• Bespaar tot 40% op de prijs
 • Meer dan 45 jaar ervaring
 • NOA erkend familiebedrijf
 • Sinds 1997
 • Bekend van TV

Stucwerk repareren

Heeft u beschadigd stucwerk of last van scheuren in uw gladde muren of plafonds? En u bent van plan deze zelf te gaan repareren? Lees dan eerst ons advies over hoe u het best scheuren en gaatjes kunt repareren in nieuw of oud stucwerk.

In bijna ieder stucwerk komen wel scheurtjes of beschadigingen voor. Echter is het de grote vraag of u zelf de reparatie wilt gaan uitvoeren of hiervoor een stukadoor inhuurt. Belangrijk om te weten is wat de kosten van een stukadoor zijn om de muren en plafonds van uw woning weer scheurvrij te laten herstellen.

Bereken in 2 min uw prijs

Wat kan de oorzaak zijn van scheuren?

Hoe ontstaan scheuren in stucwerk en waarom gebeurt dit? Dit is een vraag die veel aan ons stukadoorsbedrijf gesteld wordt. Maar de oorzaken van scheuren in muren of plafonds liggen grotendeels aan de onderstaande aspecten:

 • Werking van de fundering van de woning
 • Tijdens het droogproces van het nieuwe stucwerk
 • Slechte constructie (constructeur)
 • Te snelle droging van het nieuwe stucwerk
 • Trillingen
 • Verschillende ondergronden
 • Trekspanning of verzakking

Door één van deze bovenstaande oorzaken (vooral bij nieuwbouw) kan het stucwerk los gaan zitten, loslaten of scheuren vertonen in zowel de buiten- en binnenmuren als ook in de plafonds van uw huis.

Stucwerk laten repareren

Glad stucwerk in uw woning ziet er altijd mooi uit. Maar wat nu als er in dit vakwerk scheuren gaan vertonen of beschadigd is. Er is niets zo vervelend als gaten en scheuren in uw stucwerk. Het vervelende is dat reparatie of herstel vaak in het zicht blijft.

Een stucadoor kan niet alleen maar nieuw stucwerk voor u aanbrengen, ook is hij gespecialiseerd in het repareren van oud stucwerk. Reparatie van stucwerk wordt vaak per uur aan u berekend. Omdat een stucadoor nooit exact weet hoe lang hij bezig is met de reparatie zal hij een uurtarief in rekening brengen.

Het gemiddelde uurloon van een stucadoor ligt tussen de 25 en 35 euro per uur. Afhankelijk of de reparatie klus dichtbij is of dat de stucadoor een eind moet rijden zodat hij voorrijkosten in rekening zal brengen.

Reparatiekosten

Het repareren van stucwerk is in de meeste gevallen niet zo heel veel werk. De kosten die een stucadoor u in rekening zal brengen is vaak per uur. Het uurtarief van een stucadoor ligt gemiddeld tussen de 35 en 45 euro per uur.

Houdt u er rekening mee dat mocht u niet één twee drie in de buurt wonen de stucadoor ook nog zijn voorrijkosten kan berekenen.

Bereken in 2 min uw prijs

Is stucwerk zelf te repareren?

Alle soorten stucwerk zijn in het algemeen wel zelf te repareren. Als u echter nog nooit met een vulmiddel of pasta heeft gewerkt is het verstandig de onderstaande stappen eens goed door te nemen.

Bij de ene muurreparatie ziet u niets meer van de scheur terug (dit is vaak bij glad pleisterwerk het geval) Als u muren heeft met spachtelputz of een andere structuur dan wordt het repareren hiervan een stuk lastiger. Bij een sierpleister zoals spachtelputz is de reparatie een heel ander verhaal. Bij het repareren van spachtelputz is het bijna onmogelijk om de reparatieplekken geheel weg te krijgen.

Benodigde tijd: 1 dag.

Hoe moet u zelf scheuren in stucwerk repareren?

 1. Verwijderen van loszittende stukjes stucwerk

  Om bij het begin te beginnen is het belangrijk dat alle losse stukjes stucwerk worden verwijderd met een plamuurmes of beitel. Als u dit niet doet bestaat de kans op een scheur nog steeds.

 2. Maak de scheur of beschadiging stofvrij

  Door het stof uit de scheur of beschadiging te verwijderen creëert u een goede hechting tussen het nieuwe en oude stucwerk. Verwijderd u het stof niet dan zal het aangebrachte vulmiddel loslaten.

 3. Plaats stucgaas op de scheur

  U kunt kiezen voor een flexibelvulmiddel of u kunt gaasband gebruiken. Wij adviseren u om een flexibel vulmiddel te gebruiken. Waarom? Omdat stucgaas bovenop de scheur komt te liggen en u deze weer terug zal moeten schuren met een schuurmachine.

 4. Vullen van de scheur of beschadiging

  Het is de bedoeling dat u de scheur in het stucwerk minimaal 2 keer opvult. De eerste keer zal het vulmiddel inkrimpen en zal u nog steeds de scheur zien. Na de 2 de keer zal het geheel vlak zijn met de muur of plafond.

 5. Schuren van de scheurreparatie

  Na het drogen van het vulmiddel is het verstandig deze lichtjes op te scheuren met schuurpapier. Na het schuren kunt u over gaan tot het opnieuw schilderen van uw muur of plafond.

Scheuren in stucwerk repareren
Scheuren in stucwerk repareren

Glad stucwerk repareren

Glad stucwerk is dus in het algemeen makkelijk te repareren, ook door een doe-het-zelver. Gebruikt u bij het repareren van het gestukadoorde oppervlak altijd een reparatiemortel zoals roodband, uniflot, of goldband.

Voordat de reparatie plaats vindt moet u er voor zorgen dat de ondergrond stof en vetvrij is, dit in verband met de hechting van de reparatie.

Ook zal er een voorstrijkmiddel gebruikt moeten worden om een nieuwe hechtbrug te creëren van oud- naar nieuw stucwerk. Nadat de hechtlaag droog is kunt u wat reparatie mortel aanmaken en aanbrengen. Probeert u het zo glad als mogelijk af te werken. Lukt dit niet dan kunt u het altijd met een schuurblokje glad schuren. (Dit kan pas als de laag gedroogd is en wit wordt).

Stucwerk met een structuur repareren

Stucwerk dat een structuur heeft zoals spachtelputz, pack, of structuurverf is moeilijker te repareren. Bij een reparatie of herstel moet de structuur nagemaakt worden en dat valt niet altijd mee. Ook voor ons is dit een moeilijke opgave.

Probeer altijd eerst de reparatieplek goed op te vullen en dan pas de structuur na te bootsen zodat u geen kuil of deuk in uw wanden of plafonds creëert.

Bereken in 2 min uw prijs

Scheuren repareren

Scheuren in stucwerk repareren zijn in het algemeen makkelijk te behandelen. Dit kan u doen met een acryl gebonden kit of een lichte reparatie mortel.

Bij kleine scheurtjes in het stucwerk kunt u deze uitkrabben en weer opnieuw dichten met de mortel. Doe dit twee maal, in verband met het inkrimpen van de gipsmortel, en de scheur is verdwenen. Scheuren in de hoeken van een woning kunt u het beste met een acryl gebonden kit behandelen. Zorgt u er wel voor dat de ondergrond vet-en stof vrij is.

Een werkende scheur die vaak bij een aanbouw, opbouw, of erker voorkomt is moeilijk te voorkomen. Het beste is om voor het aanbrengen van het nieuwe stucwerk een dilatatie te maken. Dit kan gedaan worden door middel van 2 stucprofielen, met een ruimte van 5 mm ertussen, tegen elkaar aan te plaatsen.

Deze gleuf kan worden gedicht met een acrylaatkit, mocht er spanning op komen te staan werkt de kit mee en u krijgt u geen last van scheuren in uw binnenmuren. Mocht het echt niet lukken om dit zelf te doen dan kunt u altijd geheel vrijblijvend een stucadoor offerte aanvragen en wij zullen u binnen een paar minuten met een scherpe prijs benaderen.