• Bespaar tot 40% op de prijs
 • Meer dan 45 jaar ervaring
 • NOA erkend familiebedrijf
 • Sinds 1997
 • Bekend van TV

Muren sauzen of laten spuiten? Tips en de m2 prijzen?

Het sauzen van muren is een veelgebruikte techniek om de uitstraling van een ruimte te veranderen en een frisse, nieuwe look te creëren. Bij het sauzen wordt verf met een roller of kwast gelijkmatig aangebracht op de muren. Dit kan zowel op binnenmuren als op buitenmuren worden toegepast.

Uiteraard wilt u dat uw muur of plafond opnieuw geschilderd wordt zonder dat u strepen of banen te zien krijgt. Door het opnieuw sauzen van muren in uw huis met latexverf zult u weer een nieuwe frisse blik realiseren.

Op deze pagina leggen wij u alles uit over het verven (sauzen) van uw muren, het voorbehandelen van het schilderwerk en de gemiddelde kosten per m2 voor het laten schilderen door een schilder.

Bij de Stuc-Concurrent bent u op het juiste adres om uw wanden of plafonds te laten sauzen of te laten spuiten met latexverf, het zogenoemde airless latexspuiten. Maar als uw bestaande huis of nieuwbouwwoning nog leeg staat dan zal het latexspuiten de beste en goedkoopste oplossing zijn. Wij zijn zowel voor het sauzen, als het spuiten van muren en plafonds een gespecialiseerd bedrijf.

Muren sauzen
Muren laten sauzen

Bereken in 2 min uw prijs

Muren sauzen of laten spuiten, wat is goedkoper?

Sausen is een traditionele methode waarbij verf met een roller of kwast met de hand wordt aangebracht op de muren. Dit kan een geschikte keuze zijn voor kleinere oppervlakken.

Voordelen:

 1. Nauwkeurige controle: Met de hand sauzen biedt meer controle over de verfapplicatie, wat handig is bij gedetailleerd werk.
 2. Geschikt voor kleine ruimtes: Voor kleine oppervlakken of accentmuren kan sauzen kosten effectiever zijn.
 3. Eenvoudige retouches: Als er schade optreedt, is het gemakkelijker om kleine retouches aan te brengen.

Nadelen:

 1. Arbeidsintensief: Handmatig sauzen kan tijdrovend zijn, vooral bij grotere projecten.
 2. Mogelijk zichtbare strepen: Bij onervarenheid kunnen er strepen en banen ontstaan.

Muren laten spuiten:

Bij spuitwerk wordt verf met een verfspuit gelijkmatig op de muren aangebracht. Dit is efficiënter voor grotere oppervlakken.

Voordelen:

 1. Snelheid: Spuitwerk is over het algemeen sneller dan handmatig sauzen, wat ideaal is voor grote projecten.
 2. Egaal resultaat: Met spuitwerk krijgt u vaak een egaler resultaat zonder zichtbare strepen.
 3. Efficiënt gebruik van verf: Spuitwerk kan zuiniger zijn met verf.

Nadelen:

 1. Minder controle: Er is minder controle over de verfapplicatie, wat een nadeel kan zijn bij gedetailleerd schilderwerk.
 2. Maskeren en afdekken: Er is meer tijd nodig voor het afdekken van meubels en vloeren om overspray te voorkomen.

In conclusie, als u een klein project heeft waar precisie belangrijk is, kan sauzen de beste keuze zijn. Voor grotere oppervlakken waar snelheid en efficiëntie cruciaal zijn, kan spuitwerk voordeliger zijn. Het is ook mogelijk om beide methoden te combineren, bijvoorbeeld spuitwerk voor grote muren en sauzen voor gedetailleerd werk.

Muren sauzen de voorbereiding

Voordat je begint met sauzen, is het belangrijk om de muren goed voor te bereiden. Dit omvat het reinigen van de muren, het repareren van eventuele scheuren of gaten en het aanbrengen van een geschikte primer. Een goede voorbereiding zorgt voor een betere hechting van de verf en een duurzaam resultaat.

Heeft de stukadoor net uw muren voorzien van nieuw stucwerk? Laat dan eerst alles goed drogen voordat u muurverf gaat aanbrengen.

Nieuw stucwerk heeft een bepaalde droogtijd en is een zeer sterk zuigende ondergrond als u uw muren wilt gaan sauzen. Zorg er altijd voor dat u 24 uur van te voren een voorstrijkmiddel aanbrengt, zodat de nieuwe laag latexverf niet te snel droogt en later gaat bladderen.

U kunt uiteraard ook een schilder inhuren van de Stuc-Concurrent die ervoor zorgt dat uw muren pico bello in orde komen. Vraag eens geheel vrijblijvend een offerte aan en lees wat de kosten zullen zijn om uw muren te laten sauzen door een schilder! Kiest u wel voor latexspuiten? Zie hier dan een korte film hoe latexspuiten van muren of uw plafonds in zijn werk gaat.

Wat kost een muur laten sauzen per m2?

Heeft u last van nicotine aanslag, lelijke muren in uw woonkamer, of zitten de wanden in de badkamer vol met schimmel aanslag? Dan kunt u overwegen om alles opnieuw te laten verven door een erkende goedkope schilder. Maar wat kost een schilder en het laten aanbrengen van nieuw sauswerk?

De prijzen van sauswerk worden vaak per m2 berekend. Omdat het vaak om grotere oppervlakten gaat is dit makkelijker berekenen voor een stucadoor of schilder. Mocht de muur of plafond oppervlakte klein zijn (dat gesaust moet worden) dan zal er een vast uurtarief in rekening worden gebracht.

De prijzen voor een muur sauzen variëren van € 8,00 per m² tot €12,00 per m² dit is voor een dekkende laag verf. Wilt u 2 lagen geschilderd hebben dan ligt de prijs net even wat lager. Per m²  kunt je dan rekening houden met een prijs tussen € 9,00 per m² tot € 14,00 per m²

Waar moet de ondergrond aan voldoen?

Als de ondergrond nieuw is, zoals nieuw stucwerk in een nieuwbouwwoning, dan zal er veel meer verf worden opgenomen dan bij een muur die al van een verflaag is voorzien in een oud huis.

Wilt u de exacte kosten weten voor het laten sauzen van uw muren in uw badkamer, woonkamer, of uw gehele huis? Vraag geheel vrijblijvend een berekening aan en ontvang automatisch de prijzen per m2 in uw mailbox.

Als u uw muur wilt schilderen dan is dat best bewerkelijk. Zo kost het veel tijd en moet u zorgen voor de juiste materialen. Het schilderen van muren in een nieuwbouwwoning of bestaand huis is dus best een aardige klus.

Als u toch van plan bent om een schilder in te huren dan zal dit een hoop zorgen bij u wegnemen. Een schilder zorgt voor een perfecte schilderslaag zonder dat er strepen of aanzetten te zien zijn. We zullen u een gemiddelde prijsindicatielijst laten zien zodat u de juiste indruk krijgt over de gemiddelde prijs per m2.

Schilderwerk Gemiddelde prijs per m2
Binnenschilder uurtarief€ 30 tot - € 35
Spuitwerk wanden per m2€ 7 tot aan - € 12
Sauswerk muren per m2€ 10 tot aan - € 14
Muur schilderen binnen: 10 m2€ 150 tot aan - € 200
Muren schilderen binnen: 20 m2€ 300 tot aan - € 500
Muren schilderen binnen: 50 m2€ 750 tot aan - € 1.000
Buitenschilder uurtarief€ 30 tot - € 40
Muur laten schilderen buiten: 10 m2€ 200 tot aan - € 300
Muren schilderen buiten: 20 m2€ 400 tot aan - € 650
Muur schilderen buiten: 50 m2€ 900 tot aan  - € 1.200

Bereken in 2 min uw prijs

Over behang heen sauzen kan dit?

Het is mogelijk muren te verven over het bestaande behang heen. U moet altijd controleren of het behang van een goede kwaliteit is en goed vast zit. Mocht dit niet het geval zijn neem dan vooral niet het risico dit toch te doen.

Als u aan het schilderen bent en het behang zit niet goed vast of is van een slechte kwaliteit dan zal het behang gaan blazen en loskomen. Als dit gebeurt is dit niet meer te herstellen en zal alles verwijdert moeten worden.

Bespaart u al deze ellende en kies er gewoon voor uw behang te verwijderen en een nieuwe laagje stucwerk aan te laten brengen! U bent uiteindelijk goedkoper uit en u bespaart een hoop tijd! Het eindresultaat zal vele malen mooier zijn dan u denkt.

Over behang heen sauzen

Muren sauzen zonder strepen en banen, hoe doe je dit?

Bij het zelf verven van de muren en de plafonds schrikken de meeste mensen vaak van het eindresultaat. De meeste mensen hebben dan ook geen goede ervaring met het sauzen van muren en plafonds. Er blijven namelijk in de meeste gevallen strepen, banen en rol aanzetten achter. Maar hoe kunt u nu een muur schilderen zonder dat er banen of strepen in komen? Wij zullen u enkele tips geven:

 • Strijk de muren of de plafonds voor met een voorstrijkmiddel.
 • Rol de muren dun voor met een verdunde latexverf voor de eerste keer.
 • Bij de laatste schilderslaag moet u de verf goed uitrollen met een klamme extra vachtroller.
 • Het beste is om twee rollers te gebruiken : Dus één om de verf op te zetten en een klamme rol om de latexverf goed uit te rollen. 
 • Laatste tip: Doe het sauzen met zijn tweeën!!!

Velen schrikken terug om zelf muren te sauzen. De meerderheid van de doe- het- zelvers zijn vooral bang dat ze het niet mooi zullen verven en dat er strepen zichtbaar zullen blijven na het schilderen. Hieronder krijgt u informatie over hoe u de kans op strepen kan verlagen.

Muren verven zonder streken bereikt u in de eerste plaats door goed materiaal te gebruiken. Kies voor een aangepaste verfroller. Voor goed schilderwerk en muren verven zonder strepen, dompelt u de roller langzaam tot de helft in de verf.

Rol uw verfroller vervolgens enkele keren over het geribbelde vlak van uw verfbak. Doe dit tot de verf egaal verspreid is over uw verfroller.

De randen en hoeken van uw muur of muren verft u eerst met een kwast, pas daarna verft u met de verfroller. Zorg er voor dat er voldoende verf op uw roller zit, en plaats uw roller voorzichtig op de muur. Een muur verven zonder strepen doet u door niet te hard op uw verfrol te drukken. Om een muur te verven zonder strepen doet u dit bij voorkeur van boven naar onder.

Nieuwbouwwoning laten schilderen

Als uw nieuwgebouwde woning net is opgeleverd is, dan zijn de meeste wanden behangklaar. Dit wil zeggen dat deze gereed zijn om behang over aan te laten brengen. Dit betekent dus dat deze niet klaar zijn om te laten schilderen.

Wilt u uw muren in uw nieuwbouwwoning laten schilderen dan zullen zowel de betonnen wanden en de gibo muren eerst moeten worden voorzien van een stuclaag. Door het laten aanbrengen van stucwerk zullen de wanden egaal en dicht gezet worden zodat er geen kleine gaatjes en oneffenheden meer zijn, zoals bij een behangklare muur.

Als uw nieuwbouwhuis nog leeg is en u bent nog niet verhuist dan is verf laten spuiten vele malen goedkoper dan het laten sauzen van de muren!

Bereken in 2 min uw prijs

Bespaar op het laten sauzen van je muren!

Het sauzen van muren kan zowel door doe-het-zelvers als door professionele schilders worden uitgevoerd. Het inhuren van een professionele schilder kan zorgen voor een snellere en vakkundige afwerking, vooral bij grotere projecten of als je geen ervaring hebt met schilderen.

Uiteraard wil iedereen vakwerk maar wel voor een betaalbare m2 prijs. En natuurlijk is dit mogelijk. Zoals wij hierboven al vertelde is latexspuiten een stuk voordeliger dan het laten sauzen van de muren in zowel een nieuwbouwwoning als een ouder huis. Maar hoe kunt u besparen op de kostprijs van uw nieuwe schilderwerk?

Door onze schilder offerte te vergelijken met die van andere bedrijven. Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan en u ontvangt binnen 2 minuten de prijs voor het opnieuw laten sauzen van uw muren in uw mailbox. Op deze manier kunnen wij u laten zien dat wij de voordeligste zijn!

Meest gestelde vragen (FAQ)

Hoe moet je muren sauzen?

Muren kunt u op verschillende manieren schilderen. Het sauzen van muren gebeurt met latexverf of ook wel muurverf genoemd. Wilt u zelf uw muren, in bijvoorbeeld uw woonkamer, opnieuw schilderen? Lees dan eerst alle informatie of ons stappenplan op onze website op de pagina muren sauzen zonder strepen.

Wat kost het sauzen van muren per vierkante meter?

De prijzen van muren laten sauzen door een schilder variëren per m2 enorm. Zo berekent de ene schilder 10 euro per m2 terwijl de andere schilder 12 euro per vierkante meter berekend. Dit prijsverschil heeft te maken met de kwaliteit latexverf die er gebruikt wordt.

Wanneer kunnen nieuw gestucte muren gesausd worden?

Nieuw stucwerk heeft een droogtijd van ongeveer 1 mm laag dikte per dag. De muren en de plafonds moeten geheel wit opdrogen voordat u met het schilderen kunt beginnen. Wij raden aan om een voorstrijkmiddel te gebruiken tegen de zuiging van de ondergrond.

Kunt u muren sauzen zonder strepen?

U kunt zelf uw muren sauzen zonder dat u strepen of banen achterlaat. Door het juiste voorstrijkmiddel te gebruiken zorgt u ervoor dat de ondergrond gelijkmatig de verf opzuigt. Hierdoor droogt de verf egaal op en zult u geen last hebben van strepen of aanzetten in uw schilderwerk.

Hoe bereid ik de muren voor op het sauzen?

Voorbereiding is essentieel bij het sauzen van muren. Het omvat het reinigen van de muren, het repareren van eventuele scheuren of gaten, en het aanbrengen van een geschikte primer om de verf beter te laten hechten.

Welke verfsoort moet ik gebruiken voor het sauzen van muren?

Voor het sauzen van muren kun je verschillende soorten verf gebruiken, zoals latexverf, acrylverf of muurverf. Deze verfsoorten zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik op muren en bieden goede dekking en duurzaamheid.

Hoeveel verf heb ik nodig om mijn muren te sauzen?

De benodigde hoeveelheid verf hangt af van de grootte van de te schilderen oppervlakte en het type verf dat je gebruikt. Als richtlijn kun je vaak de dekking per liter verf op de verpakking vinden. Houd er rekening mee dat het mogelijk meerdere lagen verf vereist om de gewenste dekking te bereiken.

Moet ik de verf verdunnen voordat ik de muren saus?

In de meeste gevallen hoeft verf niet te worden verdund voor het sauzen van muren. De meeste muurverven zijn gebruiksklaar en kunnen direct uit de verpakking worden aangebracht. Raadpleeg echter altijd de instructies op de verpakking van de verf die je gebruikt.

Kan ik over bestaande verflagen heen sauzen?

In veel gevallen is het mogelijk om over bestaande verflagen heen te sauzen. Zorg er wel voor dat de oude verflaag schoon, glad en goed hechtend is. Indien nodig kun je de oude verflaag licht opschuren voordat je begint met sauzen.

Moet ik een primer gebruiken voordat ik de muren saus?

Het gebruik van een primer wordt over het algemeen aanbevolen, vooral als de muren nieuw zijn, een andere kleur hebben of als er veel reparaties zijn uitgevoerd. Een primer zorgt voor een betere hechting van de verf en helpt om de gewenste kleur en dekking te bereiken.