Stuc-Concurrent op TV

 • Het Blok
 • Lifestyle Xperience
 • Lifestyle Xperience
 • RTL5 Het Blok
 • VTWonen
 • Bespaar tot 40% op de prijs
 • Meer dan 45 jaar ervaring
 • NOA erkend familiebedrijf
 • Bekend van TV
 • Sinds 1997

Veel gestelde vragen over stucwerk

Er zijn uiteraard mega veel vragen over stucwerk. Wat kan er gestuct worden en waar overheen? Of hoe duur is het om uw gehele huis te laten stucen door een goede stukadoor? Wij hebben de meest voorkomende vragen van onze klanten onder elkaar gezet.

Zit uw specifieke vraag er niet bij? Neem dan contact op met ons kantoor in Zwanenburg 020 8900181 Leest u hier de meest gestelde vragen van onze klanten en de bijbehorende antwoorden.

Bereken in 2 min uw prijs

Wat moet u weten over stucwerk? (FAQ)

Is renovlies behang beter dan stucen?

Dit hangt af van verschillende factoren en persoonlijke voorkeuren. Hier zijn enkele punten om te overwegen bij het vergelijken van renovlies behang en stucwerk:

 1. Egalisatie van de ondergrond: Als de ondergrond van de wanden in slechte staat verkeert, met bijvoorbeeld scheuren of grote oneffenheden, kan stucen een betere optie zijn. Stucwerk kan helpen om de wanden glad te maken en eventuele onvolkomenheden te herstellen. Renovlies behang daarentegen kan oneffenheden niet verbergen en zal de ondergrond niet egaliseren.

 2. Duurzaamheid: Stucwerk is over het algemeen duurzamer dan renovlies behang. Stucwerk is stevig en kan goed tegen stoten en schuren, terwijl behang gevoeliger is voor beschadiging, zoals scheuren of krassen. Als de wanden in een ruimte intensief worden gebruikt of blootgesteld zijn aan vocht, kan stucwerk een betere keuze zijn.

 3. Afwerking en uitstraling: Stucwerk en renovlies behang kunnen beide een gladde en strakke afwerking bieden. Het uiteindelijke uiterlijk hangt echter af van persoonlijke voorkeur. Stucwerk kan worden afgewerkt met diverse texturen en verftechnieken, terwijl renovlies behang een egaal en naadloos oppervlak biedt. Het is belangrijk om de gewenste uitstraling en stijl van de ruimte in overweging te nemen.

 4. Snelheid van installatie: Over het algemeen is renovlies behang sneller te installeren dan stucwerk. Het behangen van wanden kan relatief snel gebeuren, terwijl het stucen van wanden meerdere lagen en droogtijden vereist. Als tijdsfactor belangrijk is, kan renovlies behang een efficiënte keuze zijn.

 5. Kosten: De kosten kunnen ook een rol spelen bij het maken van een keuze. Over het algemeen is renovlies behang vaak goedkoper dan stucwerk, vooral als er rekening wordt gehouden met arbeidskosten. Stucwerk kan meer arbeidsintensief zijn en kan gepaard gaan met extra voorbereiding en afwerking, wat de kosten kan verhogen.

Wat is het goedkoopste stucwerk?

Over het algemeen kunnen eenvoudige en traditionele stucwerktechnieken zoals glad pleisterwerk (sausklaar maken) of spackspuitwerk een kostenefficiënte optie zijn.

Glad pleisterwerk (sausklaar maken): Dit is een veelvoorkomende en basale vorm van stucwerk waarbij de muren of plafonds glad worden gemaakt en klaar zijn om te worden geschilderd. De kosten voor glad pleisterwerk kunnen relatief lager zijn, vooral als de ondergrond in goede staat verkeert en geen uitgebreide voorbereiding vereist.

Spackspuitwerk: Dit is een techniek waarbij een spuitmachine een mengsel van gips en water op de muren of plafonds spuit. Spackspuitwerk kan snel worden aangebracht en kan een eenvoudige en strakke afwerking bieden. Het is over het algemeen een kostenefficiënte optie, vooral bij grotere oppervlakken.

Het is belangrijk op te merken dat de prijs van stucwerk niet alleen afhangt van het type stucwerk, maar ook van andere factoren, zoals de totale oppervlakte, eventuele voorbereidende werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd, de gewenste afwerking en de moeilijkheidsgraad van het project. Het is daarom raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende stukadoorsbedrijven en hun prijzen en diensten te vergelijken om de meest kostenefficiënte optie voor uw specifieke situatie te vinden.

Lees hier meer informatie over spackspuitwerk..

Is de Stuc-Concurrent echt goedkoper?

Ja, de m2 prijzen van de verschillende soorten stucwerk die wij aanbieden liggen gemiddeld 20 to 25 % lager. Lees hier meer informatie en vraag geheel vrijblijvend de prijzen aan voor uw stucwerk…

Is latex verfspuiten met structuur of zonder structuur?

Latexverf laten spuiten is een afwerking voor wanden en plafonds die geen structuur achterlaat. Het spuiten van latexverf is geschikt voor bijna alle ondergronden maar geeft het mooiste effect op gladpleisterwerk. Lees hier meer informatie over latexverf laten spuiten…

Is latexverf schrob vast?

Latexverf is er in verschillende soorten. Echter is alle matte latex verf niet echt goed afneembaar en schrob vast. Als u echt een latexverf wilt die u schoon kunt boenen dan is een zijde- of hoogglans verf beter geschikt. Het nadeel van deze verfsoorten is dat ze glimmend zijn.

Wat kost latexverf spuiten per m2?

Latexverf spuiten over glad stucwerk kost gemiddeld rond de 7 euro per m2. Dit is voor 2 lagen spuitwerk. Wilt u de plafonds wit laten spuiten en de meuren met een kleurtje dan zal de m2 prijs echter duurder worden. Denk dan aan 10 tot 12 euro per m2.

Hoe vraag ik een offerte aan voor het stucen van mijn woning?

Een offerte aanvragen voor het stucen van uw gehele woning of een enkele muur is geheel vrijblijvend. Kijkt u eens op deze pagina hoe makkelijk het is een offerte bij ons aan te vragen. Binnen 1 dag heeft u de scherpste m2 prijzen in uw mailbox staan. Vraag een offerte aan..

Kan spachtelputz bijgewerkt worden?

Ja, spachtelputz kan in veel gevallen worden bijgewerkt. Spachtelputz is een decoratieve afwerking voor muren en plafonds die bestaat uit korrels van verschillende grootte vermengd met bindmiddel. Het biedt een duurzame en stootvaste afwerking.

Als er beschadigingen, krassen of andere onvolkomenheden op het spachtelputzoppervlak zijn, kunnen deze vaak worden bijgewerkt. Het bijwerken van spachtelputz vereist echter enige ervaring en vakmanschap om ervoor te zorgen dat de reparatie naadloos opgaat in de bestaande afwerking.

Lees hier meer informatie over spachtelputz…

Kan er gestuct worden met kleur?

Het is mogelijk om te stucen met kleur. Traditioneel gezien wordt stucwerk meestal in een neutrale kleur aangebracht en later geschilderd. Maar tegenwoordig zijn er ook stucmaterialen verkrijgbaar die al gekleurd zijn, waardoor het stucwerk direct de gewenste kleur heeft.

Er zijn verschillende mogelijkheden om met kleur te stucen:

 1. Gekleurde stucmortel: Er zijn stucmortels op de markt die al pigmenten bevatten, waardoor het stucwerk direct in de gewenste kleur wordt aangebracht. Deze gekleurde stucmortels zijn verkrijgbaar in verschillende tinten en afwerkingen.

 2. Kleur toevoegen aan de stucmortel: Het is ook mogelijk om pigmenten of kleurstoffen toe te voegen aan de standaard stucmortel. Op deze manier kunt u de kleur aanpassen aan uw voorkeur voordat het stucwerk wordt aangebracht.

 3. Kleur aanbrengen na het stucen: Als u wilt, kunt u het gestucte oppervlak ook schilderen met de gewenste kleur nadat het stucwerk volledig is gedroogd en uitgehard. Dit geeft u de flexibiliteit om de kleur later aan te passen als u dat wenst.

Het is belangrijk om te vermelden dat gekleurd stucwerk specifieke technieken en expertise vereist. Het is raadzaam om een professionele stukadoor te raadplegen die ervaring heeft met het werken met gekleurd stucwerk om ervoor te zorgen dat het gewenste resultaat wordt bereikt. Zij kunnen u adviseren over de verschillende opties en u begeleiden bij het maken van de juiste keuzes op basis van uw voorkeuren en de mogelijkheden van uw project.

 Lees hier alle informatie over sierpleister…

Kan de badkamer gestuct worden?

Een badkamer kan worden gestuct. Stucwerk kan een mooie en duurzame afwerking bieden voor de wanden en het plafond van een badkamer. Het stucwerk wordt aangebracht op een geschikte ondergrond, zoals beton, gipsplaat of cementgebonden wanden.

Het stucen van een badkamer heeft verschillende voordelen:

 1. Waterbestendigheid: Met de juiste voorbereiding en afwerkingstechnieken kan het stucwerk waterbestendig worden gemaakt, waardoor het bestand is tegen vochtige omstandigheden in de badkamer.

 2. Naadloze afwerking: Stucwerk zorgt voor een naadloze afwerking, waardoor er geen voegen of naden zichtbaar zijn op de wanden en het plafond. Dit geeft de badkamer een strakke en esthetische uitstraling.

 3. Veelzijdigheid in ontwerp: Stucwerk biedt verschillende mogelijkheden in ontwerp en afwerking. Het kan glad worden aangebracht voor een moderne uitstraling, of met structuur voor een meer decoratief effect. Bovendien kan het worden geschilderd in de gewenste kleur of worden afgewerkt met andere decoratieve technieken.

Lees hier alle informatie over een badkamer stucen…

Wat is de BTW op stucwerk 9% of 21%

De BTW (belasting toegevoegde waarde) op stucwerk in Nederland is meestal 9%. Het verlaagde tarief van 9% BTW is van toepassing op arbeidskosten voor het aanbrengen van stucwerk in woningen ouder dan 2 jaar. Dit geldt zowel voor nieuwbouwwoningen als voor bestaande woningen.

Echter, er zijn enkele uitzonderingen waarbij het hoge tarief van 21% BTW van toepassing kan zijn op stucwerk, zoals:

 1. Nieuwbouwwoningen jonger dan 2 jaar: Voor nieuwbouwwoningen die jonger zijn dan 2 jaar geldt het hoge tarief van 21% BTW op stucwerk. Dit komt doordat deze woningen nog niet onder de categorie "oude woningen" vallen die in aanmerking komen voor het verlaagde tarief.

 2. Niet-woningbouw: Voor stucwerk in niet-woningbouw, zoals bedrijfspanden, kantoren of openbare gebouwen, is het hoge tarief van 21% BTW van toepassing.

Het is altijd raadzaam om bij het inhuren van een stukadoor of het aanvragen van een offerte de BTW-tarieven duidelijk te bespreken en te controleren. Een professionele stukadoor zal u kunnen informeren over het juiste BTW-tarief dat van toepassing is op uw specifieke situatie en project. Lees hier meer informatie over het btw tarief voor stukadoors..

Wat moet ik doen voordat de stukadoor komt stucen?

Voordat de stucadoors beginnen met hun werkzaamheden is het belangrijk dat de ruimte waarin gewerkt moet worden geheel leeg is. Ook de stopcontacten (alleen de afdekplaatsjes) moeten worden verwijderd en dit geldt ook voor de trapleuningen. Lees hier meer informatie over de voorbereidingen van het stucwerk…

Moet oud stucwerk eerst verwijderd worden?

Als het oude stucwerk los zit van de ondergrond is het beter dat deze wordt verwijderd. Zit het niet los dan kan dit gewoon blijven zitten. Vaak zit cementgebonden stucwerk na 30 tot 40 jaar los in een renovatiewoning. Ons advies is om deze losse laag te verwijderen.

Is stucen of schilderen schadelijk tijdens zwangerschap?

Bij zwangerschap kan er gewoon gestuct en geschilderd worden. Echter zal het schilderwerk wel water gedragen moeten zijn in plaats van op oliebasis. Schilderen op oliebasis is schadelijk voor de gezondheid en zeker als u zwanger bent.

Kan er over behang heen gestuct worden?

Helaas kan er geen stucwerk over behang worden aangebracht. Het behang zal weken en loslaten. Het beste is om alle soorten behang eerst te verwijderen met een stoommachine.

Hoe weet je of stucwerk goed is?

Om te beoordelen of stucwerk van goede kwaliteit is, zijn er verschillende aspecten waarnaar je kunt kijken. Hier zijn enkele indicatoren van goed stucwerk:

 1. Glad en gelijkmatig oppervlak: Het stucwerk moet een glad en vlak oppervlak hebben zonder grote oneffenheden, bobbels of verzakkingen. Een gelijkmatige afwerking zorgt voor een esthetisch aantrekkelijk resultaat.

 2. Geen scheuren of barsten: Goed stucwerk vertoont geen scheuren, barsten of loslatende delen. Scheuren kunnen wijzen op slechte hechting of onjuiste voorbereiding van de ondergrond.

 3. Strakke hoeken en randen: De hoeken en randen van het stucwerk moeten strak en recht zijn, zonder onregelmatigheden of uitstekende delen.

 4. Goede hechting: Het stucwerk moet stevig en goed gehecht zijn aan de ondergrond. Het mag niet loskomen of hol klinken wanneer erop wordt geklopt.

 5. Juiste dikte en consistentie: Het stucwerk moet gelijkmatig en in de juiste dikte zijn aangebracht. Te dun stucwerk kan onvoldoende dekking bieden, terwijl te dik stucwerk kan leiden tot problemen zoals barsten.

 6. Goede afwerking: Het stucwerk moet zorgvuldig zijn afgewerkt, zoals geschuurd en gepolijst, om een glad en strak resultaat te bereiken. Eventuele textuur of structuur moet uniform en consistent zijn.

 7. Professionele afwerking rondom details: Goed stucwerk omvat ook de professionele afwerking rondom details zoals stopcontacten, schakelaars, kozijnen en andere elementen. Deze gebieden moeten netjes en nauwkeurig worden afgewerkt.

Hoeveel mag stucwerk afwijken?

Stucwerk kan enige kleine afwijkingen vertonen, omdat het handmatig wordt aangebracht en de structuur van de ondergrond invloed kan hebben op het eindresultaat. Er zijn echter algemene richtlijnen voor wat als acceptabele afwijkingen wordt beschouwd. Deze kunnen variëren afhankelijk van de specificaties en normen die van toepassing zijn in jouw regio, evenals de verwachtingen van de klant.

Over het algemeen kunnen de volgende richtlijnen worden gehanteerd:

 1. Vlakheid: Het stucwerk mag een lichte afwijking hebben in de vlakheid. Meestal wordt een tolerantie van maximaal 5 mm toegestaan over een meetlengte van 2 meter. Dit betekent dat er enige geringe oneffenheden mogen zijn, maar deze mogen niet opvallend of storend zijn.

 2. Structuur en textuur: Als het stucwerk een specifieke structuur of textuur heeft, zoals spachtelputz of schuurwerk, mogen er variaties zijn in de grootte, diepte en gelijkmatigheid van de structuurelementen. Dit kan bijdragen aan het esthetische karakter van het stucwerk.

 3. Hoeken en randen: Hoeken en randen moeten over het algemeen strak en recht zijn. Kleine afwijkingen kunnen acceptabel zijn, maar grote onregelmatigheden kunnen duiden op slordigheid in het vakmanschap.

Is het normaal dat stucwerk scheurt?

Het is normaal dat stucwerk na verloop van tijd enige vorm van scheurvorming kan vertonen. Dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren, zoals natuurlijke krimp en uitzetting van het gebouw, bewegingen in de ondergrond, trillingen, temperatuurveranderingen, vochtgehalte of onjuiste voorbereiding en uitvoering van het stucwerk.

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen kleine, oppervlakkige scheuren en grotere, structurele scheuren. Kleine scheurtjes, ook wel haarscheurtjes genoemd, komen vaak voor en hebben meestal geen invloed op de stabiliteit van het stucwerk. Deze scheurtjes kunnen ontstaan als gevolg van natuurlijke bewegingen in het gebouw en hebben meestal geen verdere actie nodig, tenzij ze zich blijven uitbreiden.

Hoe ziet sausklaar stucwerk eruit?

Sausklaar stucwerk is een afwerkingsniveau waarbij de muur of het plafond gereed is om direct overschilderd te worden met verf of latex. Hier zijn enkele kenmerken van sausklaar stucwerk:

 1. Vlak en egaal oppervlak: Sausklaar stucwerk heeft een glad en gelijkmatig oppervlak zonder zichtbare oneffenheden, bobbels of putjes. Het is bedoeld om een strakke en egale afwerking te bieden.

 2. Geen structuur of textuur: In tegenstelling tot stucwerk met een specifieke structuur of textuur, zoals spachtelputz of schuurwerk, heeft sausklaar stucwerk meestal een gladde en egale afwerking zonder enige zichtbare textuur. Dit zorgt ervoor dat de verf gelijkmatig kan worden aangebracht.

 3. Geen zichtbare scheuren of barsten: Sausklaar stucwerk mag geen zichtbare scheuren of barsten vertonen. Het wordt zorgvuldig aangebracht om een stabiele en duurzame ondergrond te creëren voor de verf.

 4. Strakke hoeken en randen: De hoeken en randen van het sausklaar stucwerk zijn strak en recht. Dit zorgt voor een nette en professionele uitstraling.

 5. Professioneel afgewerkte details: Bij sausklaar stucwerk worden ook de details zoals stopcontacten, schakelaars, kozijnen en andere elementen professioneel afgewerkt. Dit betekent dat ze netjes en nauwkeurig worden geïntegreerd in het stucwerk zonder zichtbare imperfecties.

Het doel van sausklaar stucwerk is om een glad en egaal oppervlak te creëren dat direct kan worden geschilderd. Hierdoor ontstaat een strakke en naadloze afwerking van de muur of het plafond. Het uiteindelijke resultaat is afhankelijk van de vaardigheid en nauwkeurigheid van de stukadoor die het werk uitvoert.

Wat zijn de voordelen van stucwerk?

Stucwerk biedt een aantal voordelen, waaronder een strakke en naadloze afwerking, verbeterde isolatie, geluidsabsorptie, brandwerendheid en duurzaamheid. Het kan ook helpen bij het verbergen van onvolkomenheden in muren en het creëren van een moderne uitstraling.

Welke soorten stucwerk zijn er beschikbaar?

Er zijn verschillende soorten stucwerk beschikbaar, waaronder traditioneel gipsstucwerk, spuitpleister, kunstharsgebonden stucwerk en decoratief stucwerk zoals Venetiaans stucwerk en tadelakt.

Hoe lang duurt het voordat stucwerk is voltooid?

De tijd die nodig is om stucwerk te voltooien, kan variëren afhankelijk van factoren zoals de grootte van het project, de droogtijd van het materiaal en eventuele voorbereidende werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd. Over het algemeen kan een eenvoudig stucwerkproject enkele dagen tot een week duren.

Is stucwerk geschikt voor alle soorten muren?

Ja, stucwerk kan worden aangebracht op verschillende soorten muren, waaronder baksteen, beton, gipsplaat en pleisterwerk. Het is belangrijk om de juiste voorbereiding uit te voeren om ervoor te zorgen dat het stucwerk goed hecht.

Hoe kan ik mijn gestucte muren het beste onderhouden?

Gestucte muren kunnen het beste worden onderhouden door ze regelmatig schoon te maken met een zachte borstel of stofdoek. Eventuele vlekken kunnen worden verwijderd met een mild reinigingsmiddel en water. Het is ook belangrijk om eventuele beschadigingen of scheuren tijdig te repareren om verdere schade te voorkomen.