• Bespaar tot 40% op de prijs
 • Meer dan 45 jaar ervaring
 • NOA erkend familiebedrijf
 • Sinds 1997
 • Bekend van TV

Nieuwbouwwoning laten stucen in 2024: Wel of niet doen?

Uw nieuwbouwwoning nadert voltooiing in 2024, en u wilt de muren en plafonds op een prachtige manier laten afwerken met stucwerk. Maar waar moet u beginnen en welke keuzes staan u te wachten? Bij De Stuc-Concurrent nemen we graag de leiding.

Als doorgewinterde stukadoors begrijpen we als geen ander wat er allemaal bij komt kijken wanneer u stucwerk wilt laten uitvoeren in een nieuwbouwwoning. Onze ervaring is dan ook zeer uitgebreid.

Van het selecteren van de juiste materialen tot het aanbrengen van de laatste afwerklaag, wij streven naar een perfect resultaat. Hieronder vindt u onze tips en adviezen voor het stucen van uw nieuwbouwwoning en ontdekt u de diverse mogelijkheden.

De Stuc-Concurrent heeft dankzij jarenlange ervaring een specialisatie ontwikkeld in het stucen en afwerken van zowel muren als plafonds in nieuwbouwwoningen. Door gebruik te maken van speciale materialen beperken we de kans op scheurvorming in uw stucwerk tot een minimum.

Maar wat is nu de optimale wandafwerking voor een nieuw huis of appartement? En welke kosten komen kijken bij het stucen van uw volledige nieuwbouwwoning door onze bedreven stukadoors? Lees snel verder...

Wel of geen kans op scheuren in nieuwbouw?

Veel van onze gesprekspartners uiten bezorgdheid over mogelijke scheurvorming in hun nieuwbouwwoning. Als ervaren stukadoorsbedrijf adviseren wij onze klanten echter om zich hier niet overmatig zorgen te maken. Door uw nieuwbouwwoning te voorzien van een gladde stuclaag (dunpleisteren), kunnen eventuele scheurtjes eenvoudig en snel hersteld worden.

Natuurlijk vertoont niet elke nieuwbouwwoning scheurvorming. De kans hierop is met name aanwezig wanneer de woning bij oplevering zeer vochtig is. In dergelijke gevallen adviseren wij om de woning enkele weken goed te laten drogen met behulp van bouwdrogers.

nieuwbouwwoning stucen
Glad gestucte nieuwbouwwoning

Voor- en nadelen nieuwbouw stucen in 2024

Waarom zou je eigenlijk kiezen voor het stucen van een nieuwbouwwoning? Het stucen van een nieuwbouwwoning heeft zowel voordelen als nadelen. Een belangrijk voordeel van stucwerk is dat het zorgt voor een strakke en naadloze afwerking van zowel muren als plafonds. Daarnaast is stucwerk duurzaam en kan het vele jaren meegaan zonder dat het hoeft te worden vervangen.

Stucwerk biedt ook diverse mogelijkheden voor afwerking en kan in verschillende kleuren worden aangebracht. Een extra pluspunt is dat stucwerk brandwerend is en een goede isolerende werking heeft, wat bijdraagt aan energiebesparing.

Een klein nadeel van stucwerk is dat het relatief kostbaar kan zijn om te laten aanbrengen. Bovendien kan stucwerk gevoelig zijn voor scheuren en barsten als gevolg van bewegingen in de ondergrond, zoals bij verzakkingen. Het repareren van dergelijke scheuren of barsten kan ook weer gepaard gaan met kosten.

Een ander aandachtspunt is dat stucwerk minder eenvoudig te verwijderen is dan bijvoorbeeld behang, wat het wat uitdagender maakt om de muren een nieuwe uitstraling te geven.

Wij helpen u met de juiste keuze

Het is essentieel om zorgvuldig af te wegen of het stucen van een nieuwbouwwoning de meest geschikte keuze is voor jouw situatie. Het kan verstandig zijn om advies in te winnen bij ons stukadoorsbedrijf om de voor- en nadelen van stucwerk zorgvuldig te overwegen en tot een weloverwogen beslissing te komen.

Gedurende de jaren hebben we vastgesteld dat gladpleisterwerk (het glad maken van de muren in een nieuwbouwhuis) een van de meest optimale wandafwerkingen is voor nieuwbouwwoningen. Waarom? Omdat gladpleisterwerk eenvoudig te repareren is indien er toch scheuren optreden bij het zetten van een nieuw gebouwde woning.

Dunpleister ons goedkoopste advies

Indien u op zoek bent naar een kostenefficiënte oplossing voor het stucen van uw nieuwbouwhuis, raden wij aan te kiezen voor dunpleister. Maar wat houdt dunpleister precies in?

Dunpleister betreft een dunne pleisterlaag die machinaal op wanden wordt aangebracht om deze een glad en strak uiterlijk te geven. Het is een kant-en-klare egalisatiepleister samengesteld uit een mix van gips, kalk en/of cement en andere toevoegingen.

Het grote voordeel van dunpleister is de snelle en efficiënte toepassing, waardoor het bij uitstek geschikt is voor grotere oppervlakten zoals bij nieuwbouwprojecten. Daarnaast is dunpleister goedkoper dan traditioneel stucwerk en vertoont het minder neiging tot scheuren en barsten. Een grondige voorbereiding van de ondergrond is echter essentieel alvorens dunpleister wordt aangebracht.

De kosten van dunpleister liggen beduidend lager dan die van traditioneel stucwerk, met een prijs per vierkante meter vanaf 12 euro. Dit betekent al snel een besparing van 30 tot 40% per m2. Bekijk hier een videofragment van het stucen van een woonkamer in een nieuwbouwwoning.

Bereken in 2 min uw prijs

Stucwerk mogelijkheden

Niet alle afwerkingsmethodes zijn geschikt voor een nieuwbouwwoning of appartement. Maar wat is dan de meest geschikte wandafwerking voor de muren in een nieuwbouwhuis?

Aangezien een nieuwbouwwoning nog veel kan werken (bijvoorbeeld door de bewegingen van de fundering), is het verstandig te kiezen voor een afwerking die eenvoudig te herstellen en te repareren is, zoals gladpleisterwerk (glad stucwerk).

Hieronder zetten we de beste soorten wandafwerkingen voor u op een rijtje:

 1. Gladde muren
 2. Gladde plafonds
 3. Spuiten met latexverf
 4. Spackspuiten (plafonds)

Latex spuiten na het glad laten stucen!

Ook kunnen wij uw volledige nieuwbouwwoning, zowel de wanden als plafonds, prachtig afwerken met latexverf. Latexspuiten vormt een hoogwaardig en kostenefficiënt alternatief voor traditioneel schilderwerk, ook wel bekend als sauzen.

Het spuiten van latexverf kan in elke gewenste kleur, met een uitzonderlijk strak en streeploos eindresultaat. Zo nauwkeurig, dat u dit zelf niet kunt bereiken met verf en rollers.

Meestal worden nieuwbouwmuren opgeleverd in een behangklare staat, wat betekent dat ze nog moeten worden behandeld en niet klaar zijn voor verf, schilderwerk, of sauswerk. Bij de oplevering van uw nieuwe huis zullen zowel de betonnen muren als de gibo blokken (tussenwanden) vol oneffenheden zitten.

De wanden moeten eerst worden voorzien van een gladde laag stucwerk voordat ze kunnen worden geschilderd. Als u de muren in uw nieuwbouwwoning meteen wilt verven, zult u veel gaatjes en oneffenheden blijven zien, wat afbreuk doet aan de uitstraling van uw huis.

In een nieuwbouwwoning of appartement moeten de muren altijd glad gemaakt worden met een filmlaag om het mooiste eindresultaat te bereiken. Wilt u uw muren in uw nieuwbouwhuis prachtig laten afwerken met verf of een andere vorm van wandafwerking?

Vraag dan geheel vrijblijvend een stukadoor offerte aan en ontvang de meest competitieve prijs!

Bekijk hier een video over hoe latex laten spuiten in zijn werk gaat.

Nieuwbouw stucen op de juiste manier

Een stukadoor die zich voornamelijk bezighoudt met het stucen van nieuwbouwwoningen beseft natuurlijk dat er in een nieuwe woning meer beweging kan zijn dan in een bestaande oude woning.

Door een ervaren stukadoor in te schakelen met expertise in nieuwbouwstucwerk, vermindert u aanzienlijk het risico op scheurvorming in vergelijking met een stukadoor die uitsluitend werkt in bestaande woningen.

Onze ervaringen met het stucen van diverse nieuwbouwwoningen hebben ons geleerd om bepaalde delen in een nieuwe woning anders aan te pakken dan veel andere bedrijven zouden doen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Hoeken van de muren of de plafonds niet altijd met gaasband plakken: Dit kan scheurvorming bevorderen. Het insnijden van de hoeken is vaak een betere aanpak.

 • Het gebruik van vochtarme producten: Aangezien er al veel vocht in de muren van uw nieuwbouwwoning zit, voegen wij niet nog meer vocht toe.

 • Flexibel stucwerk: Omdat een nieuwbouwhuis nog aanzienlijk kan werken, is het gebruik van gips niet altijd verstandig. Gips droogt sterk uit en bevat veel water bij de aanmaak, wat schade aan uw nieuwe woning kan veroorzaken. Onze stukadoors gebruiken een speciaal soort spuitpleister (zonder voorstrijk). Deze spuitpleister is veel flexibeler en vermindert aanzienlijk de kans op scheur- en vochtproblemen.

Zoals u kunt zien, hanteren wij een andere aanpak voor het afwerken van een nieuwbouwwoning dan de meeste andere stukadoorsbedrijven. Kies daarom voor een goedkope stukadoor van De Stuc-Concurrent en wees verzekerd van beperkte scheurvorming in uw nieuwe woning.

Bereken in 2 min uw prijs

Wat zijn de m2 prijzen?

Wat kost het stucen van een gehele nieuwbouw woning? De kosten van het gladde stucwerk in een nieuwbouwwoning variëren tussen de 6 euro en 20 euro per m2, afhankelijk van welk soort stucwerk u kiest. We zullen u hier een voorbeeld geven van de gemiddelde kosten per vierkante meter om nieuwbouw te laten stucen:

Soort afwerking Gemiddelde m2 prijzen, incl mat en loonkosten
Spackspuitwerk (gespoten korrel)Vanaf € 8 tot - € 11
Behangklaar stucen (Bijna glad)Vanaf € 10 tot - € 15
Sausklaar stucen (strak en glad)Vanaf € 12 tot - € 20
Sierpleister (spachtelputz korrel)Vanaf € 15 tot - € 22
Plafond glad stucen (pleisterwerk)Vanaf € 15 tot - € 25
Latexspuiten (kleur wit)Vanaf € 8,-  2 x dekkend gespoten
Raapwerk (dik stucwerk vanaf 1 cm)Vanaf € 15 tot - € 30

We hebben u hierboven een indruk gegeven van de gemiddelde prijzen voor het compleet laten stucen van een nieuwbouwwoning. Als u nu exact het prijskaartje wilt weten wat het kost om uw nieuwbouwwoning te laten stucen vraag dan eens een geheel vrijblijvende offerte aan en ontvang binnen enkele minuten de prijsindicatie in uw mailbox!!

Latex verf spuiten nieuwbouw muren
Latex verf spuiten nieuwbouw muren

Wat te doen bij vochtige muren?

Een nieuwbouwwoning kan tijdens de bouw aanzienlijke hoeveelheden vocht opnemen, wat benadrukt hoe cruciaal het is om de woning effectief te ventileren en te laten drogen. Natuurlijke ventilatie, zoals het openen van ramen en deuren, draagt bij aan het afvoeren van vochtige lucht en het binnenlaten van droge lucht.

Het handhaven van een luchtvochtigheid tussen 40% en 60% is essentieel om vochtproblemen in de woning te vermijden.

In nieuwbouwprojecten kunnen betonmuren doorgaans aanzienlijke hoeveelheden vocht bevatten. Zelfs de betonnen plafondplaten kunnen meer vocht bevatten dan men doorgaans denkt. Als deze muren te snel worden afgewerkt, zoals bij het stucen, kunnen er problemen ontstaan, waaronder:

 1. Verkleuring van de spack op de plafonds
 2. Loslatende verf of stucwerk
 3. Slechte hechting

Met onze ruime ervaring in het stucen van nieuwbouwwoningen bij de Stuc-Concurrent weten we precies hoe we vochtige muren effectief en snel kunnen laten drogen, mocht dit nodig zijn.

Het is van groot belang voor onze garantie dat we nooit stucwerk aanbrengen op vochtige muren of plafonds. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat uw nieuwbouwwoning goed gedroogd is voordat het stucwerk wordt aangebracht.

Bereken in 2 min uw prijs

Droog tips

 • Tip 1: Zorg ervoor dat u op de zolderverdieping altijd een raam op een kiertje heeft staan zodat het vocht uit de woning kan.
 • Tip 2: Een bouwdroger een week lang huren en in uw nieuwbouwwoning plaatsen kan geen kwaad en zal 70% van het vocht onttrekken zowel uit de muren als de plafonds.
 • Tip 3: De beste temperatuur in de woning is tussen de 20 en 22 graden. Zorg ervoor dat deze constant is!
 • Laatste tip: Zet alle deuren in de woning op 45 graden dit voorkomt het kromtrekken!

Plafonds laten stucen

Bij het afwerken van een nieuwbouwhuis denkt men vaak alleen aan het stucen van de muren. Echter, ook de betonnen plafonds, vaak aangeduid als kanaalplaten met V-naden, krijgen doorgaans standaard spuitwerk met spack.

Veel nieuwbouwbewoners zijn echter niet tevreden met deze standaard afwerking en beseffen dat een glad gestuct plafond visueel veel ruimtelijker oogt.

Wanneer we de plafonds in een nieuwbouwwoning glad stucen, zorgen we ervoor dat de V-naden die bij oplevering vaak zichtbaar blijven, volledig verdwijnen. Door gaasband aan te brengen, voorkomen we scheuren en krijgt u een prachtig glad afgewerkt plafond.

Nadat de oppervlakte is afgewerkt, is de keuze aan u: wilt u het plafond net zoals de wanden laten spuiten met latexverf, of prefereert u een afwerking met de vachtroller?

Bij het laten stucen van een nieuwbouwhuis denkt men echter vaak alleen aan de muren. (Ook de betonnen plafond, ook wel kanaalplaten met v naden genoemd) worden vaak standaard al voorzien van spuitwerk met spack. Veel nieuwbouwbewoners vinden dit niet mooi en weten als geen ander dat mocht het plafond glad gestukadoord zijn er visueel veel meer ruimte ontstaat.

Stucen of toch behangen?

We krijgen vaak de vraag: "Is behangen van een nieuwbouwwoning niet beter dan de woning meteen laten stucen?" Veel nieuwbouwbewoners worstelen met deze overweging. Wij kunnen hierop eenvoudig antwoorden.

Als u overweegt om uw nieuwbouwwoning eerst te behangen, bijvoorbeeld met bouwbehang, uit angst voor scheuren in nieuw stucwerk, dan gooit u eigenlijk geld weg. Eerst worden kosten in rekening gebracht voor het behangen van de hele woning. En een paar jaar later moet al het behang weer verwijderd worden, zodat een stuclaag kan worden aangebracht door de stukadoor.

Echter, bevindt u zich dan weer in de rommel, terwijl u ook nog eens in de woning woont. De gehele woning moet weer ontruimd worden, zodat de stukadoor overal goed bij kan. Het stucwerk zal duurder uitvallen omdat het in een bewoonde woning moet worden uitgevoerd.

Dit alles omdat de meeste nieuwbouwbewoners bang zijn voor een paar kleine scheurtjes als gevolg van de werking van de woning. Zoals eerder vermeld, stellen deze zetscheurtjes niet veel voor en zijn ze zeer snel te herstellen met behulp van een reparatiemortel. Gooi dus geen geld weg en overweeg zorgvuldig voordat u de verkeerde beslissing neemt!

Nieuwbouw plafond glad stucen
Nieuwbouw stucwerk aanbrengen

Bereken in 2 min uw prijs

Spackspuiten voordelige afwerking voor nieuwbouw!

Wat de meest voordeligste plafond- en wandafwerking is in een nieuwgebouwde woning is spackspuitwerk of ook wel genoemd spacken. Deze afwerking geeft een lichte structuur en wordt aangebracht met een spackspuit machine onder een hoge druk.

De prijzen van spackspuiten liggen gemiddeld tussen de 8 en de 10 euro per m2.

Het enige nadeel van spackgespoten wanden en plafonds is dat het eventueel na het optreden van scheurvorming slecht te herstellen is en de reparatie plekken nog wel te zien zijn en blijven. Kortom: wij zorgen voor een super resultaat waar u jaren plezier van heeft! Van één muur stucen tot aan het stucen van de gehele woning bent u bij ons aan het juiste adres!

Lees meer over onze lopende projecten in , Amsterdam , HaarlemUtrecht en Rotterdam.

Bereken in 2 min uw prijs

Meest gestelde vragen (FAQ)

Wanneer kan een nieuwbouw woning gestuct worden?

Over het algemeen kan een nieuwbouwwoning gestuct worden nadat deze is opgeleverd en de muren en plafonds volledig droog zijn. Dit kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de gebruikte bouwmaterialen en de omstandigheden in de woning. Het is belangrijk om rekening te houden met eventuele scheurvorming door het uitzetten en krimpen van het materiaal. Het is daarom aan te raden om de muren en plafonds eerst goed te laten drogen en eventuele naden of scheuren tijdig te repareren voordat er gestuct wordt 

Nieuwbouw laten stucen of toch behangen?

Of je ervoor kiest om nieuw bouwstucwerk te laten aanbrengen of te behangen, hangt af van je persoonlijke voorkeur en de gewenste uitstraling van de ruimte. Beide opties hebben voor- en nadelen die je kunt overwegen voordat je een beslissing neemt.

Stucwerk heeft verschillende voordelen. Het geeft een strakke en naadloze afwerking aan de muren en plafonds. Met stucwerk kun je oneffenheden en scheuren in de ondergrond wegwerken, waardoor de muren er perfect uitzien. Stucwerk is duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. Bovendien kun je stucwerk in verschillende texturen en afwerkingen laten aanbrengen, zoals glad, structuur of sierpleister.

Aan de andere kant heeft behangen ook zijn voordelen. Het biedt een breed scala aan ontwerpmogelijkheden, met talloze behangpatronen, kleuren en texturen om uit te kiezen. Behangen is over het algemeen sneller en goedkoper dan stucwerk, vooral als je zelf wilt behangen. Het is ook gemakkelijker om van behang te wisselen als je de uitstraling van de kamer wilt veranderen.

Wat kost het om een nieuwbouwhuis of appartement te laten stucen?

In het algemeen wordt de prijs van stucwerk berekend per vierkante meter. Gemiddeld kunnen de kosten voor het stucen van nieuwbouw variëren van €12 tot €16 per vierkante meter, inclusief materiaal en de arbeid van onze stukadoors. Houd er rekening mee dat dit een schatting is en dat de uiteindelijke prijs kan variëren.

Daarnaast kunnen er extra kosten zijn voor speciale afwerkingen, zoals sierpleister of het aanbrengen van verschillende texturen. Ook eventuele reparaties of voorbereidend werk, zoals het egaliseren van de ondergrond, kunnen de kosten beïnvloeden.

Wat kan ik doen met de groene houten platen van mijn nieuwbouw zolder?

Er zijn verschillende opties voor wat je kunt doen met de groene houten platen van je nieuwbouw zolder. Hier zijn een paar suggesties:

 1. Behouden: Als de groene houten platen in goede staat zijn en je de uitstraling ervan waardeert, kun je ervoor kiezen om ze te behouden en te integreren in het ontwerp van je zolder. Je kunt ze schoonmaken, schuren en eventueel opnieuw afwerken om hun natuurlijke schoonheid te benadrukken.

 2. Schilderen: Als je de groene kleur niet aantrekkelijk vindt of als de platen beschadigd zijn, kun je ervoor kiezen om ze te schilderen. Door ze te schilderen in een andere kleur die past bij jouw interieur, kun je de zolder een geheel nieuwe uitstraling geven.

 3. Bekleden met gipsplaten: Als je liever een strakkere en neutralere uitstraling wilt, kun je ervoor kiezen om de groene houten platen te bekleden met gipsplaten. Dit vereist wel wat werk, maar het kan helpen om een egale en moderne afwerking te creëren.

Kan ik mijn nieuwbouwwoning meteen laten stucen?

In de meeste gevallen is het mogelijk om een nieuwbouwwoning meteen te laten stucen. Het stucen van een nieuwbouwhuis kan echter enige planning en voorbereiding vereisen. Hier zijn een paar belangrijke punten om in gedachten te houden:

 

 1. Voldoende droogtijd: Nieuwbouwwoningen hebben vaak een periode nodig om volledig te drogen en te acclimatiseren voordat het stucwerk kan worden aangebracht. Dit proces kan enkele maanden duren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de bouwmaterialen, weersomstandigheden en ventilatie. Het is belangrijk om te wachten tot het vochtgehalte in de muren en het plafond voldoende laag is om problemen zoals scheuren en loslatend stucwerk te voorkomen.

 2. Voorbehandeling van de ondergrond: Nieuwbouwmuren en -plafonds kunnen ruw en ongelijk zijn, met mogelijke onvolkomenheden zoals kleine scheuren, naden en uitstekende spijkers. Het is belangrijk om deze onvolkomenheden te behandelen voordat het stucwerk wordt aangebracht. Dit kan onder andere betekenen dat de muren worden geëgaliseerd, scheuren worden gerepareerd en eventuele uitstekende spijkers of schroeven worden verwijderd of verzinkt.

 3. Communicatie met de aannemer: Het is raadzaam om vroegtijdig contact op te nemen met de aannemer van de nieuwbouwwoning en aan te geven dat je van plan bent om de woning te laten stucen. De aannemer kan belangrijke informatie verstrekken over de droogtijd, eventuele garanties en aanbevelingen voor stucwerkbedrijven.

 4. Professionele stucadoor inschakelen: Voor het beste resultaat is het raadzaam om een professionele stucadoor in te schakelen die ervaring heeft met het stucen van nieuwbouwwoningen. Zij hebben de kennis en expertise om de juiste voorbereidingen te treffen en het stucwerk op de juiste manier aan te brengen.

Het is altijd verstandig om met een stukadoor te overleggen en hen de specifieke situatie van jouw nieuwbouwwoning voor te leggen. Op die manier kunnen ze de juiste timing en aanpak bepalen om ervoor te zorgen dat het stucwerk op een duurzame en esthetisch aantrekkelijke manier wordt uitgevoerd.

Moet ik mijn nieuwbouwwoning laten stucen of kan ik ook voor andere afwerkingen kiezen?

Het is mogelijk om te kiezen voor andere afwerkingen, zoals behang of verf. Echter, het stucen van de muren en plafonds zorgt voor een strak en naadloos resultaat en kan bovendien bijdragen aan een betere isolatie en geluidsdemping

Hoe kan ik scheurvorming voorkomen bij het stucen van mijn nieuwbouwwoning?

Om scheurvorming te voorkomen is het belangrijk om het juiste stucmateriaal te kiezen en deze op de juiste manier aan te brengen. Daarnaast is het verstandig om rekening te houden met de uitzetting en krimp van het materiaal en eventuele naden of scheuren tijdig te repareren 

Moet ik rekening houden met de luchtvochtigheid bij het stucen van mijn nieuwbouwwoning?

Ja, het is belangrijk om rekening te houden met de luchtvochtigheid in de ruimte waarin gestuct wordt. Een te hoge luchtvochtigheid kan zorgen voor slechte hechting van het stucmateriaal en scheurvorming. Het is daarom aan te raden om de ruimte goed te ventileren en te zorgen voor een goede luchtvochtigheidsgraad