• Bespaar tot 40% op de prijs
  • Meer dan 45 jaar ervaring
  • NOA erkend familiebedrijf
  • Sinds 1997
  • Bekend van TV

Waarom zou je nieuwbouw niet stucen?

Stucwerk in nieuwbouwwoningen brengt specifieke uitdagingen met zich mee, waar zowel professionele stukadoors als nieuwe huiseigenaren zich bewust van moeten zijn. Het natuurlijke 'uitzakken' van de woning en de aanwezigheid van vocht zijn twee belangrijke factoren die aandacht vereisen voordat met het stucwerk kan worden begonnen. Dit artikel, biedt essentiële inzichten en oplossingen voor het succesvol aanpakken van stucwerk in nieuwbouw.

Het 'uitzakken' van nieuwbouwwoningen: Wat kun je verwachten?

Het is een bekend fenomeen dat een nieuwbouwwoning tot vijf jaar na de bouw kan blijven 'werken' of uitzakken in zijn fundering. Dit natuurlijke proces kan leiden tot kleine scheurtjes in de muren, een punt van zorg voor nieuwe huiseigenaren. Het begrijpen van dit proces is cruciaal voor het plannen van stucwerk, om toekomstige problemen te minimaliseren.

Het vochtprobleem aanpakken

Vocht in de betonnen wanden en plafonds van een nieuwbouwwoning is een grotere uitdaging dan het uitzakken zelf, vooral wanneer het aankomt op stucwerk. Met vochtpercentages die bij oplevering aanzienlijk hoog kunnen zijn, is geduld een vereiste. Een geleidelijke verhoging van de temperatuur binnen de woning, idealiter tot minimaal 20 graden Celsius, is essentieel om het vocht effectief te laten verdampen voordat stucwerk wordt aangebracht.

Innovaties in stucmaterialen

Voor stukadoors die werken aan nieuwbouwprojecten, biedt de hedendaagse markt van stucmaterialen een hoop voordelen. De nieuwste generatie stucproducten is zowel van hogere kwaliteit als flexibeler, waardoor de kans op scheurvorming aanzienlijk wordt verminderd. Deze vooruitgang maakt het mogelijk om ook in relatief nieuwe woningen stucwerk van hoge kwaliteit te leveren.

Advies voor huiseigenaren en stukadoors

Aan huiseigenaren wordt aangeraden om de temperatuur in hun nieuwe woning zo stabiel mogelijk te houden, vooral in de periode direct na het aanbrengen van stucwerk. Dit helpt het risico op scheurvorming te verminderen en zorgt voor een duurzaam en esthetisch bevredigend resultaat.

Lees hier alles over de juiste wijze van een nieuwbouwwoning stucen..