Heeft u een nieuwbouwwoning gekocht en vraagt u zich af of het verstandig is deze meteen te laten stucen? Bij de oplevering van een nieuwbouwwoning worden in de meeste gevallen de betonmuren en tussenwanden behangklaar opgeleverd.

Dit wil zeggen dat de muren nog moeten worden voorzien van een laagje stucwerk. De Stuc-concurrent is door jarenlange ervaring gespecialiseerd in het stucen en afwerken van zowel de muren als de plafonds in nieuwbouwwoningen. Met speciale materialen beperken we namelijk de kans op scheuren in uw stucwerk tot een minimum.

Maar wat is nu de beste wandafwerking voor een nieuwbouw huis of appartement? En wat kost het om je gehele nieuwbouwwoning te laten stucen door een ervaren stukadoor?

Op deze pagina geven wij u alle informatie betreft de kosten van het stucwerk, advies over de beste soort stucwerk in een nieuwbouwhuis en wanneer je het beste je nieuwbouwwoning kunt laten stucen als deze is opgeleverd door de aannemer.

Wel of geen risico op scheuren?

De meeste klanten die wij te woord staan maken zich erg zorgen of hun nieuwbouwwoning kan gaan scheuren. Wij als stukadoorsbedrijf geven altijd het advies dat de klant zich hier niet te druk om moet maken. Zolang je een nieuwbouwwoning glad laat stucen (dunpleisteren) zijn de scheurtjes makkelijk en snel te herstellen.

Niet elke nieuwbouwwoning scheurt natuurlijk. De kans is altijd wel aanwezig op het moment dat de woning bij oplevering erg vochtig is. Ons advies in deze is dan de woning enkele weken goed te laten drogen doormiddel van bouwdrogers.

Nieuwbouw stucen

Stucen van een nieuwbouw woning

Onze stukadoors bieden u vele mogelijkheden van verschillende soorten wandafwerkingen. Van spachtelputz tot het glad maken (pleisteren) van uw wanden en plafonds in uw nieuw gekochte woonhuis.

In de loop van de jaren zijn wij erachter gekomen dat gladpleisterwerk ( het glad maken van de nieuwbouw muren dus ) een van de beste wandafwerkingen is voor een nieuwbouwhuis. Waarom? Omdat gladpleisterwerk gemakkelijk te repareren is mocht dit toch gaan scheuren bij het zetten van een nieuw gebouwde woning.

Bij een gestructureerde afwerking zoals structuurverf of spacken is dit niet tot nauwelijks mogelijk en zal u altijd reparatie plekken blijven zien.

Dunpleister is het goedkoopste!

Als u goedkoop uw nieuwbouwhuis wilt laten stucen dan raden wij aan om te kiezen voor dunpleister. Dunpleisterwerk is een dunlaagje stucwerk die zowel op de muren van uw nieuwbouwwoning als de plafonds kan worden aangebracht door een van onze stukadoors.

De prijzen van dunpleister liggen een stuk lager dan de prijzen van traditioneel stucwerk. U kunt rekening houden met een vierkante meter prijs vanaf 10 euro. Dit scheelt dus al snel 30 tot 40% per m2.

Zie hier een videofragment van een woonkamer stucen in een nieuwbouwwoning…

Stucwerk mogelijkheden

Niet alle afwerkingsmethodes zijn geschikt voor een nieuwbouwwoning of appartement. Maar wat is dan de beste wandafwerking voor de muren in een nieuwbouwhuis?

Omdat een nieuwbouwwoning nog veel uit moet werken ( werking van de fundering etc..) is het verstandig om een afwerking te kiezen die makkelijk te herstellen en te repareren is zoals gladpleisterwerk ( Glad stucwerk )

We zullen voor u de beste soorten wandafwerkingen even op een rijtje zetten:

 • Gladde muren
 • Gladde plafonds
 • Spuiten met latexverf
 • Spackspuiten ( plafonds )

Verfspuiten na het stucen

Ook kunnen wij uw gehele nieuwbouwwoning zowel de wanden als plafonds prachtig afspuiten in een latexverf. Latexspuiten is een kwalitatief goed en voordelig alternatief voor het traditionele schilderwerk of ook wel sauzen genoemd.

Spuiten kan in elke gewenste kleur, met een superstrak en streep loos eindresultaat. Zo strak, dat krijgt je zelf niet voor elkaar met verf en rollers.

De nieuwbouwmuren worden in de meeste gevallen behangklaar opgeleverd. Dit wil zeggen dat deze dus nog behandelt moeten worden en niet verf, schilder, sausklaar zijn. Bij oplevering van uw nieuwe huis zullen zowel de betonnen muren net als de gibo blokken ( tussenwanden ) vol met oneffenheden zitten.

De wanden zullen eerst moeten worden voorzien van een gladde laag stucwerk en kunnen niet meteen geschilderd worden. Wilt u de muren in uw nieuwbouwwoning meteen gaan verven dan zult u veel gaatjes en oneffenheden blijven zien en daar zal uw huis niet mooier op worden.

Muren in een nieuwbouwwoning of appartement zullen ten alle tijden glad gemaakt moeten worden met een filmlaag om zo het mooiste eindresultaat te kunnen krijgen. Wilt u uw muren in uw nieuwbouw huis mooi laten afwerken met verf of een andere soort wandafwerking!

Vraag dan eens geheel vrijblijvend een stucadoors offerte aan en ontvang de scherpste prijs! Zie hier een film over hoe latexspuiten in zijn werk gaat:

Nieuwbouw stucen

Een stucadoor die veelal in nieuwbouwwoningen stukadoort is natuurlijk zich er veel meer van bewust dat er nog meer werking in een nieuwe woning zit dan een bestaande oude woning.

Door een ervaren stucadoor in te schakelen die veel weet van nieuwbouw stucen loopt u veel minder risico op scheurvorming dan een stukadoor de alleen maar in bestaande woningen zijn stucwerk uitvoert.

Ervaringen met het stucen van verschillende nieuwbouwwoningen heeft ons geleerd bepaalde gedeeltes in een nieuwe woning anders aan te pakken dan andere bedrijven dit zouden doen. Wij zullen u hier enkele voorbeelden van geven:

 • Hoeken van de muren of de plafonds niet altijd met gaasband plakken: Dit kan de scheurvorming alleen maar bevorderen en erger maken. Insnijden van de hoeken is vaak beter.
 • Het gebruik van vocht arme producten: Er zit veel vocht in de muren van uw nieuwbouwwoning. Waarom zouden wij er nog veel meer vocht inbrengen?
 • Flexibel stucwerk: Omdat een nieuwbouwhuis nog flink kan gaan werken is het gebruik van gips niet zo verstandig. Omdat gips erg uitdroogt en bij de aanmaak veel water bevat kan het meer schade aan uw nieuwe woning veroorzaken. Door het gebruik van een speciaal soort spuitpleister ( zonder voorstrijk ) die voor 40% beter de scheurtjes in uw muren en plafonds kan opvangen omdat deze een stuk flexibeler is zal u veel minder kans op scheur en vochtproblemen krijgen.

Zoals u kunt lezen werken wij een nieuwbouwwoning net even anders af dan de meeste andere stukadoorsbedrijven. Kies daarom een goedkope stucadoor van de Stuc-Concurrent b.v en wees er verzekerd van dat uw scheuren in uw nieuwe woning in beperking blijven.

Prijzen

Wat kost het stucen van een gehele nieuwbouw woning? De kosten van het stucwerk in een nieuwbouwwoning variëren tussen de 6 euro en 20 euro per m2 afhankelijk van welk soort stucwerk u kiest. We zullen u hier een voorbeeld geven van de gemiddelde kosten per vierkante meter:

AfwerkingGemiddelde m2 prijzen, incl mat en loonkosten
Spackspuitwerk ( gespoten korrel )Vanaf € 8 tot € 11
Behangklaar stucen ( Bijna glad )Vanaf € 7 tot € 15
Sausklaar stucen ( strak en glad )Vanaf € 10 tot € 20
Sierpleister (spachtelputz korrel )Vanaf € 15 tot € 22
Plafond glad stucen ( pleisterwerk )Vanaf € 15 tot € 25
Latexspuiten ( kleur wit )Vanaf € 7,-  2 x dekkend gespoten
Raapwerk ( dik stucwerk vanaf 1 cm )Vanaf € 15 tot € 30

We hebben u hierboven een indruk gegeven van de gemiddelde prijzen voor het compleet laten stucen van een nieuwbouwwoning. Als u nu exact het prijskaartje wilt weten wat het kost om uw nieuwbouwwoning te laten stucen vraag dan eens een geheel vrijblijvende offerte aan en ontvang binnen enkele minuten de prijsindicatie in uw mailbox!!

latex-spuiten
Latex verf spuiten nieuwbouw

Latexverf voor nieuwbouwwoningen

Omdat de behangklare muren in een nieuwbouwwoning eerst moeten worden voorzien van een laagje stucwerk zal het nieuwe stucwerk ( filmwerk, filmlaag ) ook nog geschilderd moeten worden. U kunt kiezen om de muren te laten sauzen of deze te laten spuiten met latex verf.

Het grote verschil tussen het spuiten en laten rollen van de muren en de plafonds is dat u er verzekerd van bent dat u met het spuiten van verf geen banen en strepen krijgt.

Bij het aanbrengen van verf met een vachtroller wil dit namelijk wel eens anders uitpakken! Ook de prijs per m2 is een stuk voordeliger dan het sauzen met de hand. Omdat de meeste woningen ruim 200 m2 aan muur oppervlakte hebben zal u veel meer voordeel uit het spuitwerk halen en wij kunnen uw woning veel sneller opleveren.

Bovendien is ons airless spuitwerk damp doorlatend en brandvertragend. Een investering die u niet alleen veel tijd oplevert, maar ook prachtige streep loze wanden zonder vlekken. Dus een vlekken loos eindresultaat!!

Vochtige muren

De betonmuren in nieuwbouw projecten bevatten in de meeste gevallen veel vocht. Ook de betonplaten van het plafond kunnen veel meer vocht bevatten dan wij denken. Door het slechte drogen en het te snel afwerken ( het stucen ) kunnen hierdoor problemen ontstaan. Denk hierbij aan:

 • Het verkleuren van de spack op uw plafonds
 • Het loslaten van de verf of het stucwerk
 • Slechte hechting

Omdat wij van de Stuc-Concurrent veel ervaring hebben in het stucen van een nieuwbouwwoning weten wij exact ( mocht de woning vochtig wezen ) hoe wij deze vochtige muren goed en snel kunnen laten drogen.

Wij zullen namelijk nooit ons stucwerk aanbrengen als de muren of de plafonds vochtig zijn in verband met onze garantie. We zullen u wat tips geven hoe u er zelf voor kan zorgen dat uw nieuwbouwwoning goed van te voren gedroogd is:

Tips

 • Tip 1: Zorg ervoor dat u op de zolderverdieping altijd een raam op een kiertje heeft staan zodat het vocht uit de woning kan.
 • Tip 2: Een bouwdroger een week lang huren en in uw nieuwbouwwoning plaatsen kan geen kwaad en zal 70% van het vocht onttrekken zowel uit de muren als de plafonds.
 • Tip 3: De beste temperatuur in de woning is tussen de 20 en 22 graden. Zorg ervoor dat deze constant is!
 • Laatste tip: Zet alle deuren in de woning op 45 graden dit voorkomt het kromtrekken!

Plafonds laten stucen

Bij het laten stucen van een nieuwbouwhuis denkt men echter vaak alleen aan de muren. (Ook de betonnen plafonds ook wel kanaalplaten met v naden genoemd) worden vaak standaard al voorzien van spuitwerk met spack. Veel nieuwbouwbewoners vinden dit niet mooi en weten als geen ander dat mocht het plafond glad gestukadoord wezen er visueel veel meer ruimte ontstaat.

Bij het glad maken van de plafonds in een nieuwbouwwoning zorgen wij ervoor dat de v naden die bij oplevering vaak in het zicht blijven compleet verdwijnen. Door middel van gaasband aan te brengen zullen deze niet gaan scheuren en houd u een prachtig glad afgewerkt plafond.

Na dat het oppervlakte is afgewerkt is de keuze aan uw of u dit net zo als de wanden wilt laten spuiten met latexverf of wilt laten sauzen met de vachtroller.

Stucen of behangen?

Wij krijgen regelmatig de vraag” is behangen van een nieuwbouwwoning niet veel beter dan de woning meteen laten stucen”? Er zijn veel nieuwbouwbewoners die met deze vraag in hun hoofd blijven zitten. Wij kunnen hierop een simpel antwoordt geven.

Als je je nieuwbouwwoning eerst wilt laten behangen met bijvoorbeeld een bouwbehangetje omdat u bang bent om scheuren te krijgen in uw nieuwe stucwerk dan bent u letterlijk geld aan het weggooien. U zal eerst namelijk het behangen van de gehele woning moeten betalen en een paar jaar later moet al het behang weer verwijdert worden zodat er een stuclaag aangebracht kan worden door de stukadoor.

Echter zit u dan weer in de rommel terwijl u ook nog eens wonende bent. De gehele woning zal weer ontruimd moeten worden zodat de stukadoor overal goed bij kan. Het stucwerk zal duurder gaan kosten omdat er in een bewoonde woning stucwerk verricht moet worden.

Dit alles omdat de meeste nieuwbouwbewoners bang zijn voor een paar kleine scheurtjes door het werken van de woning. Zoals we hierboven al vertelde stellen deze zet scheurtjes niet veel voor en zijn dus zeer snel hertselt door middel van een reparatiemortel. Gooi je geld dus niet weg maar denk eerst even goed na voordat je de verkeerde beslissing neemt!!!!!!

nieuwbouw-stucen
Nieuwbouw plafond glad stucen

Spackspuiten voordelige afwerking !!

Wat de meest voordeligste plafond en wandafwerking is in een nieuwgebouwde woning is spackspuitwerk of ook wel genoemd spacken. Deze afwerking geeft een lichte structuur en word aangebracht met een spackspuit machine onder een hoge druk.

De prijzen van spackspuiten liggen gemiddeld tussen de 8 en de 10 euro per m2.

Het enige nadeel van spackgespoten wanden en plafonds is dat het eventueel na het optreden van scheurvorming slecht te herstellen is en de reparatie plekken nog wel te zien zijn. Kortom: wij zorgen voor een super resultaat waar u jaren plezier van heeft! Dus……… van een muur stucen tot aan een gehele woning bent u bij ons aan het juiste adres!

Lees meer over onze lopende projecten in , Amsterdam , HaarlemUtrecht en Rotterdam.

Wat u moet weten over nieuwbouw laten stucen!

Wanneer kan je een nieuwbouw woning stucen?

Als u nieuwbouwwoning is opgeleverd kan u vrijwel direct de woning laten stucen. U hoeft niet bang te wezen voor scheuren. Een belangrijk aspect waar u op moet letten is of uw nieuwbouwhuis niet vochtig is. Bij een vochtige nieuwbouwwoning is het verstandig eerst bouwdrogers te gebruiken.

Nieuwbouw stucen of behangen?

U kunt uw nieuwbouw woning gewoon laten stucen i.p.v te kiezen voor een bouwbehang. Door eerst uw nieuwbouwwoning te laten behangen gooit u flink wat geld weg. Lees op deze pagina meer informatie over het laten stukadoren van nieuwbouwwoningen.

Wat kost een nieuwbouw huis of appartement laten stucen?

Het laten stucen van een nieuwbouwwoning hoeft niet veel te kosten. Door dunpleister aan te brengen (dun laagje stucwerk) zal de prijs per m2 rond de 10 euro liggen. Dit is vele malen goedkoper dan traditioneel stucen.

Krijg ik last van scheuren in mijn nieuwbouwwoning?

Nee, dat hoeft niet. Niet alle nieuwbouwwoningen tonen scheurvorming. Leest u hier alles over scheuren in een nieuwbouwwoning.

Wat kan ik doen met de groene platen van de zolder?

In de meeste nieuwbouwwoningen wordfen de zolders afgetimmerd met spaanplaat. Dit kunnen groene of bruine dakplaten zijn. Wilt u goedkoop uitwezen lees dan hier alles over het spuiten van een nieuwbouwzolder.

In 2 min uw m2 prijs?      ↓