• Bespaar tot 40% op de prijs
 • Meer dan 45 jaar ervaring
 • NOA erkend familiebedrijf
 • Sinds 1997
 • Bekend van TV

Sierpleister: Het aanbrengen en de prijzen per m2 uitgelegd!

Bent u op zoek naar de perfecte wandafwerking voor uw bestaande of nieuwbouwwoning? Twijfelt u tussen gladde wanden en iets met structuur? Misschien is sierpleister dan wel de ideale oplossing voor u.

Ontdek alles over het aanbrengen van sierpleisters en de bijbehorende prijzen per vierkante meter (m2) op deze pagina. Spachtelputz is slechts een van de vele soorten sierpleisters die steeds vaker te zien zijn in zowel oude als nieuwe woningen.

Met spachtelputz heeft u de vrijheid om zelf te bepalen hoe grof of fijn de korrelstructuur van uw wandafwerking wordt.

Bereken in 2 min uw prijs

Sierpleister
Sierpleister (spachtelputz 1,5 mm)

Sierpleisterspecialist de Stuc-Concurrent

Als sierpleisterspecialist ontvangen we vaak vragen over de prijs van deze wandafwerking. Veelvoorkomende vragen zijn onder meer:

 • Wat zijn de kosten voor het aanbrengen van sierpleister per vierkante meter?
 • Is sierpleister een dure optie?
 • Wat houdt sierpleister precies in?
 • Hoe wordt sierpleister aangebracht?
 • Kan sierpleister ook buitenshuis worden toegepast?

Op deze pagina geven we antwoord op al deze vragen. Hoewel het stucen van sierpleisters niet goedkoop is, hoeft het naar onze mening ook niet buitensporig duur te zijn. De prijzen voor het laten stucen van sierpleister door een vakman kunnen sterk variëren.

Het is daarom essentieel om u goed te verdiepen in de tarieven. Vraag geheel vrijblijvend een prijsindicatie aan en ontdek wat de kosten zijn om uw bestaande of nieuwbouwwoning te voorzien van de gewenste sierpleister.

Bereken in 2 min uw prijs

Wat is de m2 prijs van sierpleister?

Er valt veel te vertellen over sierpleister, en we hebben in de loop der jaren veel ervaring opgedaan. We hebben altijd gewerkt met top producten van gerenommeerde merken zoals Rigo en Sps. Echter, tegenwoordig zijn er producten op de markt die twee keer zo goedkoop zijn, maar waarbij de korrelgrootte niet altijd overeenkomt met wat op de emmer staat vermeld.

Wanneer u kiest voor een korrelgrootte van 2 mm, kunnen er korrels van 1,5 mm of 3 mm tussen zitten, waardoor u mogelijk niet de gewenste structuur krijgt.

De prijzen voor het aanbrengen van stuc sierpleister op gladde muren variëren doorgaans tussen de €12 en €16 per vierkante meter, afhankelijk van de dikte van de korrel en de gewenste kleur. Indien de muren niet vlak genoeg zijn, is het nodig om deze eerst te voorzien van een pleisterlaag om ze glad te maken. Met een pleisterlaag worden de wanden geëgaliseerd, waardoor ze geschikt zijn voor de sierafwerking.

Wat is sierpleister?

Een sierpleister is een type stucwerk dat een decoratieve structuur achterlaat op de muren, in tegenstelling tot glad stucwerk zonder structuur.

De granietkorrels die in het stucwerk zijn verwerkt, zorgen voor een mooie textuur op de wanden. Door hun hardheid is spachtelputz krasbestendig en buitengewoon duurzaam. Eventuele beschadigingen aan de muur zijn echter moeilijk te repareren vanwege de hardheid van de korrels.

Voor huishoudens met kinderen of huisdieren kan een extra beschermende coating geen kwaad. Naast bescherming biedt sierpleister nog andere voordelen:

 • Stoot- en krasbestendig
 • Direct aan te brengen in de gewenste kleur
 • Door en door gekleurd
 • Bestand tegen schrobben
 • Goed overschilderbaar
Sierpleister aangebracht muur

Aanbrengen sierpleister

Voordat het sier- en pleisterwerk kan worden aangebracht, moet eerst een primerlaag worden aangebracht over de vlakke, gladgemaakte muren. Als dit niet gebeurt, moeten de wanden eerst vlak en glad gestuukt worden met een gipsgebonden mortel.

Het is essentieel om de juiste kleur direct in de primer te mengen om kleurverschil in de afwerkingslaag te voorkomen. Het aanbrengen van de sierpleister gebeurt met een roestvrijstalen spaan. Deze spaan wordt onder een hoek van 45 graden tegen de muur geplaatst, met de sierpleister erop. Vervolgens wordt het pleisterwerk met draaiende bewegingen tegen de wand aangedrukt met een kunststofspaan.

Bereken in 2 min uw prijs

Spachtelputz stucwerk

Spachtelputz stucwerk bestaat uit kleine marmerkorrels en een bindmiddel op basis van kunsthars. De dikte van de spachtelputz wordt bepaald door de grootte van deze marmerkorrels. Bijvoorbeeld, als u spachtelputz van 1,5 mm dik wilt, zullen de korrels ook 1,5 mm dik zijn.

Dit geldt voor spachtelputz van verschillende diktes, zoals 1 mm, 2 mm en 3 mm. Spachtelputz is een van de meest gebruikte soorten sierpleister en heeft uitstekende eigenschappen. Het stucwerk van spachtelputz is gemakkelijk te reinigen en stootvast. Met een harde borstel en wat lauw water kunt u tot 90% van het vuil verwijderen zonder het oppervlak te beschadigen.

Als grotere reiniging nodig is, kunt u altijd een speciale sierpleisterreiniger gebruiken. Spachtelputz is goed overschilderbaar en u kunt eenvoudig de muurkleur veranderen door deze met latex muurverf over te schilderen.

Soorten sierpleister

Als u besloten heeft om sierpleister stucwerk te kiezen in plaats van al die andere soorten stucwerk dan moet u alleen nog een keuze maken welk gewenste structuur u wilt in de pleister.

Zo is de structuur van spachtelputz veel dichter dan de structuur van het ouderwetse granol. Hieronder geven wij u de 3 meest voorkomende sierpleisters:

 • Spachtelputz (met glitters)
 • Granol
 • Rustiekputz

Deze soorten hebben vergelijkbare voordelen. Echter zit het verschil alleen maar in de structuur.

Sierpleister verven

Wij krijgen regelmatig de vraag ” kan er over sierpleister heen geschilderd worden?” Een sierpleister die al meerdere jaren op uw wanden van uw woning zit (en is verkleurt door vuil of nicotine aanslag) is prima te schilderen.

U kunt hiervoor een gewone latexverf gebruiken met een redelijke kwaliteit. Houdt er rekening mee dat bij nicotine aanslag u gebruikt maakt van een isolatieverf. Houdt u er wel rekening mee dat een sierpleister schilderen met latex veel meer verf gaat kosten dan het sauzen van gladde muren.

Door de structuur en de kleine gaatjes in de sierpleister zal deze veel meer verf opnemen en bent u gemiddeld 30 % meer verf kwijt dan het schilderen van gladde muren.

Bereken in 2 min uw prijs

Ondergrond voor sierpleister

De ondergronden om een sierpleister aan te laten brengen horen eigenlijk schilder klaar te zijn en niet behang klaar, zoals in de nieuwbouw vaak voorkomt. Als er echt knap gespachteld wordt dan zullen de wanden vlak en glad moeten zijn. Vervolgens zal er moeten worden voor gestreken en dan pas de afwerking spachtelputz.

Bent u geënteresseerd naar de kosten van een stucadoor en de prijzen van sierpleister? Vraag dan hier gratis een offerte online aan en ontvang de kosten binnen 2 minuten in u mailbox.

Offerte vrijblijvend aanvragen!

Naast gladpleisterwerk is het laten stukadoren van een sierpleister één van de bekendste wandafwerkingen van het moment. Omdat sierpleisters kunsthars gebonden zijn hebben deze een prima bescherming en zijn niet snel te beschadigen.

Wilt u graag weten wat het sierpleisteren van uw muren gaat kosten? Vraag dan geheel vrijblijvend een prijsindicatie aan bij de Stuc-Concurrent.nl. Na het invullen van het offerte formulier zullen wij u zo snel mogelijk de berekening toe sturen zodat u exact weet waar u aan toe bent!

Wilt u meer weten over welke soort stucwerk u moet kiezen? Lees dan alles op de pagina over welk stucwerk kiezen

Meest gestelde vragen (FAQ)

Wat kost sierpleister aanbrengen per m2?

De kosten voor het aanbrengen van sierpleister per vierkante meter kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de gebruikte materialen, de omvang van het project en de locatie van het pand. De kosten variëren gemiddeld voor het aanbrengen van sierpleister tussen de 16 en 20 euro per vierkante meter. 

Zit er verschil tussen sierpleister en spachtelputz?

Bij de keuzes uit sierpleister is er de optie om de structuur en de korreldikte aan te passen. Bij spachtelputz is de korrel dikte regelmatiger en geeft een rustigere indruk dankzij de fijnere korreltjes.

Is een sierpleister ouderwets?

In de jaren 60 tot 70 waren verschillende sierpleisters erg populair. Denk hierbij aan granol, en een grof aangebrachte spachtelputz of rustiekputz. Tegenwoordig kiezen de meeste mensen voor glad stucwerk in plaats van gestructureerde pleisters op hun muren.

Kan sierpleister gerepareerd worden?

Alle wandafwerkingen kunnen gerepareerd worden. Echter een wandafwerking met structuur, zoals een sierpleister is een stuk lastiger. Bij het herstellen van een sierpleister blijft u de reparatie toch een beetje zien. Vandaar dat wij bij nieuwbouw altijd het advies geven om een keuze te maken voor glad pleisterwerk.

Hoe wordt sierpleister schoongemaakt?

Het reinigen van sierpleister kan met een speciale sierpleisterreiniger en een borstel. Sierpleisters zijn goed te reinigen mochten deze in de loop de jaren vies worden. Ook het overschilderen is goed te doen.

Wat zijn de voordelen van sierpleister?

Sierpleister is een populaire afwerking voor gevels en heeft verschillende voordelen. Enkele voordelen van sierpleister zijn:

Bescherming tegen vocht: Sierpleister biedt een goede bescherming tegen vocht en is waterdicht. Dit maakt het ideaal voor gebruik op gevels.

Mogelijkheid tot isolatie: In combinatie met isolatie kan sierpleister zorgen voor een betere bescherming en lagere energierekening. De warmte wordt beter vastgehouden en vocht kan zich niet hechten in de muur.

Strakke en egale look: In tegenstelling tot bakstenen geeft sierpleister de gevel een strakke en egale uitstraling.

Kleurkeuze: Er zijn veel verschillende kleuren beschikbaar voor de afwerking van sierpleister, waardoor het geschikt is voor veel verschillende soorten woningen.

Onderhoudsvriendelijk: Sierpleister is makkelijk schoon te maken en schrob vast, wat het onderhoudsvriendelijk maakt.

Renovatie: Sierpleister is ideaal om beschadigde of oude gevels te renoveren.

Is sierpleister geschikt voor buitenmuren?

Sierpleister is een geschikte afwerking voor buitenmuren en heeft verschillende voordelen, zoals bescherming tegen vocht, isolatie, een strakke en egale look, kleurkeuze en onderhoudsvriendelijkheid. Sierpleister is ook ideaal om beschadigde of oude gevels te renoveren.

Het is echter belangrijk om te vermelden dat de geschiktheid van sierpleister voor buitenmuren afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de ondergrond, de weersomstandigheden en de juiste toepassing van de sierpleister. Het wordt daarom aanbevolen om een professionele sierpleister specialist te raadplegen om te bepalen of sierpleister geschikt is voor uw specifieke situatie.

Is sierpleister stucwerk geschikt voor zowel binnen- als buitentoepassingen?

Ja, sierpleister stucwerk kan zowel binnen als buiten worden toegepast. Voor buitentoepassingen is het belangrijk om te kiezen voor een sierpleister die geschikt is voor buiten en bestand is tegen weersinvloeden.

Is sierpleister stucwerk geschikt voor alle ondergronden?

Sierpleister stucwerk kan worden aangebracht op verschillende ondergronden, zoals beton, metselwerk, gipsplaat en bestaand stucwerk. Het is echter belangrijk dat de ondergrond schoon, droog en vlak is voordat de sierpleister wordt aangebracht.

Welke soorten sierpleister zijn er?

Er zijn verschillende soorten sierpleister, zoals spachtelputz, rustiekputz, granol, en krabpleister. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en textuur.