Als uw bestaande oude dak van uw kluswoning, tuinhuis of garage aan vervanging toe is dan hebben we het hier over een dakrenovatie. In de meeste gevallen is het van groot belang dat u uw dak op tijd gerenoveerd word zodat uw huis geen verdere waterschade oploopt.

Een dak krijgt door de verschillende weersomstandigheden in Nederland veel te verduren. Zo droogt de bitumen dakbedekking snel uit en veroorzaakt waterlekkage.

Wilt u graag meer weten over het kostenplaatje en bent u de richtprijzen aan het achterhalen dan bent u op deze informatiepagina op het juiste adres.

De Stuc-Concurrent geeft u een goed overzicht van de kosten en mogelijkheden van verschillende soorten dakrenovaties. Als u een complete dakrenovatie wilt laten uitvoeren dan kan dit verschillende reden hebben:

 • Uitgedroogde dakbedekking
 • Kapotte dakpannen
 • Niet geïsoleerd dak

Op deze pagina leggen wij u alles uit over de kosten en verschillende mogelijkheden van een complete dakrenovatie.

dakrenovatie
Schuin dak met dakpannen renoveren

Wat kost een dakrenovatie?

De gemiddelde kosten voor een dakrenovatie van een normaal plat dak liggen tussen de €1000,- en €1600,- . Voor het herstellen van een schuin dak kunt u rekenen op 4 tot € 5000,-.

Natuurlijk zijn dit richtprijzen en hangen de uiteindelijke kosten af van het oppervlakte en het type dak dat u heeft. het kan zomaar wezen dat u een klein stukje dak te renoveren heeft in plaats van het hele dak.

Zorgt u ervoor dat u er op tijd bij bent zodat de kosten niet oplopen. Leest u hier de gemiddelde dakrenovatie kosten per dakbedekking soort. We gaan hier uit van een gemiddeld groot dak met een dak oppervlakte van 50 m2.

Soort dak Gemiddelde kosten
Renovatie van een plat dak € 1.700,-
Nieuwe bitumen  laag € 800,-
Vervangen oude bitumen laag € 1.700,-
Nieuwe EPDM laag aanbrengen € 2.400,-
Renovatie van een schuin dak € 4.900,-
Gedeeltelijk vervangen dakpannen en pannenlatten € 4.300,-
Gedeeltelijk vervangen dakpannen € 5.300,-

Als uw oude dakbedekking zijn beste tijd heeft gehad en voor problemen zorgt dan is het tijd dat u uw oude dakbedekking laat vervangen. Het is belangrijk te weten dat u uw dakrenovatie niet te lang uit gaat stellen.

Je dak is natuurlijk een van de meest belangrijke aspecten van je huis. Als u te laat bent met het oplossen van het probleem aan uw dak kan zelfs de gehele dakconstructie worden aangetast en zo zullen de kosten flink oplopen.

U kunt rekening houden voor het vervangen van uw dakbedekking met de gemiddelde prijzen die wij hieronder weergeven. Mocht het zo wezen dat u maar een klein gedeelte van uw dakbedekking wilt laten vervangen dan zal de richtprijs per m2 van een dakrenovatie iets hoger liggen.

 • Plat dak – Gemiddelde prijs per m2 € 60 tot € 80
 • Hellend dak – Gemiddelde prijs per m2 € 60 tot € 110

Als uw een lekkage aan uw dak heeft en u wilt deze daklekkage snel laten verhelpen kies dan voor een dakreparatie of nieuwe dakbedekking laten aanleggen.

Ook kan een pannendak voor problemen zorgen hiervoor kunt u uw dakpannen laten vervangen of een dak inspectie laten uitvoeren door een goede dakdekker zoals die van de Dakdek-Gigant b.v Zie hieronder alle dak uitvoeringen van dakdekkersbedrijf de dakdek-Gigant.nl

Maar als het dak serieuze beschadigingen heeft opgelopen, dan lopen de kosten voor een dakrenovatie vaak hoog op. Wilt u weten wat het renoveren van u dak gaat kosten of wilt u een geheel nieuw dak?

Vraag eens geheel vrijblijvend een offerte aan en ontvang geheel vrijblijvend een prijsschatting binnen enkele minuten.

Wat is prijs bepalend bij een dakrenovatie?

De dakrenovatie kosten zijn afhankelijk van vele factoren. Denkt u hierbij aan wilt u uw complete oude dak laten vernieuwen? Of gaat het om het laten vernieuwen van het dak van uw schuur?

Het dak laten opknappen kan dus verschillende kosten met zich mee brengen. Lees hieronder hoe de prijs van een dak laten renoveren is onderbouwd:

1: Materiaal keuze

Het materiaal om het complete dak te dichten heeft een grote invloed op de prijs. Hieronder hebben wij een kosten overzicht opgesteld van verschillende soorten dakbedekkingen inclusief de kosten die u kunt verwachten als uw dak gerenoveerd wordt:

MaterialenGemiddelde prijs per m2
Bitumen dakbedekking€ 44,- incl btw
EPDM dakbedekking€ 65,- incl btw
PVC dakbedekking€ 75,- incl btw
Riet aanleggen€ 80,- incl btw
Dakpannen plaatsen€ 80,- incl btw

2: Oud dak laten repareren of een dakrenovatie?

Heeft u een opknapwoning en uw dak is toe aan een flinke opknapbeurt? Dan kunt u de keuze maken om een complete renovatie aan uw dak uit te laten voeren door een goedkope dakdekker maar u kunt ook op de kosten besparen om het dak plaatselijk te laten renoveren. Denk hierbij aan:

 • Kapotte dakpannen vervangen
 • Kleine dakreparatie laten uitvoeren
 • Dakpannen recht leggen

De kosten om een enkele dakpannen te vervangen zijn uiteraard veel lager dan het compleet laten isoleren van uw dak of alle dakpannen laten vervangen van uw schuine dak. Bedenk van te voren goed waar u het goedkoopste mee weg kunt komen. Als u een dakdekker nodig heeft zijn er genoeg goedkope dakdekkers te vinden die u kunnen helpen.

3: Extra opties voor uw dak

Als uw dak gerenoveerd wordt dan kunt u overwegen om wat exacte opties onder ogen te nemen. Zie hieronder een lijstje van opties die vaak met dakrenovaties worden toegepast:

Dak optieGemiddelde prijsU voordelen
Dakisolatie aanbrengen€ 55,- per m2Energiebesparend tot wel 30%
Verhoging waarde woonhuis
Zonnepanelen aanbrengen€ 480,- per paneelMinder energie gebruik
Dakreiniging uit laten voeren€ 8,- per m2Een schoon dak zonder groene aanslag
Verlengt de levensduur van uw dak

Wanneer een dakrenovatie laten uitvoeren?

Als de gebreken aan uw dak op tijd worden ontdekt zoals verschoven dakpannen of scheurtjes in uw dakbedekking dan kan deze schade aan uw dak opgelost worden met een simpele en goedkope dakreparatie.

Mocht het zo wezen dat uw dakbedekking er slecht aan toe is dan kan een dakdekker u een dakrenovatie voorstel doen. Als een dakdekker alles goed met u doorspreekt en u advies geeft over een dakrenovatie dan zal uw dak weer jarenlang beschermd wezen en heeft u er geen omkijken meer na.

Uiteindelijk zal u flink besparen op de kosten van uw dakrenovatie die in de loop van de tijd toch uitgevoerd moet worden.

Als u te lang wacht met het laten uitvoeren van een dakrenovatie dan kan het kostenplaatje erg hoog oplopen omdat uw gehele dakconstructie wel eens aangetast zou kunnen zijn en u een compleet nieuw dak nodig heeft.

Dakrenovatie schuin dak

Bij het renoveren van een schuin dak ( pannendak ) in plaats van een plat dak dan bedoelen we met een dakrenovatie dat alle dakpannen vervangen worden en de panlatten worden vernieuwd.

Bij een complete dakrenovatie van een dak wat schuin is worden de oude panlatten ten alle tijden vervangen en zal er een nieuwe damp doorlatende folie worden aangebracht op het dakbeschot.

Ook is er een keuze mogelijkheid om te kiezen voor dakpanplaten in plaats van losse dakpannen. Dakpanplaten hebben een langere levensduur en hoeven niet snel vernieuwd te worden.

Bitumen dakbedekking aanleggen

Dakrenovatie plat dak

Als een plat dak gerenoveerd moet worden zal er een nieuwe laag bitumen dakbedekking worden geplaatst. Dit kan zowel over de oude laag dakbedekking heen maar ook hier is de keuze om uw dak meteen goed te laten isoleren.

Door het aanbrengen van dakisolatie zult u jaarlijks flink besparen op uw energierekening en zullen uw stookkosten een stuk lager worden.

Bij het laten isoleren van een plat dak zal wel de oude dakbedekkings- laag verwijdert moeten worden zodat de isolatieplaten vanuit de buitenkant bevestigd kunnen worden op het houten dakbeschot.

Vergunning nodig voor een dakrenovatie?

Als u alleen maar uw dakbedekking wilt laten vervangen dan hoeft u hiervoor geen vergunning aan te vragen.

Als u grotere ingrepen wilt laten uitvoeren aan uw dak zoals het isoleren van uw dak of uw complete dak laten vervangen dan kunt u beter wel een vergunning aanvragen bij u gemeente.

Wanneer is een vergunning precies nodig?

 • Bij het aanpassen van de draagconstructie van het dak
 • Bij het uitbreiden van het dak in hoogte of breedte

Als het dak vervangen moet worden van een monumentaal pand dan kan de dorpszicht de vergunning voor u aanvragen. Als u toch twijfels heeft of u echt wel een vergunning nodig heeft voor uw dakrenovatie raadpleeg dan voor de zekerheid uw dakdekker.

Soorten dakbedekking

U heeft natuurlijk het liefst de beste kwaliteit voor de laagste prijs als het om een dakrenovatie gaat. De kosten om een dak te laten renoveren zijn sterk afhankelijk van het type dak en het soort dakbedekking wat u uitkiest.

Als u uw bestaande dakbedekking wilt laten vervangen door een laag nieuwe dakbedekking dan kunt u kiezen uit de volgende mogelijkheden:

 • Bitumen dakbedekking
 • PVC dakbedekking
 • EPDM dakbedekking

Het dak wordt eerst geanalyseerd door een dak inspectie en daarna maakt de dakdekker een plan van aanpak, waarna de dakreparatie kan beginnen. En als deze reparatie geslaagd is kunt u weer met een gerust hart verder.

Bespaar op uw dakrenovatie!

Wilt u toch nog meer informatie omtrent een dakrenovatie en de prijzen per m2 hiervan? Dan kunt u nu geheel vrijblijvend een offerte aanvragen.

Bij het aanvragen van een offerte heeft u de mogelijkheid de kostenindicatie of de prijs te gaan vergelijken met die van andere dakdekkersbedrijven.

Op deze manier kunt u wel tot 40% besparen op de totaalprijs en de kosten voor het renoveren van uw dak. Na het aanvragen van de offerte zal de Dakdek-Gigant neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.

Bron van deze informatieve pagina is dakdekkersbedrijf de Dakdek-Gigant uit Amsterdam.

Meest gestelde vragen

Wat kost een oud dak vervangen per m2?

Een gemiddelde dakrenovatie kost tussen de €60,- en de €120,- per vierkante meter dak. Deze bedragen zijn inclusief de materialen en de arbeidskosten van de dakdekkers. De prijs is uiteraard afhankelijk van wat soort dak er gerenoveerd moet worden.

Hoe duur kost een dakrenovatie?

Als u uw dak wilt laten vervangen dan kunt u aan de volgende prijzen denken: Het vervangen van een plat dak kost tussen de €70,- en de €90,- per vierkante meter. Heeft u een zadeldak met dakpannen denk dan aan prijzen tussen de €60,- en de €110,- per vierkante meter dak.

Wanneer vervang je je dak?

Dakbedekking gaat gemiddeld 30 tot 40 jaar mee voor dat dit aan vervanging toe is. Heeft u last van een daklekkage en uw dak met dakpannen of plat dak met bitumen is al een jaar of 30 oud? Laat dan uw complete dak vervangen.

Klus plaatsen      ↓

Foto (optioneel)