Nieuwbouwwoning stucen: Tips en advies van ervaren stukadoors

Nieuwbouwwoning stucen

 • Bespaar tot 40% op de prijs
 • Meer dan 45 jaar ervaring
 • NOA erkend familiebedrijf
 • Sinds 1997 actief

Uw nieuwbouwwoning is bijna klaar en u wilt uw muren en plafonds mooi laten afwerken met stucwerk. Maar waar moet u beginnen en welke keuzes moet u maken? Bij De Stuc-Concurrent helpen we u graag op weg. Als ervaren stukadoors weten we als geen ander wat er komt kijken bij het stucen van een nieuwbouwwoning. Wij hebben dan ook een zeer ruime ervaring.

Van het kiezen van de juiste materialen tot het aanbrengen van de laatste afwerklaag, wij zorgen voor een perfect resultaat. Lees hieronder onze tips en adviezen voor het stucen van uw nieuwbouwwoning en ontdek wat er allemaal mogelijk is."

De Stuc-Concurrent is door jarenlange ervaring gespecialiseerd in het stucen en afwerken van zowel de muren als de plafonds in nieuwbouwwoningen. Met speciale materialen beperken we namelijk de kans op scheuren in uw stucwerk tot een minimum.

Maar wat is nu de beste wandafwerking voor een nieuwbouw huis of appartement? En wat kost het om uw gehele nieuwbouwwoning te laten stucen door onze ervaren stukadoors? Lees snel verder...

Wel of geen kans op scheuren?

De meeste klanten die wij te woord staan maken zich erg zorgen of hun nieuwbouwwoning kan gaan scheuren. Wij als stukadoorsbedrijf geven altijd het advies dat de klant zich hier niet te druk om moet maken. Zolang u een nieuwbouwwoning glad laat stucen (dunpleisteren) zijn de scheurtjes makkelijk en snel te herstellen.

Niet elke nieuwbouwwoning scheurt natuurlijk. De kans is altijd wel aanwezig op het moment dat de woning bij oplevering erg vochtig is. Ons advies in deze is dan de woning enkele weken goed te laten drogen doormiddel van bouwdrogers.

Glad gestucte nieuwbouwwoning
Glad gestucte nieuwbouwwoning

Stucen nieuwbouw voor- en nadelen

Waarom moet je een nieuwbouwwoning eigenlijk nog stucen? Een nieuwbouwwoning stucen heeft zowel voor- als nadelen. Een groot voordeel van stucwerk is dat het zorgt voor een strakke en naadloze afwerking van de muren en plafonds. Stucwerk is bovendien duurzaam en kan jarenlang meegaan zonder dat het hoeft te worden vervangen.

Daarnaast biedt stucwerk veel mogelijkheden qua afwerking en kan het in verschillende kleuren worden aangebracht. Een ander voordeel is dat stucwerk brandwerend is en een goede isolerende werking heeft, waardoor het energiebesparend kan zijn.

Een klein nadeel van stucwerk is dat het relatief duur kan zijn om te laten aanbrengen. Daarnaast kan stucwerk gevoelig zijn voor scheuren en barsten als gevolg van bewegingen in de ondergrond, zoals bijvoorbeeld bij verzakkingen. Wanneer er scheuren of barsten ontstaan, kan het repareren van het stucwerk ook weer kostbaar zijn. Een ander nadeel is dat stucwerk minder makkelijk te verwijderen is dan bijvoorbeeld behang, waardoor het lastiger kan zijn om de muren een nieuwe look te geven.

Wij helpen u met de juiste keuze

Het is daarom belangrijk om goed af te wegen of het stucen van een nieuwbouwwoning de juiste keuze is voor jouw situatie. Het kan verstandig zijn om advies in te winnen bij ons stukadoorsbedrijf om de voor- en nadelen van stucwerk af te wegen en tot een weloverwogen beslissing te komen.

In de loop van de jaren zijn wij erachter gekomen dat gladpleisterwerk (het glad maken van de nieuwbouw muren dus) één van de beste wandafwerkingen is voor een nieuwbouwhuis. Waarom? Omdat gladpleisterwerk gemakkelijk te repareren is mocht dit toch gaan scheuren bij het zetten van een nieuw gebouwde woning.

Dunpleister ons goedkoopste advies

Als u goedkoop uw nieuwbouwhuis wilt laten stucen dan raden wij aan om te kiezen voor dunpleister. Maar wat is dunpleister eigenlijk?

Dunpleister is een dunne laag pleister die machinaal op wanden kan worden aangebracht om deze glad en strak af te werken. Het is een kant-en-klare egalisatiepleister die bestaat uit een mengsel van gips, kalk en/of cement en andere toevoegingen.

Dunpleister heeft als voordeel dat het snel en efficiënt kan worden aangebracht, waardoor het geschikt is voor grote oppervlakten zoals bij nieuwbouwprojecten. Bovendien is dunpleister goedkoper dan traditioneel stucwerk en is het minder gevoelig voor scheuren en barsten. Het is wel belangrijk om de ondergrond goed voor te bereiden voordat dunpleister kan worden aangebracht.

De prijzen van dunpleister liggen een stuk lager dan de prijzen van traditioneel stucwerk. U kunt rekening houden met een vierkante meter prijs vanaf 12 euro. Dit scheelt dus al snel 30 tot 40% per m2. Zie hier een videofragment van een woonkamer stucen in een nieuwbouwwoning.

Bereken in 2 min uw prijs

Stucwerk mogelijkheden

Niet alle afwerkingsmethodes zijn geschikt voor een nieuwbouwwoning of appartement. Maar wat is dan de beste wandafwerking voor de muren in een nieuwbouwhuis? Omdat een nieuwbouwwoning nog veel uit moet werken (werking van de fundering etc.) is het verstandig om een afwerking te kiezen die makkelijk te herstellen en te repareren is zoals gladpleisterwerk (Glad stucwerk)

We zullen voor u de beste soorten wandafwerkingen even op een rijtje zetten:

 • Gladde muren
 • Gladde plafonds
 • Spuiten met latexverf
 • Spackspuiten (plafonds)

Latex spuiten na het stucen

Ook kunnen wij uw gehele nieuwbouwwoning, zowel de wanden als plafonds, prachtig afspuiten in een latexverf. Latexspuiten is een kwalitatief goed en voordelig alternatief voor het traditionele schilderwerk of ook wel sauzen genoemd. Latexverf puiten kan in elke gewenste kleur, met een super strak en streep loos eindresultaat. Zo strak, dat krijgt je zelf niet voor elkaar met verf en rollers.

De nieuwbouwmuren worden in de meeste gevallen behang klaar opgeleverd. Dit wil zeggen dat deze dus nog behandeld moeten worden en niet verf-, schilder- sausklaar zijn. Bij oplevering van uw nieuwe huis zullen zowel de betonnen muren, als de gibo blokken (tussenwanden) vol met oneffenheden zitten.

De wanden zullen eerst moeten worden voorzien van een gladde laag stucwerk en kunnen niet meteen geschilderd worden. Wilt u de muren in uw nieuwbouwwoning meteen gaan verven dan zult u veel gaatjes en oneffenheden blijven zien en daar zal uw huis niet mooier op worden.

Muren in een nieuwbouwwoning of appartement zullen ten alle tijden glad gemaakt moeten worden met een filmlaag om zo het mooiste eindresultaat te kunnen krijgen. Wilt u uw muren in uw nieuwbouw huis mooi laten afwerken met verf of een andere soort wandafwerking!

Vraag dan eens geheel vrijblijvend een stucadoors offerte aan en ontvang de scherpste prijs!

Zie hier een film over hoe latexspuiten in zijn werk gaat.

Nieuwbouw stucen op de juiste manier

Een stucadoor die veelal in nieuwbouwwoningen stukadoort is zich er natuurlijk veel meer van bewust dat er nog meer werking in een nieuwe woning zit dan een bestaande oude woning.

Door een ervaren stucadoor in te schakelen die veel weet van nieuwbouw stucen, loopt u veel minder risico op scheurvorming dan een stukadoor die alleen maar in bestaande woningen zijn stucwerk uitvoert.

Ervaringen met het stucen van verschillende nieuwbouwwoningen heeft ons geleerd bepaalde gedeeltes in een nieuwe woning anders aan te pakken dan andere bedrijven dit zouden doen. Wij zullen u hier enkele voorbeelden van geven:

 • Hoeken van de muren of de plafonds niet altijd met gaasband plakken: Dit kan de scheurvorming alleen maar bevorderen en erger maken. Insnijden van de hoeken is vaak beter.
 • Het gebruik van vocht arme producten: Er zit al veel vocht in de muren van uw nieuwbouwwoning. Waarom zouden wij er nog veel meer vocht inbrengen?
 • Flexibel stucwerk: Omdat een nieuwbouwhuis nog flink kan gaan werken is het gebruik van gips niet zo verstandig. Omdat gips erg uitdroogt en bij de aanmaak veel water bevat kan het meer schade aan uw nieuwe woning veroorzaken. Onze stucadoors gebruiken een speciaal soort spuitpleister (zonder voorstrijk). Deze spuitpleister is een stuk flexibeler en er bestaat veel minder kans op scheur- en vochtproblemen.

Zoals u kunt lezen werken wij een nieuwbouwwoning net even anders af, dan de meeste andere stukadoorsbedrijven. Kies daarom een goedkope stucadoor van de Stuc-Concurrent b.v en wees er verzekerd van dat uw scheuren in uw nieuwe woning zeer beperkt blijven.

Bereken in 2 min uw prijs

Wat zijn de prijzen?

Wat kost het stucen van een gehele nieuwbouw woning? De kosten van het stucwerk in een nieuwbouwwoning variëren tussen de 6 euro en 20 euro per m2, afhankelijk van welk soort stucwerk u kiest. We zullen u hier een voorbeeld geven van de gemiddelde kosten per vierkante meter om nieuwbouw te laten stucen:

Afwerking Gemiddelde m2 prijzen, incl mat en loonkosten
Spackspuitwerk (gespoten korrel)Vanaf € 8 tot - € 11
Behangklaar stucen (Bijna glad)Vanaf € 10 tot - € 15
Sausklaar stucen (strak en glad)Vanaf € 12 tot - € 20
Sierpleister (spachtelputz korrel)Vanaf € 15 tot - € 22
Plafond glad stucen (pleisterwerk)Vanaf € 15 tot - € 25
Latexspuiten (kleur wit)Vanaf € 8,-  2 x dekkend gespoten
Raapwerk (dik stucwerk vanaf 1 cm)Vanaf € 15 tot - € 30

We hebben u hierboven een indruk gegeven van de gemiddelde prijzen voor het compleet laten stucen van een nieuwbouwwoning. Als u nu exact het prijskaartje wilt weten wat het kost om uw nieuwbouwwoning te laten stucen vraag dan eens een geheel vrijblijvende offerte aan en ontvang binnen enkele minuten de prijsindicatie in uw mailbox!!

Latex verf spuiten nieuwbouw muren
Latex verf spuiten nieuwbouw muren

Wat te doen bij vochtige muren?

Een nieuwbouwwoning kan tijdens de bouw veel vocht opnemen, waardoor het belangrijk is om de woning goed te ventileren en te drogen. Natuurlijke ventilatie door het openen van ramen en deuren kan helpen om vochtige lucht af te voeren en droge lucht binnen te laten. Een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% kan helpen om vochtproblemen in de woning te voorkomen. 

De betonmuren in nieuwbouw projecten bevatten in de meeste gevallen veel vocht. Ook de betonplaten van het plafond kunnen veel meer vocht bevatten dan wij denken. Door het slechte drogen en het te snel afwerken (het stucen) kunnen hierdoor problemen ontstaan. Denk hierbij aan:

 • Het verkleuren van de spack op uw plafonds
 • Het loslaten van de verf of het stucwerk
 • Slechte hechting

Omdat wij van de Stuc-Concurrent veel ervaring hebben in het stucen van een nieuwbouwwoning weten wij exact (mocht de woning vochtig zijn) hoe wij deze vochtige muren goed en snel kunnen laten drogen.

Wij zullen namelijk nooit ons stucwerk aanbrengen als de muren of de plafonds vochtig zijn in verband met onze garantie. We zullen u wat tips geven hoe u er zelf voor kan zorgen dat uw nieuwbouwwoning goed van tevoren gedroogd is:

Bereken in 2 min uw prijs

Droog tips

 • Tip 1: Zorg ervoor dat u op de zolderverdieping altijd een raam op een kiertje heeft staan zodat het vocht uit de woning kan.
 • Tip 2: Een bouwdroger een week lang huren en in uw nieuwbouwwoning plaatsen kan geen kwaad en zal 70% van het vocht onttrekken zowel uit de muren als de plafonds.
 • Tip 3: De beste temperatuur in de woning is tussen de 20 en 22 graden. Zorg ervoor dat deze constant is!
 • Laatste tip: Zet alle deuren in de woning op 45 graden dit voorkomt het kromtrekken!

Plafonds laten stucen

Bij het laten stucen van een nieuwbouwhuis denkt men echter vaak alleen aan de muren. (Ook de betonnen plafond, ook wel kanaalplaten met v naden genoemd) worden vaak standaard al voorzien van spuitwerk met spack. Veel nieuwbouwbewoners vinden dit niet mooi en weten als geen ander dat mocht het plafond glad gestukadoord zijn er visueel veel meer ruimte ontstaat.

Bij het glad maken van de plafonds in een nieuwbouwwoning zorgen wij ervoor dat de v naden die bij oplevering vaak in het zicht blijven compleet verdwijnen. Door middel van het aanbrengen van gaasband zullen deze niet gaan scheuren en houdt u een prachtig glad afgewerkt plafond.

Nadat de oppervlakte is afgewerkt is de keuze aan u, of u dit net zoals de wanden wilt laten spuiten met latexverf, of wilt laten sauzen met de vachtroller.

Stucen of toch behangen?

Wij krijgen regelmatig de vraag” is behangen van een nieuwbouwwoning niet veel beter dan de woning meteen laten stucen”? Er zijn veel nieuwbouwbewoners die met deze vraag in hun hoofd blijven zitten. Wij kunnen hierop een simpel antwoord geven.

Als u uw nieuwbouwwoning eerst wilt laten behangen, met bijvoorbeeld een bouwbehangetje, omdat u bang bent om scheuren te krijgen in uw nieuwe stucwerk dan bent u letterlijk geld aan het weggooien. Eerst worden de kosten voor het behangen van de gehele woning in rekening worden gebracht. En een paar jaar later moet al het behang weer verwijderd worden zodat er een stuclaag aangebracht kan worden door de stukadoor.

Echter zit u dan weer in de rommel terwijl u ook nog eens wonende bent. De gehele woning zal weer ontruimd moeten worden zodat de stukadoor overal goed bij kan. Het stucwerk zal duurder gaan kosten omdat er in een bewoonde woning stucwerk verricht moet worden.

Dit alles omdat de meeste nieuwbouwbewoners bang zijn voor een paar kleine scheurtjes door het werken van de woning. Zoals we hierboven al vertelden stellen deze zet scheurtjes niet veel voor en zijn dus zeer snel hersteld door middel van een reparatiemortel. Gooi uw geld dus niet weg maar denk eerst goed na voordat u de verkeerde beslissing neemt!

Nieuwbouw plafond glad stucen
Nieuwbouw plafond glad stucen

Bereken in 2 min uw prijs

Spackspuiten voordelige afwerking !!

Wat de meest voordeligste plafond- en wandafwerking is in een nieuwgebouwde woning is spackspuitwerk of ook wel genoemd spacken. Deze afwerking geeft een lichte structuur en wordt aangebracht met een spackspuit machine onder een hoge druk.

De prijzen van spackspuiten liggen gemiddeld tussen de 8 en de 10 euro per m2.

Het enige nadeel van spackgespoten wanden en plafonds is dat het eventueel na het optreden van scheurvorming slecht te herstellen is en de reparatie plekken nog wel te zien zijn en blijven. Kortom: wij zorgen voor een super resultaat waar u jaren plezier van heeft! Van één muur stucen tot aan het stucen van de gehele woning bent u bij ons aan het juiste adres!

Lees meer over onze lopende projecten in , Amsterdam , HaarlemUtrecht en Rotterdam.

Bereken in 2 min uw prijs

Meest gestelde vragen (FAQ)

Over het algemeen kan een nieuwbouwwoning gestuct worden nadat deze is opgeleverd en de muren en plafonds volledig droog zijn. Dit kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de gebruikte bouwmaterialen en de omstandigheden in de woning. Het is belangrijk om rekening te houden met eventuele scheurvorming door het uitzetten en krimpen van het materiaal. Het is daarom aan te raden om de muren en plafonds eerst goed te laten drogen en eventuele naden of scheuren tijdig te repareren voordat er gestuct wordt 

Of je ervoor kiest om nieuw bouwstucwerk te laten aanbrengen of te behangen, hangt af van je persoonlijke voorkeur en de gewenste uitstraling van de ruimte. Beide opties hebben voor- en nadelen die je kunt overwegen voordat je een beslissing neemt.

Stucwerk heeft verschillende voordelen. Het geeft een strakke en naadloze afwerking aan de muren en plafonds. Met stucwerk kun je oneffenheden en scheuren in de ondergrond wegwerken, waardoor de muren er perfect uitzien. Stucwerk is duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. Bovendien kun je stucwerk in verschillende texturen en afwerkingen laten aanbrengen, zoals glad, structuur of sierpleister.

Aan de andere kant heeft behangen ook zijn voordelen. Het biedt een breed scala aan ontwerpmogelijkheden, met talloze behangpatronen, kleuren en texturen om uit te kiezen. Behangen is over het algemeen sneller en goedkoper dan stucwerk, vooral als je zelf wilt behangen. Het is ook gemakkelijker om van behang te wisselen als je de uitstraling van de kamer wilt veranderen.

In het algemeen wordt de prijs van stucwerk berekend per vierkante meter. Gemiddeld kunnen de kosten voor het stucen van nieuwbouw variëren van €12 tot €16 per vierkante meter, inclusief materiaal en de arbeid van onze stukadoors. Houd er rekening mee dat dit een schatting is en dat de uiteindelijke prijs kan variëren.

Daarnaast kunnen er extra kosten zijn voor speciale afwerkingen, zoals sierpleister of het aanbrengen van verschillende texturen. Ook eventuele reparaties of voorbereidend werk, zoals het egaliseren van de ondergrond, kunnen de kosten beïnvloeden.

Er zijn verschillende opties voor wat je kunt doen met de groene houten platen van je nieuwbouw zolder. Hier zijn een paar suggesties:

 1. Behouden: Als de groene houten platen in goede staat zijn en je de uitstraling ervan waardeert, kun je ervoor kiezen om ze te behouden en te integreren in het ontwerp van je zolder. Je kunt ze schoonmaken, schuren en eventueel opnieuw afwerken om hun natuurlijke schoonheid te benadrukken.

 2. Schilderen: Als je de groene kleur niet aantrekkelijk vindt of als de platen beschadigd zijn, kun je ervoor kiezen om ze te schilderen. Door ze te schilderen in een andere kleur die past bij jouw interieur, kun je de zolder een geheel nieuwe uitstraling geven.

 3. Bekleden met gipsplaten: Als je liever een strakkere en neutralere uitstraling wilt, kun je ervoor kiezen om de groene houten platen te bekleden met gipsplaten. Dit vereist wel wat werk, maar het kan helpen om een egale en moderne afwerking te creëren.

In de meeste gevallen is het mogelijk om een nieuwbouwwoning meteen te laten stucen. Het stucen van een nieuwbouwhuis kan echter enige planning en voorbereiding vereisen. Hier zijn een paar belangrijke punten om in gedachten te houden:

 

 1. Voldoende droogtijd: Nieuwbouwwoningen hebben vaak een periode nodig om volledig te drogen en te acclimatiseren voordat het stucwerk kan worden aangebracht. Dit proces kan enkele maanden duren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de bouwmaterialen, weersomstandigheden en ventilatie. Het is belangrijk om te wachten tot het vochtgehalte in de muren en het plafond voldoende laag is om problemen zoals scheuren en loslatend stucwerk te voorkomen.

 2. Voorbehandeling van de ondergrond: Nieuwbouwmuren en -plafonds kunnen ruw en ongelijk zijn, met mogelijke onvolkomenheden zoals kleine scheuren, naden en uitstekende spijkers. Het is belangrijk om deze onvolkomenheden te behandelen voordat het stucwerk wordt aangebracht. Dit kan onder andere betekenen dat de muren worden geëgaliseerd, scheuren worden gerepareerd en eventuele uitstekende spijkers of schroeven worden verwijderd of verzinkt.

 3. Communicatie met de aannemer: Het is raadzaam om vroegtijdig contact op te nemen met de aannemer van de nieuwbouwwoning en aan te geven dat je van plan bent om de woning te laten stucen. De aannemer kan belangrijke informatie verstrekken over de droogtijd, eventuele garanties en aanbevelingen voor stucwerkbedrijven.

 4. Professionele stucadoor inschakelen: Voor het beste resultaat is het raadzaam om een professionele stucadoor in te schakelen die ervaring heeft met het stucen van nieuwbouwwoningen. Zij hebben de kennis en expertise om de juiste voorbereidingen te treffen en het stucwerk op de juiste manier aan te brengen.

Het is altijd verstandig om met een stukadoor te overleggen en hen de specifieke situatie van jouw nieuwbouwwoning voor te leggen. Op die manier kunnen ze de juiste timing en aanpak bepalen om ervoor te zorgen dat het stucwerk op een duurzame en esthetisch aantrekkelijke manier wordt uitgevoerd.

Het is mogelijk om te kiezen voor andere afwerkingen, zoals behang of verf. Echter, het stucen van de muren en plafonds zorgt voor een strak en naadloos resultaat en kan bovendien bijdragen aan een betere isolatie en geluidsdemping

Om scheurvorming te voorkomen is het belangrijk om het juiste stucmateriaal te kiezen en deze op de juiste manier aan te brengen. Daarnaast is het verstandig om rekening te houden met de uitzetting en krimp van het materiaal en eventuele naden of scheuren tijdig te repareren 

Ja, het is belangrijk om rekening te houden met de luchtvochtigheid in de ruimte waarin gestuct wordt. Een te hoge luchtvochtigheid kan zorgen voor slechte hechting van het stucmateriaal en scheurvorming. Het is daarom aan te raden om de ruimte goed te ventileren en te zorgen voor een goede luchtvochtigheidsgraad