agressieve omgevingen, zoals zeewater, chemicaliën of dooizouten. Indien nodig, neem passende maatregelen om het beton te beschermen, zoals het aanbrengen van coatings of het gebruik van corrosiewerende materialen.

 7. Professioneel advies en inspectie: Raadpleeg een professioneel bedrijf dat gespecialiseerd is in betonreparatie en -bescherming voor advies en periodieke inspecties. Zij kunnen de conditie van het beton beoordelen, mogelijke risico's identificeren en passende maatregelen aanbevelen.

Door deze maatregelen te volgen, kunt u de levensduur van het beton verlengen en betonrot helpen voorkomen. Het is belangrijk om proactief te zijn en eventuele tekenen van schade of verzwakking van het beton direct aan te pakken om verdere schade te voorkomen.

Is betonrot gedekt door verzekeringen?

Of betonrot gedekt is door verzekeringen hangt af van verschillende factoren, waaronder het type verzekering en de specifieke polisvoorwaarden. Over het algemeen kan betonrot worden gedekt door een opstalverzekering of een constructieverzekering.

Opstalverzekering: Een opstalverzekering dekt schade aan de structurele elementen van een gebouw, waaronder beton. Als betonrot wordt veroorzaakt door externe factoren zoals weersomstandigheden, waterlekkages, of andere gedekte gebeurtenissen, kan het mogelijk gedekt zijn. Het is echter belangrijk om de polisvoorwaarden van uw opstalverzekering te controleren en contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij om de dekking te verifiëren.

Constructieverzekering: Een constructieverzekering is specifiek ontworpen om schade aan de constructie van een gebouw te dekken. Deze verzekering kan betonrot dekken, evenals andere vormen van constructieschade. De dekking kan variëren, afhankelijk van de polisvoorwaarden en de afgesloten dekkingen.

Het is van essentieel belang om de polisvoorwaarden van uw verzekering zorgvuldig te lezen en eventuele vragen over de dekking van betonrot te bespreken met uw verzekeringsmaatschappij. Zij kunnen u het beste informeren over de specifieke dekkingsmogelijkheden en eventuele uitsluitingen.

Het is ook belangrijk om te weten dat verzekeraars vaak een inspectie van het betonwerk vereisen voordat de dekking wordt verleend. Als betonrot al aanwezig is voordat de verzekering wordt afgesloten, kan het als een bestaande schade worden beschouwd en kan het mogelijk worden uitgesloten van de dekking.