• Bespaar tot 40% op de prijs
  • Meer dan 45 jaar ervaring
  • NOA erkend familiebedrijf
  • Sinds 1997
  • Bekend van TV

Plafonds stucen in nieuwbouw- en renovatiewoning

Heeft u een oud plafond met onregelmatigheden, scheuren of beschadigingen? Of heeft u een nieuwbouwwoning gekocht en u heeft de v-naden van de betonnen kanaalplaten, in uw plafond, in het zicht?

Dan is het laten stucen van uw plafond niet zo een slecht idee. Zo kunt u kiezen voor mooi glad stucwerk op uw plafond in uw nieuwbouw- of renovatiewoning voor een betaalbare m2 prijs. Maar denk ook eens aan een gladde afwerking van de plafonds in uw badkamer of slaapkamers.

Leest u hier de verschillende stucwerk mogelijkheden voor op een plafond in uw woonkamer, badkamer of keuken en de gemiddelde prijzen per m2 die onze stukadoors berekenen. We bespreken de volgende onderwerpen op deze pagina die alles te maken hebben met het laten stucen van een plafond door een professionele stukadoor:

Plafond stucen is een effectieve manier om uw plafond een frisse en moderne uitstraling te geven. Met behulp van hoogwaardige materialen en geavanceerde technieken creëren we een egale en gladde afwerking. Dit zorgt voor een strak en stijlvol plafond dat naadloos aansluit bij uw interieur.

Bent u op zoek naar professioneel plafond stucwerk? Bij ons kunt u rekenen op vakmanschap en kwaliteit. Onze ervaren stukadoors zijn gespecialiseerd in het stucen van plafonds en zorgen voor een strak en naadloos resultaat. Of het nu gaat om een nieuwbouwproject of een renovatie, wij staan voor u klaar.

Bereken in 2 min uw prijs

Plafonds stucen
Plafonds stucen

Wat kost een plafond stucen per m2?

Een plafond laten stucen, in bijvoorbeeld uw woonkamer of slaapkamer is geen klus die u zelf even snel doet. Een plafond is een belangrijk onderdeel van uw stucklus of nieuwbouwwoning, en geeft het hele interieur de look die u wilt.

U kunt bijvoorbeeld uw badkamer, douche of woonkamer plafond laten stucen door een stukadoor en deze ruimtes zullen door de nieuwe stuclaag er weer als nieuw uitzien. Wilt u uw plafond laten stucen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende offerte. Onze experts staan voor u klaar om uw wensen te bespreken en u te voorzien van professioneel advies. Kies voor kwaliteit en vakmanschap en geniet van een prachtig gestuct plafond in uw woning of bedrijfspand.

Uiteraard is het belangrijk dat het stucen van uw plafond wel binnen uw budget past. We zullen u daarom een gemiddeld kostenplaatje laten zien zodat u exact weet wat de kosten per vierkante meter (m2) zijn.

Soort stucwerk plafond Gemiddelde prijs per m2, incl materiaal
Spackspuitwerk plafond€ 8 - € 11
Behangklaar plafond€ 15 - € 18
Sausklaar plafond ( schilder klaar )€ 15 - € 23
Sierpleister plafond€ 18 - € 23
Schuurwerk plafond€ 18 - € 25

Zoals u hierboven in de prijzentabel kunt lezen lopen de prijzen van het stucwerk voor plafonds aardig uiteen. Dit heeft te maken met het soort stucwerk dat u uitkiest. Als u kiest voor spuitwerk op uw plafond met structuur zoals spack dan bent u per m2 veel goedkoper uit dan een plafond glad te laten maken.

Er zijn verschillende stuc afwerkingen mogelijk, maar de meest voorkomende is glad pleisterwerk (vlak en glad maken). Afgespoten in de latexverf creëren wij een zeer strakke en moderne afwerking voor zowel wanden en plafonds in uw woning.

Gipsplaten stucen is voor een stukadoor het makkelijkste om te doen, tenzij ze niet vlak gemonteerd zijn. Het stucen van een vlakke ondergrond zoals betonnen kanaalplaten (veel in nieuwbouwwoningen) of gipsplaten hoeven niet teveel moeite te kosten. De laagdikte die moet worden aangebracht is niet al te dik. De laagdikte van het nieuwe stucwerk varieert tussen de 2 en 10 mm.

Plafonds stucen hoe zwaar is dat?

Als er iets is dat zwaar is zijn het wel plafonds stucen. Vroeger was het nog vele malen zwaarder dan tegenwoordig. Toen stukadoorde de meeste stucadoors op steengaas en moest er wel tot aan 3 x cement specie worden aangebracht om een plafond een beetje glad en vlak te krijgen.

Vandaag de dag gebruikt men voor 90 % gipsplaten waar (als ze dan goed en vlak bevestigd zijn) maar 8 tot 10 mm gips op gesmeerd hoeft te worden. Echter in de nieuwbouw zijn de meeste plafonds van plafondplaten (ook wel kanaalplaten of holle kanaalplaten genoemd) en zijn als ze gelijk liggen erg vlak.

Het stucen van plafonds is dus wel iets lichter geworden maar het blijft boven de eigen macht werken. Welke soort stucwerk kunt u kiezen voor uw plafond? Hier zullen wij u een klein overzicht geven van de meest gekozen plafondafwerkingen:

  • Glad stucwerk
  • Spuitwerk ( spackspuiten )
  • Schuurwerk
  • Sierpleister

Bereken in 2 min uw prijs

Kanaalplaat plafond

In de meeste nieuwbouwwoningen wordt er gewerkt met betonnen elementen (plafondplaten). Zo zijn de plafonds van een nieuwbouwhuis vaak van holle kanaalplaten met v naden. Deze v-naden kunnen wij voor u dichten zodat u een gelijkwaardig oppervlakte krijgt.

Een V-naden plafond glad maken vergt echter meer tijd dan het stucen van de betonwanden in een nieuwbouwwoning. Omdat de naden in de kanaalplaten eerst gevuld moeten worden met gips en wapeningsgaas tegen de scheurvorming kost het iets meer droogtijd dan normaal gesproken. U kunt rekening houden met enkele dagen vertraging door het drogingsproces van de plafondplaten en de naden hiervan.

Nieuwbouw plafond glad stucen
Nieuwbouw plafond glad stucen

Plafond glad maken (stucen)

In de meeste gevallen kiezen de mensen voor een glad gestukadoord plafond. Deze gipslaag heeft een laagdikte van 5 tot er met 8 mm dikte en kan machinaal of met de hand worden aangebracht.

Als het plafond glad is gestukadoord en droog is kan er een afwerkingslaag worden aangebracht zoals latexverf (gespoten of gerold). Omdat de meeste plafonds van stuc of gipsplaten zijn moet er wel een flinke laag specie worden aangebracht. Doet men dit niet dan zal de stuclaag onder spanning komen te staan en los knappen.

Bij nieuwbouwwoningen kunnen de plafonds echter dun gestukadoord worden( ook wel filmwerk of filmlaag genoemd). Een laagje van 2 tot 3 mm is genoeg om een nieuwbouwplafond glad af te werken met bijvoorbeeld fix en finish.

Fix en Finish gladde afwerking

Als een stukadoor een dun laagje stucwerk wilt aanbrengen, dus het filmen van de muren of de plafonds, doet hij dit alleen als de ondergronden al vlak genoeg zijn. Producten zoals fix en finish, Ardex of kant en klare dunpleister mortels (stucpasta) worden hiervoor het meest gebruikt.

Fix en Finish heeft de eigenschap om zeer goed te hechten. Echter is Fix en Finish een blokkenlijm die er voor zorgt dat gipsblokken of gibbo blokken perfect aan elkaar blijven hechten. Bij het stucen van een laag fix en finish is het voorstrijken (primer aanbrengen) dan ook overbodig.

Bereken in 2 min uw prijs

Schuurwerk plafond

Een schuurwerk plafond is een plafond met een waaier effect of de bekende halve maantjes. Als de specie (gips) wordt aangebracht op het plafond, wordt deze vlak gemaakt met een speciale stucadoors rei.

Nadat het stucwerk goed is aan gedroogd worden er met een spons draai slagen aangebracht zodat er een wolken effect ontstaat. Als de stucwerk laag uit gedroogt is dan zal deze wit opdrogen en zullen de waaiers met een soort schaduw effect te zien zijn.

Houdt u er rekening mee dat, mocht u het plafond ooit een keer gaan sauzen, dat het schaduweffect voor 80% verdwijnt door de latexverf.

Glad plafond met plafondplint
Glad plafond met plafondplint

Spuitwerk plafond

Mocht u de prijzen van stukadoren van plafonds toch te duur vinden dan is spackspuitwerk een zeer betaalbare oplossing. Spackspuiten kan alleen over een ondergrond die al vlak genoeg is, zoals beton of gibo blokken.

Mochten er toch veel oneffenheden in het plafond zitten zullen deze eerst gerepareerd moeten worden voordat de spack kan worden aangebracht.

De eerste laag spack is de laag om zeer kleine oneffenheden weg te werken en zo te zorgen dat de ondergrond wit is. De tweede laag spack wordt gekorreld gespoten met korrels van 2 tot er met 4 mm dikte.

Plafondplint aanbrengen

Of het nu gaat om een complete nieuwbouwwoning of een oude woning aan de grachten van Amsterdam, ook het versieren van een plafond met een kooflijst of een plafondplint is natuurlijk een prachtige optie om net even wat extra’s te bieden aan het plafondoppervlakte.

Een platte plint langst het plafond is rond de 6 mm dik en wordt met rvs stucstops geplaatst. Omdat een stuc stop altijd een rechte lijn geeft is dit makkelijker te monteren, dan kleine houten latjes op het plafond, zoals ze het vroeger deden.

De prijs van een platte plafondplint wordt per strekkende meter berekend. U kunt rekening houden met een gemiddelde prijs van 16 tot 18 euro per strekkende meter afhankelijk van hoe dik u de plafondplint wilt hebben.

Prijzen voor plafonds stucen

De gemiddelde kosten van het stucwerk op een plafond liggen tussen de 15 euro en 22 euro per m2. Afhankelijk van de laagdikte maakt een stucadoor een vaste m2 prijs. De ondergronden spelen uiteraard ook een rol. Is de ondergrond van gipsplaten of beton, dan is deze vlakker dan oud stucwerk of een oude latex laag waarover heen gestuct moet worden.

Als de plafonds vlak genoeg zijn hoeft er niet perse een laag dikte van een cm bereikt te worden en kan men het ook af met een paar mm. Op deze manier bespaart u dus op de prijzen om een plafond te laten stucen.

Wilt u weten wat het kost om uw plafond te laten stucen? Dan kunt u op de pagina online offerte de prijzen aanvragen, geheel vrijblijvend. U ontvangt de offerte binnen een paar minuten in u mailbox.

Bereken in 2 min uw prijs

Meest gestelde vragen (FAQ)

Hoe moet je een plafond stucen?

Een plafond wordt gestukadoord in de meeste gevallen met gips. Hiervoor is echter een hoop ervaring voor nodig en is een lastige klus om zelf te doen. Lees hier alles wat u moet weten over het laten stuccen van plafonds.

Wat kost een plafond laten stucen per m2?

De gemiddelde prijs van een plafond laten stucen varieert van 15 tot aan 22 euro per m2. Wilt u een exacte prijs weten binnen enkele minuten? Vraag dan hier online een offerte aan.

Hoe lang duurt een plafond stucen?

Afhankelijk van het aantal m2 wat er gestukadoord moet worden kan de stukadoor dit van te voren bepalen.

Hoe dik wordt een plafond gestuct?

De laagdikte van een plafond varieert tussen de 1mm tot aan enkele centimeters dikte.

Moet ik het plafond voorbereiden voordat het wordt gestuct?

Ja, een goede voorbereiding is essentieel voor een succesvol stucproject. Dit kan het reinigen en ontvetten van het oppervlak, het repareren van eventuele scheuren of gaten, en het afplakken van aangrenzende oppervlakken om deze te beschermen.

Kan ik zelf mijn plafond stucen of moet ik een professional inschakelen?

Het stucen van een plafond vereist specifieke vaardigheden en ervaring. Hoewel het mogelijk is om zelf te stucen, wordt het aanbevolen om een professionele stukadoor in te schakelen. Een professional zorgt voor een strak en egaal resultaat en kan advies geven over de beste stucmaterialen en technieken.