Betonrot is natuurlijk niet altijd gevaarlijk, maar het is van groot belang dat dit wel snel gerepareerd wordt. Heeft u last van verrot beton in uw woning of flatgebouw, en vraag u zichzelf af hoe u dit kan tegengaan, behandelen of herstellen?

Op deze pagina geven wij u informatie betreft de oorzaak, het oplossen en de kosten van betonrot herstel.

Hoe ziet betonrot eruit?

De term betonrot wordt voornamelijk gebruikt voor de benaming van een bepaalde soort schade die voor kan komen bij beton en betonconstructies.

Met herstellen van betonrot wordt over het algemeen de schade bedoeld die ontstaat in het geval van aantasting van de wapening van het beton door roest.

Het ontstaan van roest is een chemische reactie die expansie tot gevolg heeft. Dit kan zowel gebeuren in de volgende betonnen elementen van een woning of nieuwbouw appartement:

 • Kelder
 • Heipalen
 • Balkon
 • Trap
 • Plafond 
 • Muren

Door de uitzettende wapening kan het beton barsten en dat is funest voor de kwaliteit van het beton en de beton constructen, omdat barsten in het beton meer lucht en vocht toelaten tot de wapening waardoor het proces van roest een zelf bestendigende aard krijgt.

U kunt gemakkelijk betonrot ontdekken ( herkennen ) door afbrokkelend beton en roetige plekjes op uw balkon. In sommige gevallen kunt u ook het verroeste wapeningsstaal zien zitten.

betonrot
Balkon met betonrot

Proces van betonrot

Betonrot kan een gevaarlijk fenomeen zijn dat zich voornamelijk voordoet in de wat oudere beton constructies die het einde van de levensduur hebben bereikt zoals jaren 70 en jaren 60 woningen.

Betonrot doet zich echter ook voor bij beton constructen die zijn verwaarloosd of niet goed zijn uitgevoerd en ontworpen.

Zoals eerder al gezegd wordt betonrot veroorzaakt door de indringing van de kooldioxide CO2 afkomstig uit de lucht of door indringing van chloriden voornamelijk afkomstig uit water dat mineraal houdend is.

Vocht zorgt voor roest

Als vocht de kans heeft om bij het wapeningsstaal te komen dan zal dit gaan roesten. Door de roest word het gewapende beton uit elkaar gedrukt wat vervolgens gaat scheuren en afbrokkelt. De constructie is nu zwakker en kan zelf door gaan buigen.

Verkruimeld beton is niet alleen maar lelijk om te zien ook is het dus gevaarlijk. Aantasting kan dus grote gevolgen hebben en het is dus van groot belang dat u het verschijnsel van betonrot snel herkend.

De indringing van chloride vind vooral plaats in vochtige klimaten zoals een zeeklimaat, maar ook plekken waar veel gestrooid wordt kunnen ten prooi vallen aan betonrot. In geval van betonrot wordt de bewapening van het beton aangetast. Dit is te zien aan het schilferen van de bewapening.

Chloriden en CO2 zorgen ervoor dat de beschermende laag om de bewapening kan oplossen en dat het proces van roest zich kan gaan inzetten.

Voor dat de chloriden en de CO2 bij de bewapening van het beton construct kan komen is er al sprake van poreus beton dat op haar beurt weer wordt veroorzaakt door ouderdom of door het gebruik van de verkeerde bestanddelen in het oorspronkelijke beton.

beton herstellen
Herstellen betonrot

Beton brokkelt af

Als de bewapening eenmaal gaat roesten dan wint de roest van het beton. Beton is in dit stadium te zwak en zal gaan breken door het uitzetten van het staal.

Omdat er betonstukjes afbreken zal de bewapening nu nog meer aan de oppervlakte komen te liggen en kun nu nog meer zuurstof en vocht tot zich nemen. Op deze manier zal het betonrot proces versnellen en zal niet meer stoppen voordat het is opgelost.

Waar komt betonrot het meeste voor?

Verrot beton kan overal voorkomen in uw woning. Uiteraard zijn er altijd wel plaatsen in een huis waar het risico hoger ligt. We zullen deze even onder elkaar zetten:

 • Kruipruimte
 • Fundering
 • Latei
 • Balkon
 • Muur en plafond
 • Vloer

Als u een vermoeden heeft dat u last heeft van betonrot dan is het van groot belang dat u een inspectie laat uitvoeren door een specialist. Of u nu in een nieuwbouw woning woont of een jaren 60 of 70 woning betonrot kan in ieder huis voorkomen.

Heeft u lekkage gehad dan kan het beton wel eens zeer nat worden door het water en zal het betonijzer kunnen gaan roesten.

Een inspectie is nooit weggegooid geld en u voorkomt verdere schade aan uw woning.

Kosten herstel

De kosten voor het aanpakken van het verrotte beton bij bijvoorbeeld uw balkon worden in de grote lijnen per uur berekend. Men weet nooit tot hoe ver de rot doorloopt en zal eerst moeten gaan hakken om dit te kunnen vaststellen.

Het uurtarief voor het herstellen van het beton ligt gemiddeld tussen de 35 en 45 euro per uur. De betonrenovatie kan ook geheel worden aangenomen door de geen die het betonrot komt repareren.

Extra kosten

Er kunnen natuurlijk altijd onvoorziene kosten ontstaan. U kunt met de onderstaande aspecten rekening houden:

 • Meer dagen werk
 • Constructie moet toch ondersteund worden
 • Het compleet vervangen van de oude bewapening

Wilt u een exacte prijsindicatie vrijblijvend ontvangen dan kunt u simpel en snel ons offerte formulier invullen. Na het invullen van het formulier sturen wij binnen 2 dagen u een kostenindicatie toe via u opgegeven mailadres.

betonrot
Kerk Amsterdam herstellen van betonrot

Herkennen

Het rotten van beton kan gevaarlijke consequenties hebben. Als u er op tijd bij bent dan zal de schade aan het beton beperkt blijven. Maar hoe kunt u nu zien dat uw beton aan het rotten is? Dit zullen wij u hieronder vertellen in een overzicht:

 • Donkere vlekken in het beton
 • Bruine puntjes (roest)
 • Afgebrokkeld beton
 • Scheuren

Als u een van deze bovenstaande problemen in uw beton ontdekt zorg er dan voor dat u er snel bij bent en actie onderneemt.

Betonrot repareren

Betonrot laten repareren is niet gemakkelijk en daarom is het beter om betonrot te voorkomen. Om het rot te vermijden dient u de wapening diep in het beton te plaatsen waardoor het minder toegankelijk is voor de schadelijke stoffen en zuurstof.

Ten tweede kun je voorkomen dat er te veel water bij het cement wordt gedaan, want veel water zorgt voor poreus beton. Ten slotte is het vermijden van verhardingsversnellers erg belangrijk. Belangrijk is dat er een goed stappenplan wordt gevolgd als er wordt overgegaan tot het repareren.

 • Stap 1: Weghakken van het loszittende beton
 • Stap 2: Roest van het wapeningsstaal verwijderen
 • Stap 3: Wapeningsstaal met een 2 componenten coating behandelen
 • Stap 4: 2 componenten reparatiemortel aanbrengen

Plafond

Het plafond van uw balkon is het deel waar het meest problemen ontstaan. Omdat er hemelwater op uw balkon kan blijven staan en dit door de betonplaat heen kan zakken zal het wapeningsstaal roest kunnen bevatten en zo kan er betonrot ontstaan aan de onderkant van uw balkon.

Het rot zal in het begin te herkennen zijn aan wat scheurtjes en roestpuntjes. In een gevorderd stadium zullen er stukjes beton afbrokkelen en naar beneden vallen.

Balkon

Omdat een balkon een dragende constructie is waar u op hoort te kunnen te staan is het van zeer groot belang dat deze regelmatig gecontroleerd wordt op betonrot. Als betonrot in een ver stadium is kan uw gehele balkon loslaten en naar beneden vallen en dit zorgt voor vreselijke ongelukken.

Daarnaast kunnen ook brokstukken naar beneden vallen en ook dit is levensgevaarlijk voor mensen die onder uw balkon lopen. Het is nogmaals van groot belang dat u regelmatig uw balkon laat controleren op zowel het plafond (onderkant) als het gedeelte waar u op staat.

Vloer

In de bouw komen veel verschillende vormen van betonrot voor. Een daarvan is betonrot in de vloer. Omdat vroeger de fabrieken slecht beton maakten wat poreus en open was is de kans op een verrotte vloer van veel groter dan de vloeren van nu.

Tussen 1955 en 1965 werden deze betonvloeren het meest gefabriceerd. De meeste begane grondvloeren van woningen van tegenwoordig ( vooral in de nieuwbouw ) hebben een speciale extra dichte betonmortel. Dus de kans dat hier een verrotting verschijnsel ontstaat is nihil.

Bespaar op uw offerte

Wilt u graag snel uw betonrot laten repareren? Vraag dan eens een geheel vrijblijvende offerte aan om zo de exacte kosten te achterhalen..

Door een vrijblijvende offerte aan te vragen kunt u de gemiddelde prijzen vergelijken met die van andere betonreparatie bedrijven om zo goedkoper uit te kunnen wezen.

Na het invullen van ons formulier krijgt u binnen 2 dagen een goede prijsschatting via u opgegeven email adres toegestuurd zodat u exact weet waar u aan toe bent.

Meest gestelde vragen

Hoe betonrot herstellen?

Beton schade wordt hersteld met een 2 componenten epoxy mortel die door de juiste mengverhouding keihard wordt. Na de betonreparatie ziet u niets meer terug van de oude schade.

Hoe ontstaat betonrot?

Betonrot wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door het roesten van het betonijzer. Door de roest zet het betonijzer uit en drukt het beton kapot. Hierdoor krijg je last van afgebrokkeld beton van bijvoorbeeld een balkon of vloer.

Hoe ziet betonrot eruit?

Betonrot kunt u al snel ontdekken door aan de onderkant van uw vloer te kijken. Vaak begint het rottingsproces met wat donkere roestige vlekken rond de bewapening. Als het proces van het rotten in een verder stadium is zal u scheuren en afgebrokkelde stukken beton vinden.

Hoe krijg je betonrot?

Betonrot ontstaat doordat er zuurstof bij het wapeningsijzer kan komen ( vaak door een scheurtje ) Door de zuurstof en vochtigheid krijgt het ijzer de kans om te roesten en het beton de kans om uit te zetten.

Betonrot behandelen wat zijn de kosten?

De kosten om betonrot te behandelen zijn grotendeels afhankelijk van de schade aan uw beton. Wilt u hier meer advies over leest u dan alles op deze pagina kosten betonreparatie.

Wat kost betonrot laten herstellen door een bedrijf?

Wilt u een betonreparatiebedrijf in handen nemen om uw problemen met uw betonrot te laten herstellen? Vraag dan meerdere prijzen aan zodat u niet te veel geld uitgeeft.

Betonrot balkon hertellen wat kost dat?

Een goed prijsvoorbeeld voor het laten repareren van rot beton is voor een kleinere reparatie zoals een betonnen latei rond de 250,- euro incl btw en materiaal. Voor grotere betonreparaties zoals het repareren van een balkon ,fundering of vloer zullen de prijzen tussen de 500,- en 2000,- euro incl btw en materiaal liggen.

Klus plaatsen      ↓

Foto (optioneel)