U bent aan het zoeken welke afwerking het mooiste past bij uw bestaande of nieuwbouw woning? Gladde wanden of iets met structuur? Dan is misschien een sierpleister wel wat voor u?

Lees alle informatie betreft het aanbrengen van sierpleisters en de prijzen per m2 op deze pagina. Spachtelputz is een van de vele soorten sierpleister die u in steeds meer oud of nieuwbouw huizen terugziet. U kunt zelf bepalen hoe grof of fijn de korrel structuur van uw spachtelputz wordt.

Dit kan een korrelgrootte zijn vanaf 0,5 mm tot 3 mm. De ondergronden om een sierpleister te laten aanbrengen moeten wel vlak genoeg zijn, en het liefst behang of sausklaar worden gemaakt.

Omdat wij ook wel de sierpleisterspecialist worden genoemd krijgen wij veel vragen over de prijs van deze wandafwerking. Denkt u hierbij aan vragen zoals:

 • Wat kost sierpleister aanbrengen per vierkante meter?
 • Is sierpleister duur?
 • Wat is sierpleister?
 • Hoe breng je sierpleister aan?
 • Kan sierpleister ook buiten?

Op al deze bovenstaande vragen geven wij u op deze informatie pagina het antwoord. Uiteraard is het stucen van sierpleisters niet heel goedkoop. Maar in onze ogen hoeft het ook niet duur te kosten. De gemiddelde prijzen voor het laten stucen van een sierpleister door een stukadoor kunnen enorm variëren.

sierpleister

Het is daarom belangrijk om uw goed in de tarieven te verdiepen. Vraag geheel vrijblijvend een prijsindicatie aan en ontdek wat de kosten zijn om uw bestaande of nieuwbouwwoning te voorzien van een sierpleister soort.

Aanbrengen sierpleister

Voordat het sier en pleisterwerk aangebracht kan worden zal er eerst een voorstrijk laag ( primer ) moeten worden aangebracht over de vlakke glad gemaakte muren. Is dit niet het geval dan zullen de wanden eerst vlak en glad gestukadoord moeten worden met een gipsgebonden mortel.

Het is belangrijk dat meteen de juiste kleur door de voorstrijk word gemengd om zo kleur verschil te voorkomen in de afwerkingslaag. Het aanbrengen van de sierpleister wordt met een stalen spaan gedaan.

De korrels worden een soort van geschrapt over de wanden en na het aantrekken hiervan met een kunststof schuurbordje doorgedraaid zodat alle korrels op de juiste plaats liggen en de ondergrond niet meer zichtbaar is.

Prijs sierpleister per m2

Over sierpleister is er veel te vertellen en hebben we een hoop meegemaakt de afgelopen jaren. Zo waren er altijd top producten van bijvoorbeeld Rigo , of Sps. Nu zijn er producten die 2 x zo goedkoop zijn alleen waarbij bijvoorbeeld de korrel grote niet het zelfde is als op de emmer word aangegeven.

Kiest u een 2 mm korrel dan kunnen er 1,5 of 3 mm korrels tussen zitten en zo krijgt u nooit de gewenste structuur die u wilt.

Prijzen van stucwerk en sierpleister aanbrengen op een vlakke gladde muren liggen tussen de 12 en 16 euro per m2. Afhankelijk van de korrel dikte en de kleur die kan worden toegepast. Mochten de muren toch niet vlak genoeg wezen dan zullen deze eerst moeten worden voorzien van een pleisterlaag ( het glad maken van de muren dus ).

Met een pleisterlaag worden de wanden geëgaliseerd zodat deze vlak genoeg zijn voor de sierafwerking aan te brengen.

Wat is sierpleister?

Een sierpleister is stucwerk die een structuur achterlaat op de muren. Zo heb je ook glad stucwerk zonder structuur.

De granietkorrels die in het stucwerk zijn verwerkt zorgen er voor dat u een mooie structuur op uw wanden krijgt. Omdat deze korrels zo hard zijn is de spachtelputz krasbestendig en eigenlijk onverwoestbaar. Mocht u toch een beschadiging hebben in u muur dan is repareren of het herstellen hiervan erg lastig.

Heeft u kinderen of huisdieren dan kan een extra beschermlaag ( een coating ) natuurlijk geen kwaad. Maar sierpleister heeft nog meer voordelen:

 • Stootvast en kras vast
 • Meteen aanbrengen in de gewenste kleur
 • Door en door gekleurd
 • Schrob vast
 • Goed overschilderbaar
Sierpleister aanbrengen muur

Spachtelputz stucwerk

Spachtelputz stucwerk zijn kleine marmerkorrels en bindmiddel op een basis van kunsthars. De marmerkorrels bepalen de dikte van de spachtelputz. Wilt u spachtelputz van 1,5 mm dik dan zullen de korrels oom maar 1,5 mm dik wezen.

Dit geld natuurlijk ook voor spachtelputz van 1 mm, 2 mm, en 3 mm dikte. Spachtelputz is de meest voorkomende sierpleister en heeft goede eigenschappen.

Spachtelputz stucwerk is een goed reinigbaar en stootvast. Met een harde borstel en wat lauw water kan u 90% van het vuil wat op de spachtelputz zit verwijderen zonder deze te beschadigen.

Moet u deze soort van sierpleister grof reinigen dan kunt u altijd een sierpleisterreiniger gebruiken. Spachtelputz stucwerk is goed overschilderbaar en u kunt ten alle tijden de kleur van de muren veranderen door deze over te schilderen met latex muurverf.

Soorten sierpleister

Als u besloten heeft om sierpleister stucwerk te kiezen in plaats van al die andere soorten stucwerk dan moet u alleen nog een keuze maken welk gewenste structuur u wilt in de pleister.

Zo is de structuur van spachtelputz veel dichter dan de structuur van het ouderwetse granol. Hieronder geven wij u de 3 meest voorkomende sierpleisters:

 • Spachtelputz ( met glitters )
 • Granol
 • Rustiekputz

Deze soorten hebben vergelijkbare voordelen. Echter zit het verschil alleen maar in de structuur.

Sierpleister verven

Wij krijgen regelmatig de vraag ” kun je over sierpleister heen schilderen?” Een sierpleister die al meerdere jaren op uw wanden van uw woning zit en is verkleurt door vuil of nicotine aanslag is prima te schilderen.

U kunt hiervoor een gewone latexverf gebruiken met een redelijke kwaliteit. Houd er rekening mee dat bij nicotine aanslag u gebruikt maakt van een isolatieverf.

Houd u er wel rekening mee dat een sierpleister schilderen met latex veel meer verf gaat kosten dan het sauzen van gladde muren.

Door de structuur en de kleine gaatjes in de sierpleister zal deze veel meer verf opnemen en bent u gemiddeld 30 % meer verf kwijt dan het schilderen van gladde muren.

Ondergrond voor sierpleister

De ondergronden om een sierpleister aan te laten brengen horen eigenlijk schilder klaar te wezen en niet behang klaar zoals in de nieuwbouw vaak voorkomt. Als je echt knap wilt spachtelen dan zullen de wanden vlak en glad moeten zijn, daarna voor gestreken moeten worden en dan pas de afwerking spachtelputz.

Bent u geïnteresseerd naar de kosten van een stucadoor en de prijzen van sierpleister? Vraag dan hier gratis een offerte online aan en ontvang de kosten binnen 2 minuten in u mailbox.

Offerte vrijblijvend aanvragen!

Naast gladpleisterwerk is het laten stukadoren van een sierpleister een van de bekendste wandafwerkingen van het moment. Omdat sierpleisters kunsthars gebonden zijn hebben deze een prima bescherming en zijn niet snel te beschadigen.

Wilt u graag weten wat het sierpleisteren van uw muren gaat kosten? Vraag dan geheel vrijblijvend een prijsindicatie aan bij de Stuc-Concurrent.nl. Na het invullen van het offerte formulier zullen wij u zo snel mogelijk de berekening toe sturen zodat u exact weet waar u aan toe bent!

Vragen & Antwoorden

Wat kost sierpleister aanbrengen per m2?

De gemiddelde kosten van het laten aanbrengen van een sierpleister op uw muur liggen tussen de 15,- en 18,- euro per m2. Afhankelijk van de ondergrond kan de stukadoor een exacte offerte opstellen.

Zit er verschil tussen sierpleister en spachtelputz?

Bij de keuzes uit sierpleister is er de optie om de structuur en de korreldikte aan te passen. Bij spachtelputz is de korrel dikte regelmatiger en geeft een rustigere indruk dankzij de fijnere korreltjes.

Is een sierpleister ouderwets?

In de jaren 60 tot 70 waren verschillende sierpleisters erg populair. Denk hierbij aan granol, en een grof aangebrachte spachtelputz of rustiekputz. Tegenwoordig kiezen de meeste mensen voor glad stucwerk in plaats van gestructureerde pleisters op hun muren.

Kan je een sierpleister repareren?

Alle wandafwerkingen kunnen gerepareerd worden. Echter een wandafwerking met structuur zoals een sierpleister is een stuk lastiger. Vaak bij het herstellen van een sierpleister blijft u de reparatie toch een beetje zien.

Hoe krijg je sierpleister schoon?

Het reinigen van sierpleister kan met een speciale sierpleisterreiniger en een borstel. Sierpleisters zijn goed te reinigen mochten deze in de loop de jaren vies worden. Ook het overschilderen is goed te doen.

In 2 min uw m2 prijs?      ↓