• Bespaar tot 40% op de prijs
  • Meer dan 45 jaar ervaring
  • NOA erkend familiebedrijf
  • Sinds 1997
  • Bekend van TV

Leemstuc

Leemstuc is één van de moderne stucsoorten, die u kunt overwegen om te laten toepassen als wandafwerking in uw badkamer of doucheruimte.

Leemstuc heeft bijna tot geen last van krimpscheuren ten opzichte van andere stucwerk soorten. Het is beter bestand tegen vocht en ideaal om in een badkamer of doucheruimte aan te laten brengen. Het geeft dan ook een zeer modieuze uitstraling aan uw bestaande- of nieuwbouwwoning.

Leest u op deze pagina alles over de prijzen per m2 van het laten aanbrengen van leemstuc, de juiste werkwijze en de voordelen van dit natuurlijke materiaal.

Leem stuc
Leem stuc

Bereken in 2 min uw prijs

Wat is leemstuc?

Leem bestaat uit water, zand, klei en stukjes stro. Stukadoors willen in plaats van stro ook wel eens zaagsel of hennephout gebruiken voor een natuurlijke uitstraling. Leemstucwerk wordt al meer dan 80 jaar gebruikt om zo een muur of plafond af te kunnen werken. Leem is de voorloper op cement.

Als u uw muur of plafond met leem laat stukadoren zult u een warme natuurlijke uitstraling in uw woonkamer of slaapkamer creëren.

Wat kost leem stuc?

Leem is een makkelijk te verkrijgen product en zo zorgt het ervoor dat de kosten voor het stucen per m2 relatief lager liggen dan die van ander decoratief stucwerk.

De afwerkingsmogelijkheden van leem zijn verschillend en geven ieder een andere uitstraling. Lees hieronder de verschillende prijsindicaties van het stucen van leemstuc:

  • Leemstuc: Simpele afwerking gemiddelde prijs €100 per m2
  • Leemstuc: Met parelmoer gemiddelde prijs €122 per m2

Leemstuc aanbrengen

Het stucen met leemstuc wordt al jarenlang toegepast in natte ruimtes zoals de badkamer en doucheruimte van uw woning. Over de gehele wereld wordt leemstuc aangebracht op wanden maar ook in sommige gevallen de plafonds van een woonruimte.

Het aanbrengen van leem is erg populair in badkamers. Leemstuc is dan ook waterdicht en kan prima worden aangebracht in plaats van badkamertegels. Als u de prijs per vierkante meter vergelijkt met het betegelen van uw badkamer bent u hoogstwaarschijnlijk nog goedkoper uit!

Bereken in 2 min uw prijs

Nadelen

Elk voordeel heeft natuurlijk ook een nadeel. Zo is het stucen van leem erg lastig mooi glad te krijgen vooral als er strohaksel bij toegevoegd is. Omdat leem een vocht regulerende werking heeft kan dit ook nadelig werken. Het materiaal moet het opgenomen vocht zoals in een badkamer weer kunnen afgeven (uitdampen)

Wanneer leem te lang vochtig blijft kunnen er schimmels ontstaan en vieze verkleurde plekken in het stucwerk.

Leemstuc in de woonkamer
Leemstuc in de woonkamer

Vochtregulerende werking

Voor een gezond leven is de luchtvochtigheid in uw woning een belangrijk aspect. Het beste percentage van het vocht in uw woning ligt tussen de 50 en 70 procent. Een te droge lucht kan er voor zorgen dat uw luchtwegen geërriteerd raken en geeft uiteindelijk gezondheidsklachten.

Het mooie van leem is dat het een vochtregulerende werking heeft en uw binnen klimaat zal bevorderen. Leemstuc zal het te veel aan vocht in uw woning opnemen zodat de luchtvochtigheid zal dalen en u weer een aangenaam binnenklimaat zult krijgen.

House of Heaven

Bent u benieuwd naar meerdere bijzondere wandafwerking soorten. Klikt u dan op de volgende link Showroom House of Heaven. Door ons samenwerkingsverband met dit bedrijf, kunnen toekomstige klanten van de Stuc-Concurrent een kijkje nemen in Europa's grootste showroom op het gebied van bijzondere wandafwerkingen zoals Beton Cire, marmerlook en dergelijke.

Heeft u een keuze gemaakt, neem dan na uw bezoek contact met ons op. Dat kan telefonisch of via de email. Wij zullen het benodigde materiaal voor u inkopen en overeenkomstig uw wens afspraken maken wanneer wij bij u aan de slag mogen.

Bereken in 2 min uw prijs

Wandverwarming

Wandverwarming en leemstuc zijn een uitstekende combinatie. Leem slaat warmte namelijk op en kan dit met mate ook weer afgeven zonder krimpscheuren te vertonen.

Leem kan warmte uit de omgeving van uw woning opslaan en later afgeven om temperatuur verschillen te voorkomen. Zo blijft het in de zomer heerlijk koel in huis en in de winter dus lekker warm.

Badkamer met leemstuc
Badkamer met leemstuc

Natuurlijke uitstraling

Leem heeft natuurlijke bestandsdelen zoals klei, zand, silt en stro en is ideaal voor mensen met een allergie probleem. Leem is milieuvriendelijk en kan simpel worden bijgewerkt als er kleine beschadigingen zijn opgetreden.

Andere stucsoorten

Niet alleen leemstuc geeft natuurlijk een warme uitstraling aan uw woning. De volgende soorten stucwerk, als wandafwerking, hebben bijna de zelfde eigenschappen als leem:

Het leem dat we vandaag de dag voor glad pleisterwerk van een muur gebruiken wordt uit diepe leemgroeves op verschillende plaatsen in Europa gehaald. Leemmortel is verkrijgbaar in meerdere natuurlijke kleuren variërend van wit, grijs, groenachtig tot diverse geel en okertinten. Leemmortels zijn 100% milieuvriendelijk, niet brandbaar en in duurzaamheid vergelijkbaar met kalkmortel.

Bereken in 2 min uw prijs

Complete stuclaag

Leem wordt als complete stuclaag of als een zogenaamde leemfinish aangebracht. Met alleen een finishlaag heeft u wel het uiterlijk van een met leem afgewerkte muur maar profiteert u niet van de klimaat regulerende werking.

Een stuclaag die dik genoeg is om uw woning een constante luchtvochtigheid en een neutrale temperatuur te doen behouden moet tussen de 1,5 en 5 cm liggen. Stucleem wordt aangebracht in een enkele laag of een basis stuclaag met toplaag. Dit laatste geldt voornamelijk voor dikkere stuclagen of wanneer de ondergrond eerst uitgevlakt moet worden.

Badkamer

De vocht absorberende eigenschap maakt leem in het bijzonder geschikt voor onze dagelijkse leefruimtes maar helaas niet voor de badkamer en de keuken.

Wanneer er zich namelijk een teveel aan vocht ophoopt in de leem en de muur dit niet kwijt kan zal de leemstuc gaan schimmelen. Het probleem dat zich in de keuken voordoet is dat lemen muren zich slecht nat laten reinigen. Het mortelwerk kan oplossen en er zullen ontsierende plekken op de muur ontstaan.

Isolerende waarde

Leem is een hoogwaardig isolatiemateriaal tegen zowel warmte als koude. Eenmaal op temperatuur heeft u in de winter een heerlijke warmtewand en zolang er geen zon op komt blijft hij in de zomer perfect koel.

Wanneer de leemlaag beschadigd raakt of de kleur u verveelt is deze makkelijk met veel water te verwijderen en na droging van het materiaal opnieuw aan te brengen. Is het alleen de kleur die u wilt veranderen of kleine onregelmatigheden wilt herstellen, volstaat een laagje leemfinish of leemverf. Geheel vrijblijvend een offerte ontvangen? Klik hier…. en ontvang binnen 2 minuten de prijzen per m2 in uw mailbox!!!

Bereken in 2 min uw prijs

Vragen en antwoorden over leemstuc

Hoe moet je leemstuc aanbrengen?

Leemstuc kan worden aangebracht met een roestvrij stalen spaan,

Hoe duur is leemstuc?

De kosten van leemstuc per m2 variëren tussen de 40 en 70 euro per m2 afhankelijk van welke soort afwerking u kiest.

Zit er stro in leemstuc?

Er kan voor gekozen worden om strohaksel door de leem heen te laten mengen. Dit wordt vaak toegepast om scheurtjes te voorkomen.

Is met leem stucen moeilijk?

Het stucen met leem brengt wel enige ervaring met zich mee. Zo zijn er workshops die je kan volgen om met leemstuc te leren stukadoren.

Wat is leemstuc?

Leemstuc is een natuurlijke en milieuvriendelijke afwerkingsmethode voor muren en plafonds. Het bestaat uit leem, zand, stro en water. Leemstuc wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn duurzaamheid, ademende eigenschappen en esthetische waarde.

Wat zijn de voordelen van leemstuc?

Leemstuc biedt verschillende voordelen, waaronder een gezond binnenklimaat vanwege de ademende eigenschappen, vochtregulerende capaciteit, geluidsisolatie, thermische regulatie, en de natuurlijke uitstraling. Leemstuc is ook vrij van schadelijke chemicaliën en allergenen.

Kan leemstuc op elke ondergrond worden aangebracht?

Leemstuc kan op diverse ondergronden worden aangebracht, zoals baksteen, beton, gipsplaten, en bestaand stucwerk. Het is belangrijk om de ondergrond goed voor te bereiden en mogelijk een hechtlaag aan te brengen voordat het leemstuc wordt aangebracht.

Is leemstuc geschikt voor vochtige ruimtes zoals badkamers?

Leemstuc kan in bepaalde mate geschikt zijn voor vochtige ruimtes zoals badkamers. Het is belangrijk om te kiezen voor leemstuc met de juiste toevoegingen, zoals klei met een hoger aandeel aan leemsoorten die vochtregulerende eigenschappen bevorderen. Het is ook essentieel om de leemstuc goed te onderhouden en eventueel te beschermen met een natuurlijke afwerking.

Kan leemstuc worden gekleurd?

Ja, leemstuc kan worden gekleurd met natuurlijke pigmenten. Er zijn verschillende kleuropties beschikbaar om aan individuele smaak en ontwerpeisen te voldoen. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een professional over de juiste kleuropties en technieken voor het kleuren van leemstuc.