• Bespaar tot 40% op de prijs
 • Meer dan 45 jaar ervaring
 • NOA erkend familiebedrijf
 • Sinds 1997
 • Bekend van TV

Nieuwbouw zolder stucen of spuiten?

Als uw nieuwbouwwoning eenmaal is opgeleverd dan kunnen de betonmuren en betonnen plafonds gemakkelijk worden voorzien van een dunpleisterlaag. Maar wat kunt u nu doen met die afgrijselijke bruine of groene dakplaten op de zolder? En waarom verven ze deze niet meteen netjes wit of werken ze deze sausklaar af?

Een van de redenen dat het bouwbedrijf deze niet meteen wit oplevert is omdat het geld kost! Buiten dit zijn de schuine zolder kappen erg lastig af te werken. Dit zijn de 2 belangrijkste redenen waarom er niets gedaan wordt met die bruine of groene spaanplaten op de zolder van uw nieuwbouwwoning.

Bereken in 2 min uw prijs

Wat kunt u doen met de schuine zolderplaten?

De meeste nieuwbouwbewoners gaan er van uit dat de schuine zolderplaten gestuct kunnen worden. Echter kan onze stukadoor hier niet direct over heen stucen. Stucen met gips kan namelijk niet over hout ook niet als er een hechtprimer wordt gebruikt. Als u echt wilt dat de zolder van uw nieuwbouw huis wordt voorzien van glad stucwerk, dan zullen hier gipsplaten of stucplaten over aangebracht moeten worden.

Een groot voordeel van uw nieuwbouwzolder af te werken met stucwerk en gipsplaten, is dat de afdek latten, naden en kieren niet meer zichtbaar zijn nadat er gestuct is. Ook zal de kans op scheuren van de naden en kieren heel sterk verminderen. Dit kan bij het alleen spuiten van de houten platen namelijk nog steeds gebeuren.

Voordelen stucen nieuwbouwzolder

Er zijn voor- maar ook nadelen aan het stucen van een nieuwbouw zolder. We zetten ze voor u onder elkaar, zodat u dit kunt vergelijken met het spuiten van de zolder met latexverf:

Voordelen

 

 • Zeer strakke en vlakke afwerking van de schuine wanden
 • Geen naden of kieren zichtbaar
 • Geen scheurvorming
 • Visueel een grotere zolderruimte

 

Nieuwbouw zolder stucen
Nieuwbouw zolder voor en na het stucen

Nadelen

 

 • Stucen is duurder dan spuiten
 • Stucplaten of gipsplaten moeten geplaatst worden
 • Langere tijdsduur
 • Wit laten spuiten is veel goedkoper

 

Groene of bruine spaanplaten spuiten met latex

Als u goedkoop uw nieuwbouw zolder wit wilt laten afwerken dan hebben we het over het wit spuiten van de schuine zolderkappen. 90% van al onze nieuwbouwklanten kiest voor het wit laten spuiten van de houten zolderplaten. En dit is begrijpelijk want als u een nieuwbouwhuis heeft gekocht en deze geheel laat stucen en spuiten dan kost dit uiteraard al genoeg geld.

Hoe spuiten wij een nieuwbouw zolder?

Benodigde tijd: 1 dag.

Hoe gaan wij te werk als onze klanten vragen om de zolder van hun nieuwbouwwoning wit te spuiten? Leest u hier ons stappenplan.

 1. Gaatjes, schroeven, en naden vullen

  De meeste klanten vullen alle oneffenheden zoals de gaatjes en naden van de zolder zelf op, om op de kosten te besparen. Als onze stukadoors dit moeten gaan doen dan zullen wij minimaal een dag bezig zijn met het vullen van de schroefgaten en kieren. De keuze is dus aan u of u alles zelf wilt opvullen of dat onze stukadoors dit doen.

 2. Wit spuiten nieuwbouwzolder

  Als u eenmaal de beslissing heeft genomen om de gaatjes wel of niet op te vullen kunnen onze stukadoors de groende of bruine zolderkappen wit spuiten. U kunt de kleur kiezen die u wilt natuurlijk. Echter zijn de kleuren wit en Rall 9010 crëme wit de meest gekozen kleuren.

 3. Latex spuiten zolder

  Het spuiten met latexverf wordt gedaan onder een hoge druk met een airless spuitmachine. Zo kan onze spuiter gemakkelijk de schuine kappen spuiten en hoeft hij geen steiger op te bouwen om bij de nok te komen. In de meeste gevallen dekt de latexverf in één keer. Mocht dit niet het geval zijn spuiten wij de gehele nieuwbouw zolder nogmaals.

 4. Droogtijd verfspuiten zolder

  Als de zolderplaten eenmaal wit gespoten zijn is het belangrijk dat deze goed drogen. De platen zijn namelijk waterafstotend en trekken nauwelijks vocht aan. Wij adviseren daarom ook de ramen tegen elkaar open te zetten zodat er goed geventileerd wordt. De droogtijd van het laten spuiten van een zolder ligt rond de 12 uur.

 5. Kosten zolder spuiten

  De gemiddelde prijs voor het laten spuiten van nieuwbouw zolderkappen ligt tussen de 7 euro per m2 en 9 euro per m2. Dit is in tegenstelling van het stucen van een nieuwbouwzolder spot goedkoop. Schuine kappen op de zolder laten stucen kost namelijk gemiddeld tussen de 17 euro tot aan 22 euro per m2.

Bereken in 2 min uw prijs

Zelf de spaanplaten op zolder verven

Als u zelf een poging wilt wagen om de schuine spaanplaten op zolder te gaan verven raden wij aan om eerst een prijs voor het spuiten hiervan aan te vragen. Schuine zolderkappen zijn namelijk met de hand slecht te verven en u komt niet overal zomaar bij, zoals de nok van de zolder. Vaak is de prijs van het laten spuiten met latexverf veel goedkoper dan dat u zelf de zolder gaat schilderen.

Vraag eerst een prijs aan voordat u zelf een poging gaat wagen om uw nieuwbouw zolder te verven!

Meest gestelde vragen over een zolder stucen of verven?

Wat kost een zolder laten spuiten?

De gemiddelde kosten van een zolder laten spuiten liggen tussen de 8,- en 12,- euro per vierkante meter. Als u de zolder zelf wilt verven dan bent u hoogstwaarschijnlijk duurder uit. Vooral een zolder in een nieuwbouwwoning is niet makkelijk zelf te verven. De zolderpunt is vaak 3 meter hoog en de verf dekt vaak met rollen niet in een keer.

Welke verf gebruiken voor de zolderplaten?

De spaanplaat zolder platen in groen of bruin kunnen prima worden geschilderd met latexverf van een goede kwaliteit. Kies hiervoor dus niet een latex van de praxis of gamma. Kies voor een kwalitatief goede latexverf zoals Sigma of Sikkens.

Wat zijn de kosten om de schuine wanden van een zolder te stucen?

Als u toch kiest om de schuine wanden van de zolder te laten stucen dan zullen deze eerst bekleed moeten worden met gipsplaten of stucplaten. De stukadoor kan hier prima zijn stuclaag over aanbrengen. Echter is stucen van de zolder een stuk duurder dan deze te laten spuiten. U kunt rekening houden met prijzen tussen de 17,- en 22,- euro per vierkante meter voor het glad maken van de zolder kappen.

Kan een zolderkap strak afgewerkt worden?

Ja dit kan met stucwerk maar ook met spuitwerk. Echter zal met het spuiten van de zolderkappen eerst een voorbewerking plaats vinden, zoals de schroefgaatjes, naden en kieren dichtzetten. Ook zullen de inwendige hoeken gekit moeten worden met acrylaatkit.

Moeten witte dakplaten ook geschilderd worden?

In sommige nieuwbouwwoningen is de zolder afgewerkt met witte dakplaten. Wij adviseren deze niet te schilderen of te laten spuiten. Waarom? Omdat de platen een kunststof eindlaag bevatten en deze slecht hechten op de nieuwe laag latexverf. U kunt wel overwegen om een primer te gebruiken voor kunststof. Echter lopen de kosten dan wel erg hoog op.

Moet ik mijn nieuwbouw zolder voorstrijken voordat ik ga stucen?

Het is aan te raden om de zolder eerst voor te strijken voordat je gaat stucen mits deze afgewerkt zijn met stucplaten (gipsplaten). Dit zorgt voor een betere hechting van het stucwerk en voorkomt dat de ondergrond te veel vocht opneemt.

Welk type stucwerk is geschikt voor een nieuwbouw zolder?

Voor een nieuwbouw zolder kan een dunne laag gipspleister (ook bekend als dunpleister) worden gebruikt. Dit zorgt voor een gladde afwerking en is geschikt voor het egaliseren van kleine oneffenheden.

Moet ik de zolder laten drogen voordat ik ga stucen?

Ja, het is belangrijk om de zolder voldoende te laten drogen voordat je laat stucen. Dit voorkomt dat het vocht uit het stucwerk wordt opgenomen en zorgt voor een betere hechting van het stucwerk.