Sierpleister: Het aanbrengen en de prijzen op een rijtje.

Sierpleister

 • Bespaar tot 40% op de prijs
 • Meer dan 45 jaar ervaring
 • NOA erkend familiebedrijf
 • Sinds 1997 actief

U bent aan het zoeken welke wandafwerking het mooiste past bij uw bestaande- of nieuwbouw woning? Gladde wanden of iets met structuur? Dan is misschien een sierpleister wel wat voor u?

Lees alle informatie betreft het aanbrengen van sierpleisters en de prijzen per m2 op deze pagina. Spachtelputz is één van de vele soorten sierpleister die u in steeds meer oud- of nieuwbouw huizen terugziet. U kunt zelf bepalen hoe grof of fijn de korrel structuur van uw spachtelputz wordt.

Bereken in 2 min uw prijs

Sierpleister
Sierpleister (spachtelputz 1,5 mm)

Dit kan een korrelgrootte zijn vanaf 0,5 mm tot 3 mm. De ondergronden om een sierpleister te laten aanbrengen moeten wel vlak genoeg zijn, en het liefst behang- of sausklaar worden gemaakt.

Omdat wij ook wel de sierpleisterspecialist worden genoemd krijgen wij veel vragen over de prijs van deze wandafwerking. Denkt u hierbij aan vragen zoals:

 • Wat kost sierpleister aanbrengen per vierkante meter?
 • Is sierpleister duur?
 • Wat is sierpleister?
 • Hoe breng je sierpleister aan?
 • Kan sierpleister ook buiten?

Op al deze bovenstaande vragen geven wij u op deze informatie pagina het antwoord. Uiteraard is het stucen van sierpleisters niet heel goedkoop. Maar in onze ogen hoeft het ook niet duur te zijn. De gemiddelde prijzen voor het laten stucen van een sierpleister door een stukadoor kunnen enorm variëren.

Het is daarom belangrijk om u goed in de tarieven te verdiepen. Vraag geheel vrijblijvend een prijsindicatie aan en ontdek wat de kosten zijn om uw bestaande- of nieuwbouwwoning te voorzien van een sierpleister soort.

Bereken in 2 min uw prijs

Aanbrengen sierpleister

Voordat het sier en pleisterwerk aangebracht kan worden zal er eerst een voorstrijk laag (primer) moeten worden aangebracht over de vlakke glad gemaakte muren. Is dit niet het geval dan zullen de wanden eerst vlak en glad gestukadoord moeten worden met een gipsgebonden mortel.

Het is belangrijk dat meteen de juiste kleur door de voorstrijk wordt gemengd om zo kleur verschil te voorkomen in de afwerking laag. Het aanbrengen van de sierpleister wordt met een stalen (roestvrijstalen) spaan gedaan.

Deze spaan wordt in een hoek van 45 graden tegen de muur geplaatst, met hierop de sierpleister. Vervolgens wordt met een kunststofspaan het pleisterwerk van de roestvrijstalen spaan tegen de wand aangedraaid met draaiende bewegingen.

Prijs sierpleister per m2

Over sierpleister is veel te vertellen en hebben we veel meegemaakt de afgelopen jaren. Zo waren er altijd top producten van bijvoorbeeld Rigo , of Sps. Nu zijn er producten die 2 x zo goedkoop zijn, alleen waarbij bijvoorbeeld de korrel grootte niet hetzelfde is als op de emmer wordt aangegeven.

Kiest u een 2 mm korrel dan kunnen er 1,5 of 3 mm korrels tussen zitten en zo krijgt u nooit de gewenste structuur die u wilt.

Prijzen van stucwerk en sierpleister aanbrengen op vlakke gladde muren liggen tussen de 12 en 16 euro per m2. Afhankelijk van de korreldikte en de kleur die kan worden toegepast.

Mochten de muren toch niet vlak genoeg zijn dan zullen deze eerst moeten worden voorzien van een pleisterlaag (het glad maken van de muren dus).

Met een pleisterlaag worden de wanden geëgaliseerd zodat deze vlak genoeg zijn voor de sierafwerking.

Wat is sierpleister?

Een sierpleister is stucwerk die een structuur achterlaat op de muren. Zo bestaat er ook glad stucwerk zonder structuur.

De granietkorrels die in het stucwerk zijn verwerkt zorgen er voor dat u een mooie structuur op uw wanden krijgt. Omdat deze korrels zo hard zijn is de spachtelputz krasbestendig en eigenlijk onverwoestbaar. Mocht u toch een beschadiging hebben in uw muur dan is repareren of het herstellen hiervan erg lastig.

Heeft u kinderen of huisdieren dan kan een extra beschermlaag (een coating) natuurlijk geen kwaad. Maar sierpleister heeft nog meer voordelen:

 • Stootvast en krasvast
 • Meteen aanbrengen in de gewenste kleur
 • Door en door gekleurd
 • Schrob vast
 • Goed overschilderbaar
Sierpleister aangebracht muur
Sierpleister aangebracht muur

Bereken in 2 min uw prijs

Spachtelputz stucwerk

Spachtelputz stucwerk zijn kleine marmerkorrels en bindmiddel op een basis van kunsthars. De marmerkorrels bepalen de dikte van de spachtelputz. Wilt u spachtelputz van 1,5 mm dik dan zullen de korrels ook maar 1,5 mm dik zijn.

Dit geldt natuurlijk ook voor spachtelputz van 1 mm, 2 mm, en 3 mm dikte. Spachtelputz is de meest voorkomende sierpleister en heeft goede eigenschappen.

Spachtelputz stucwerk is een goed reinigbaar en stootvast. Met een harde borstel en wat lauw water kunt u 90% van het vuil dat op de spachtelputz zit verwijderen zonder deze te beschadigen.

Moet u deze soort van sierpleister grof reinigen dan kunt u altijd een sierpleisterreiniger gebruiken. Spachtelputz stucwerk is goed overschilderbaar en u kunt altijd de kleur van de muren veranderen door deze over te schilderen met latex muurverf.

Soorten sierpleister

Als u besloten heeft om sierpleister stucwerk te kiezen in plaats van al die andere soorten stucwerk dan moet u alleen nog een keuze maken welk gewenste structuur u wilt in de pleister.

Zo is de structuur van spachtelputz veel dichter dan de structuur van het ouderwetse granol. Hieronder geven wij u de 3 meest voorkomende sierpleisters:

 • Spachtelputz (met glitters)
 • Granol
 • Rustiekputz

Deze soorten hebben vergelijkbare voordelen. Echter zit het verschil alleen maar in de structuur.

Sierpleister verven

Wij krijgen regelmatig de vraag ” kan er over sierpleister heen geschilderd worden?” Een sierpleister die al meerdere jaren op uw wanden van uw woning zit (en is verkleurt door vuil of nicotine aanslag) is prima te schilderen.

U kunt hiervoor een gewone latexverf gebruiken met een redelijke kwaliteit. Houdt er rekening mee dat bij nicotine aanslag u gebruikt maakt van een isolatieverf.

Houdt u er wel rekening mee dat een sierpleister schilderen met latex veel meer verf gaat kosten dan het sauzen van gladde muren.

Door de structuur en de kleine gaatjes in de sierpleister zal deze veel meer verf opnemen en bent u gemiddeld 30 % meer verf kwijt dan het schilderen van gladde muren.

Bereken in 2 min uw prijs

Ondergrond voor sierpleister

De ondergronden om een sierpleister aan te laten brengen horen eigenlijk schilder klaar te zijn en niet behang klaar, zoals in de nieuwbouw vaak voorkomt. Als er echt knap gespachteld wordt dan zullen de wanden vlak en glad moeten zijn. Vervolgens zal er moeten worden voor gestreken en dan pas de afwerking spachtelputz.

Bent u geënteresseerd naar de kosten van een stucadoor en de prijzen van sierpleister? Vraag dan hier gratis een offerte online aan en ontvang de kosten binnen 2 minuten in u mailbox.

Offerte vrijblijvend aanvragen!

Naast gladpleisterwerk is het laten stukadoren van een sierpleister één van de bekendste wandafwerkingen van het moment. Omdat sierpleisters kunsthars gebonden zijn hebben deze een prima bescherming en zijn niet snel te beschadigen.

Wilt u graag weten wat het sierpleisteren van uw muren gaat kosten? Vraag dan geheel vrijblijvend een prijsindicatie aan bij de Stuc-Concurrent.nl. Na het invullen van het offerte formulier zullen wij u zo snel mogelijk de berekening toe sturen zodat u exact weet waar u aan toe bent!

Wilt u meer weten over welke soort stucwerk u moet kiezen? Lees dan alles op de pagina over welk stucwerk kiezen

Meest gestelde vragen (FAQ)

De kosten voor het aanbrengen van sierpleister per vierkante meter kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de gebruikte materialen, de omvang van het project en de locatie van het pand. De kosten variëren gemiddeld voor het aanbrengen van sierpleister tussen de 16 en 20 euro per vierkante meter. 

Bij de keuzes uit sierpleister is er de optie om de structuur en de korreldikte aan te passen. Bij spachtelputz is de korrel dikte regelmatiger en geeft een rustigere indruk dankzij de fijnere korreltjes.

In de jaren 60 tot 70 waren verschillende sierpleisters erg populair. Denk hierbij aan granol, en een grof aangebrachte spachtelputz of rustiekputz. Tegenwoordig kiezen de meeste mensen voor glad stucwerk in plaats van gestructureerde pleisters op hun muren.

Alle wandafwerkingen kunnen gerepareerd worden. Echter een wandafwerking met structuur, zoals een sierpleister is een stuk lastiger. Bij het herstellen van een sierpleister blijft u de reparatie toch een beetje zien. Vandaar dat wij bij nieuwbouw altijd het advies geven om een keuze te maken voor glad pleisterwerk.

Het reinigen van sierpleister kan met een speciale sierpleisterreiniger en een borstel. Sierpleisters zijn goed te reinigen mochten deze in de loop de jaren vies worden. Ook het overschilderen is goed te doen.

Sierpleister is een populaire afwerking voor gevels en heeft verschillende voordelen. Enkele voordelen van sierpleister zijn:

Bescherming tegen vocht: Sierpleister biedt een goede bescherming tegen vocht en is waterdicht. Dit maakt het ideaal voor gebruik op gevels.

Mogelijkheid tot isolatie: In combinatie met isolatie kan sierpleister zorgen voor een betere bescherming en lagere energierekening. De warmte wordt beter vastgehouden en vocht kan zich niet hechten in de muur.

Strakke en egale look: In tegenstelling tot bakstenen geeft sierpleister de gevel een strakke en egale uitstraling.

Kleurkeuze: Er zijn veel verschillende kleuren beschikbaar voor de afwerking van sierpleister, waardoor het geschikt is voor veel verschillende soorten woningen.

Onderhoudsvriendelijk: Sierpleister is makkelijk schoon te maken en schrob vast, wat het onderhoudsvriendelijk maakt.

Renovatie: Sierpleister is ideaal om beschadigde of oude gevels te renoveren.

Sierpleister is een geschikte afwerking voor buitenmuren en heeft verschillende voordelen, zoals bescherming tegen vocht, isolatie, een strakke en egale look, kleurkeuze en onderhoudsvriendelijkheid. Sierpleister is ook ideaal om beschadigde of oude gevels te renoveren. Het is echter belangrijk om te vermelden dat de geschiktheid van sierpleister voor buitenmuren afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de ondergrond, de weersomstandigheden en de juiste toepassing van de sierpleister. Het wordt daarom aanbevolen om een professionele sierpleister specialist te raadplegen om te bepalen of sierpleister geschikt is voor uw specifieke situatie.