• Bespaar tot 40% op de prijs
 • Meer dan 45 jaar ervaring
 • NOA erkend familiebedrijf
 • Sinds 1997
 • Bekend van TV

Gipsplaten stucen, of naden dichten?

Gipsplaten zijn een populaire keuze voor bouwprojecten vanwege hun veelzijdigheid en betaalbaarheid. Of je nu een muur wilt plaatsen, een plafond wilt afwerken, of een scheidingswand wilt creëren, gipsplaten bieden de ideale oplossing.

Manieren om gipsplaten af te werken

Gipsplaten kunnen op twee manieren worden afgewerkt:

 1. Naden en schroefgaten dichtzetten: Dit is een eenvoudige manier om de voegen tussen de gipsplaten en de schroefgaten te dichten.
 2. Gipsplaten volledig stucen: Hierbij worden de gipsplaten in hun geheel voorzien van een laag stucwerk voor een egaal oppervlak.

Heeft u een muur of plafond van gipsplaten? En u wilt deze glad laten stucen? Leest u op deze pagina alles over de kosten van het laten afwerken van gips/stucplaten en de juiste werkwijze. Mocht u alleen de naden willen laten uitvlakken en vlak stucen houd er dan rekening mee dat deze altijd zichtbaar kunnen blijven zelfs na het verven door bepaalde lichtinval.

Op deze pagina geven wij u informatie over het afwerken van stucplaten zowel op het plafond als de wanden. Gewone gipsplaten, ak platen en de m2 prijs die gemiddeld berekend wordt voor het aangebrachte stucwerk. Dit aan de hand van de volgende onderwerpen:

Gipsplaten stucen
Gipsplaten naden dicht gezet door onze stukadoor

Bereken in 2 min uw prijs

Hoe gaat gipsplaten stucen in zijn werk?

Het stucen van gipsplaten is een vakmanschap dat zowel nauwkeurigheid als ervaring vereist. Het kan verstandig zijn om een professionele stukadoor in te schakelen om ervoor te zorgen dat het stucwerk op de gipsplaten op de juiste manier wordt uitgevoerd, met een naadloos en strak resultaat."

Er zijn twee opties om een muur of plafond met gipsplaten af te laten werken. U kunt ervoor kiezen om de gehele gipsplaat te stucen of u kunt alleen de naden en schroefgaten van de gipsplaten laten afwerken

Stap 1: Gehele gipsplaten muur laten stucen

 • Naden met gaas beplakken (tegen de scheurvorming)
 • Voorstrijken (primer) aanbrengen indien nodig.
 • Gipslaag aanbrengen (dun of dik)
 • Schilderen of laten spuiten met latexverf

Stap 2: Naden en schroefgaten laten dichten.

 • Naden met gaas beplakken.
 • Naden en schroefgaten 2 of 3 keer opvullen.
 • Schuren
 • Afwerken met behang of gipsplaten laten schilderen.

Verschillende soorten afwerkingsmogelijkheden

Er zijn verschillende soorten afwerkingen voor gipsplaten zowel voor het plafond als voor de muren. Zo kunt u kiezen voor gladde wanden maar is er ook genoeg keuze in structuur zoals spackspuitwerk.

We zullen u hieronder een klein overzicht geven van de meest voorkomende afwerkingen op gipsplaten:

Als u een goedkope afwerking op uw gipsplaten wilt dan is spackspuiten hetgeen dat u zoekt. De kosten per m2 voor het aanbrengen van spack liggen gemiddeld genomen tussen de 6 en de 8 euro per m2.

Bij alleen het vullen van de naden van de gipsplaten loopt u namelijk het risico flauwe knikken te blijven zien die met verkeerd zonlicht (strijklicht) erg op gaan vallen. Wij geven dan ook altijd het advies om de gipsplaten zowel de plafonds als de muren helemaal te laten stucen.

Als de naden van de gipsplaten alleen dicht gezet moeten worden dan valt dit onder stucwerk repareren. De reparatie van de naden wordt in de meeste gevallen tot aan 3 x herhaald. Dit komt omdat de gips die wordt aangebracht nog gaat inkrimpen en dan zou dit zeker te zien zijn met vals licht (strijklicht)

Naden gipsplaten met gaas bewapenen
Naden gipsplaten met gaas bewapenen

Bereken in 2 min uw prijs

Gipsplaat naden afwerken

Het afwerken van de naden van gipsplaten vereist specifieke materialen die fijner zijn van samenstelling dan de bekende gipssoorten zoals MP 75 of Goudband. Voor een goede afwerking is het belangrijk om de naden minimaal twee keer te stucen.

Extra kosten

Omdat de afwerking van de naden meer materiaal vergt, moet je rekening houden met extra kosten bij het inhuren van een stukadoor. Bovendien worden de naden van gipsplaten vaak afgewerkt met gaasband, ook wel wapeningsband genoemd, om scheuren te voorkomen. Dit gaasband zorgt ervoor dat de platen goed op hun plek blijven bij mogelijke zettingen of werking van plafonds en wanden.

Meerdere laagjes stucwerk

Na het aanbrengen van het gaasband is het belangrijk om de naden in meerdere lagen te stucen met geschikt gips. Aangezien gips inkrimpt, kunnen naden zichtbaar blijven na het schilderen als ze niet goed afgewerkt zijn. Daarom is het essentieel om te wachten tot de eerste laag droog is, zodat je precies kunt zien hoeveel gips er voor de tweede keer moet worden aangebracht.

Het belang van goede afwerking

Een goede afwerking van gipsplaatnaden zorgt voor een mooi en egaal oppervlak dat klaar is voor verdere decoratie. Het is raadzaam om hiervoor een ervaren stukadoor in te schakelen voor een duurzaam en professioneel resultaat.

Ak platen 

AK wil zeggen dat de gipsplaten of stucplaten een afgeronde kant hebben. Deze velling naad is speciaal aangebracht in de gipsplaat om het gaasband te laten verzinken. Op deze manier kun je veel makkelijker de naden dichten van de stucplaten dan met normale gipsplaten die je bij de Hornbach haalt.

AK platen worden veel gebruikt in nieuwbouwwoningen om de muren behangklaar op te leveren. Behangklaar wilt zeggen dat de platen nog wel een laagje stucwerk nodig hebben.

Gipsplaten behangen

Als u gipsplaten wilt gaan behangen is het verstandig eerst de platen goed uit te te vlakken en te repareren zodat het behang strak en zonder oneffenheden kan worden aangebracht.

Een goede tip hiervoor is: Altijd de nieuwe gipsplaat wanden of plafonds na het repareren van de naden en schroefogen, minimaal één keer met latexverf te behandelen.

Mocht u ooit het behang willen verwijderen dan hoeft u het alleen maar nat te maken en trekt u het behang zo los. Doet u dit niet dan zal de lijm van het behang zo vast komen te zitten dat bij het verwijderen u de platen kapot zal trekken.

Mijn zoon Senna Dane Klijn
Mijn zoon Senna Dane Klijn

Voorstrijk en primer

Een standaard gipsplaat met een maat van 60 x 200 mm of 120 x 240 mm zal altijd moeten worden voorzien van een hechtlaag ( voorstrijkmiddel ). Omdat de overspanning niet te groot mag zijn zou het stucwerk los kunnen laten omdat deze totaal geen hechting heeft.

Het voorstrijk middel wat voor deze gipsplaten geschikt is moet een kwartskorrel bevatten zoals betoncontact van Knauf. Ook zijn er tegenwoordig kant en klare stucplaten te verkrijgen. Deze platen hebben zijn iets donkerder en hoeven niet voorbehandeld te worden met een voorstrijk.

Ook deze gipsplaten zijn te verkrijgen in verschillende maten. De hanteerbaar ste maat is 60 x 200 mm.

Bereken in 2 min uw prijs

Prijzen van gipsplaten stucen

De prijzen van gipsplaten stucen zijn niet zo verrassend hoog als u denkt. In de grote lijnen wordt de prijs voor het vullen en dichten van de naden en schroefogen per strekkende meter berekend. Afhankelijk hoe de platen zijn aangebracht kunt u een gemiddelde prijs van 5 euro per strekkende meter aanhouden inclusief het wapenings- gaas aanbrengen wat op de naden van gipsplaten moet worden aangebracht.

Als u toch kiest om de gipsplaten geheel over te stucen ( wat wij ook aanraden ) dan zijn de kosten mede afhankelijk hoe de gipsplaten zijn gemonteerd. Mochten de platen niet valk lopen ga er dan van uit dat dat de prijs rond de 15 euro per m2 zal liggen.

Als de gipsplaten vlak en onder de normen zijn aangebracht dan is de m2 prijs een stuk lager rond de 10 euro per m2. De prijzen die hier genoemd worden zijn een indicatie!

Gipsplaten plafond stucen

U kunt er voor kiezen om de gipsplaten op uw plafond te laten spuiten met spackspuitwerk of traditioneel te laten stukadoren met gips. Een afwerking met spack heeft een structuur en wordt veel in nieuwbouwwoningen gebruikt.

Het plafond laten stucen met gips is wat meer werk dan spackspuiten. Spackspuitwerk wordt aangebracht met een machine wat vele malen sneller gaat dan met de hand. De kosten voor het traditionele stucwerk aanbrengen liggen dan ook iets hoger. Wilt u meer informatie betreft de stukadoor prijzen? Leest u dan deze informatie pagina.

Bespaar op het stucen van gipsplaten!

Wilt u zo goedkoop mogelijk uit wezen voor het afwerken van uw gipsplaten? Vraag dan geheel vrijblijvend een online offerte aan en ontvang 20% korting op gipsplaten stucen of de reparatie hiervan.

Vergelijk onze m2 prijs met die van andere stukadoorsbedrijven en wees voordeliger uit dan u denkt!

AK platen afwerken
AK platen afwerken

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kan je op gipsplaten stucen?

U kunt uw wanden of plafonds van gipsplaten op verschillende manieren afwerken. Zo kun je de naden tussen de platen dicht stucen en glad afwerken of de gehele wand voorzien van een laag stucwerk. Zodat deze met latex kan worden gespoten of geschilderd.

Wat kan je beter stucen een stucplaat of gipsplaat?

Het is raadzaam als u uw plafond met gipsplaten wilt dichten om te kiezen voor stucplaten. Stucplaten hebben een speciaal soort kartonpapier waar het nieuwe stucwerk veel beter aan blijft hechten. Dit kan zonder voorstrijk middel.

Wat kost gipsplaten laten stucen?

Voor het afwerken van gipsplaten kunt u rekening houden met een vierkante meter prijs tussen de 12 en 15 euro per m2. Wilt u alleen de schroef gaatjes en de naden laten dichtsmeren dan wordt hier een strekkende meterprijs van rond de 5 euro voor berekend.

Moeten gipsplaten gestuct worden om te behangen?

Als u uw gipsplaatmuren wilt laten behangen dan is het niet perse nodig deze volledig te laten stucen. U kunt kiezen op de naden tussen de platen dicht te laten zetten met stucwerk en gaasband.

Nee een gipsplaat hoeft niet gestukadoord te worden voordat u gaat behangen. U kunt ook de naden en schroefogen dichten.

Hoe stuc ik gipsplaten?

Om gipsplaten te stucen, begin je met het voorbereiden van de platen, zoals het controleren op losse schroeven en beschadigingen. Breng vervolgens een primer aan en gebruik geschikt stucmateriaal om het gelijkmatig aan te brengen op de platen. Schuur het gedroogde stucwerk glad en werk het af volgens jouw voorkeur.

Moet ik gipsplaten voorstrijken voordat ik ze stuc?

Het wordt aanbevolen om gipsplaten voor te strijken met een primer voordat je ze stucwerk aanbrengt. Dit zorgt voor een betere hechting van het stucmateriaal en voorkomt dat het vocht wordt geabsorbeerd door de platen.

Welk stucmateriaal is het beste voor het stucen van gipsplaten?

Voor het stucen van gipsplaten kun je verschillende stucmaterialen gebruiken, zoals gipsmortel, stucpasta of speciale gipspleisters. Het beste materiaal hangt af van de gewenste afwerking en de eigenschappen van de gipsplaten.

Hoe lang duurt het voordat gestucte gipsplaten drogen?

De droogtijd van gestucte gipsplaten kan variëren, afhankelijk van factoren zoals de dikte van het stucwerk, de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid. Over het algemeen kan het enkele dagen tot enkele weken duren voordat het stucwerk volledig droog is.

Kan ik zelf gipsplaten stucen of moet ik een stukadoor inschakelen?

Het stucen van gipsplaten vereist enige vaardigheid en ervaring. Als je geen ervaring hebt, kan het verstandig zijn om een professionele stukadoor in te schakelen om ervoor te zorgen dat het stucwerk op de juiste manier wordt uitgevoerd.

Moet er gaas worden gebruikt op gipsplaten voordat er gestuct wordt?

Ja , gaasband versterkt de constructie tussen de naden van gipsplaten. Het aanbrengen van gaas voorkomt scheurvorming en zorgt ervoor dat er geen haarscheurtjes ontstaan.