• Bespaar tot 40% op de prijs
 • Meer dan 45 jaar ervaring
 • NOA erkend familiebedrijf
 • Sinds 1997
 • Bekend van TV

Stucwerk: alle prijsinformatie voor 2024

Prachtig strak stucwerk brengt een verbluffende uitstraling aan uw huis, of het nu om een bestaande- of nieuwbouwwoning gaat. Maar wat zijn de specifieke voordelen en de kosten per (m2) vierkante meter van deze nieuwe, gladde stucwerk afwerking?

Hoogwaardig glad stucwerk vormt de perfecte basis voor het schilderen of spuiten van muren en plafonds met latexverf. Met de overvloed aan stucwerk mogelijkheden kan het echter lastig zijn om de juiste keuze te maken voor de optimale wand- en plafondafwerking in uw huis.

Welk type stucwerk past het beste bij uw woning? En wat is het bijbehorende prijskaartje? Op deze pagina verstrekken wij gedetailleerde informatie om u te helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing voor uw woninginrichting.

Wat kost stucwerk in 2024?

Overweegt u een grondige opknapbeurt voor uw nieuwbouwwoning of bestaande renovatie? Hoogwaardig glad stucwerk biedt een uitstekende oplossing om uw muren en plafonds een vernieuwde uitstraling te geven. Maar wat zijn eigenlijk de kosten van stucen?

Uiteraard zoekt u naar inzicht in de prijzen voor stucwerk en welk type stucwerk het beste bij uw behoeften past. De kosten van een stucopdracht worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals:

 1. Het tarief dat stucadoors hanteren.
 2. Het oppervlakte dat gestuct moet worden.
 3. Voorbereidende werkzaamheden die de stucadoor uitvoert.
 4. De huidige staat van de muren en plafonds.

In 2024 variëren de kosten voor stucwerk gemiddeld tussen €15 en €25 per m2, afhankelijk van het type stucwerk en de conditie van de ondergrond.

Aangezien m2-prijzen per project kunnen verschillen, bieden wij u een overzicht van gemiddelde prijzen en veelvoorkomende stucwerk opties. Ontdek nu uw mogelijkheden voor een verfrissende transformatie van uw woonomgeving.

Diensten Stucadoor Gemiddelde prijzen per m2
Spackspuiten€ 8,- tot € 11,
Muren stucen€ 12,- tot € 22,
Sausklaar stucen€ 12,- tot € 23,
Spachtelputz€ 16,- tot € 22,
Plafond stucen€ 15,- tot € 23,
Raapwerk€ 18,- tot € 25,

Zoals duidelijk wordt uit de variërende prijzen voor verschillende soorten stucwerk, is nauwkeurig inzicht in de kosten essentieel. Wilt u exact weten wat het stucwerk in uw woning gaat kosten?

Bij Stuc-Concurrent kunt u moeiteloos een vrijblijvende stuc offerte aanvragen. Vul het offerteformulier in en krijg direct inzicht in de kosten om uw huis te voorzien van hoogwaardig nieuw stucwerk. Ontdek de trans formatieve mogelijkheden voor uw woning, zonder enige verplichting.

Stucwerk de voordelen

Ervaar langdurig genot van naadloos stucwerk op wanden en plafonds, met voordelen als:

 1. Duurzaam genot: Jarenlang plezier van de perfecte gladde afwerking.
 2. Optimale verlichting: Verhoogde lichtintensiteit met 40%, voor een stralende woning.
 3. Waardevolle investering: Verhoging van de waarden van uw woning.
 4. Visuele uitbreiding: Creëer de illusie van meer ruimte, visueel en esthetisch.

Bekijk hier een versneld filmfragment van het vakmanschap, waar een complete woonkamer in een nieuwbouwhuis met precisie wordt voorzien van stucwerk.

Ontdek de ongeëvenaarde elegantie en praktische voordelen van een volledig gestuct huis.

Soorten stucwerk

Stucwerk biedt diverse opties, zoals de verfijning van glad pleisterwerk, de veel gekozen sausklaar stucwerk variant, of een gestructureerde afwerking zoals spachtelputz of spackspuitwerk.

Al deze stucwerk soorten kunnen zowel handmatig als machinaal, met een gipsspuit, worden aangebracht. Het gebruik van machinale technieken, zoals gipsspuiten, versnelt het proces van stucen aanzienlijk.

De keuze voor stucwerk is de eerste stap, maar het selecteren van het juiste type stucwerk voor uw woning kan een uitdaging zijn. Daarom bieden wij hieronder een helder overzicht van de diverse afwerkingen voor wanden of plafonds, zodat u weloverwogen kunt beslissen welk stucwerk het beste bij uw wensen en interieur past.

Bereken in 2 min uw prijs

Glad stucwerk

Kies voor de hedendaagse favoriet. Deze hoogwaardige afwerking verleent uw woning een weelderige en stijlvolle uitstraling. De afwerklaag, aangebracht over het gladde stucwerk, bestaat uit latex muur- en plafondverf. Deze kan met precisie worden gerold of met een airless verfspuit worden gespoten, in de kleuren die u wenst.

De laagdikte van glad stukwerk is aanpasbaar, variërend van 1 mm tot 10 cm, afhankelijk van de contouren van de muren en plafonds. Maak een statement met deze verfijnde afwerking die niet alleen de esthetiek verhoogt maar ook de luxe en klasse van uw woonruimte benadrukt. Ontdek de mogelijkheden van deze moderne en trendy keuze.

Spackspuitwerk

Spack spuiten, een voordelige afwerkingsoptie, wordt uitgevoerd met een spackspuit die het materiaal met hoge snelheid nauwkeurig aanbrengt op zowel wanden als plafonds. Een vlakke ondergrond is cruciaal voor dit proces.

De korrelgrootte van spack varieert tussen de 1 mm en 2,5 mm, waardoor een gepersonaliseerde textuur ontstaat. Ontdek de betaalbare verfijning van spack spuiten voor een gestroomlijnde afwerking van uw woonruimte.

Spachtelputz (sierpleister)

Binnen het spectrum van sierpleisters wordt spachtelputz vaak ambachtelijk met de hand aangebracht, in tegenstelling tot machinale methodes. Dit komt de egale laag en schuurbaarheid ten goede, wat essentieel is voor het vakmanschap van de stucadoor.

De korrelgrootte van een spachtelputz-laag varieert tussen 0,5 mm en 2,5 mm, waarbij 1,5 mm de meest gangbare dikte is. Deze sierpleister kan worden aangebracht in elke gewenste kleur en droogt snel, waardoor het een efficiënte keuze is voor verfijnde wand- en plafondafwerking. Ontdek de ambachtelijke precisie van handmatig aangebrachte spachtelputz voor een tijdloos en esthetisch resultaat.

Stucwerk
Glad stucwerk aanbrengen plafond

Bereken in 2 min uw prijs

Verfspuiten muren en plafonds

Het verfspuiten van latexverf, voor zowel wanden als plafonds, wordt meesterlijk uitgevoerd met een geavanceerde airless verfspuit. Deze spuittechnologie zuigt de verf op uit de emmer en brengt deze onder hoge druk, tot 200 bar, aan.

Hierdoor kan onze stucadoor met een speciaal spuitpistool het stucwerk voorzien van een strakke laag verf, vrij van strepen en ongewenste banen die soms ontstaan bij het gebruik van een verfrol. Ontdek de precisie en moeiteloze perfectie van onze verfapplicatie, voor een vlekkeloos resultaat op elk oppervlak.

Glad afgewerkte muren en plafond
Glad afgewerkte muren en plafond

Een paar tips voor u…

Stucwerk, een kunst op zich, vindt toepassing op uiteenlopende ondergronden, waaronder baksteen, beton en gipsplaat. Een grondige voorbereiding met de juiste primer is van cruciaal belang voor optimale hechting.

Schoonmaken met een zachte borstel en mild reinigingsmiddel is raadzaam, terwijl het gebruik van harde schuurmiddelen vermeden moet worden om beschadiging te voorkomen.

De voordelen van professioneel stucwerk zijn divers, variërend van een strakke afwerking tot verbeterde isolatie, het verbergen van onvolkomenheden en mogelijkheden voor decoratieve finishes.

Kies altijd voor een gerenommeerd stucadoorsbedrijf. Het is van vitaal belang om de referenties van het bedrijf te raadplegen voordat u een keuze maakt. Opteer voor een NOA-erkend bedrijf dat duidelijkheid schept met betrekking tot hun algemene voorwaarden en garanties. Maak van uw stucproject een meesterwerk met vakmanschap van topklasse.

Kwalitatief en goed stucwerk!

De kunst van stucwerken is subtiel en het onderscheiden van correct aangebracht stucwerk vergt inzicht. Hoe beoordeelt u de kwaliteit? Geen enkele stukadoor kan een 100% garantie bieden tegen scheurvorming in stucwerk, maar het omgekeerde is zorgwekkender.

Een stukadoor die 100% garantie belooft, wekt argwaan op. Dat zou weleens een signaal kunnen zijn dat deze vakman niet is aangesloten bij het NOA Garantiefonds, waar professionaliteit de standaard is.

Beschouw een wand of plafond als de huid van uw woning. Goed stucwerk, met de juiste hechting, is essentieel. Net als een huid moeten de poriën van een gipslaag kunnen ademen, waardoor vocht kan worden doorgelaten. De keuze voor de juiste dampdoorlatende latex verf is daarom van het grootste belang voor een duurzame afwerking.

Bereken in 2 min uw prijs

Vlakheidsklasse:

Het nieuw aangebrachte stukadoorswerk wordt beoordeeld op vlakheid, een standaard die vastligt bij de NOA Stukadoorsbond. Als richtlijn geldt bijvoorbeeld dat over een lengte van 2 strekkende meter van de stuclaag een verschil van 4 tot 5 millimeter acceptabel is.

Het belang van deze normen wordt echter nog duidelijker naarmate de lengte toeneemt, wat potentieel meer variatie in het stucadoorswerk kan veroorzaken.

Scheurvorming in stucwerk: Een onvermijdelijk fenomeen

Het voorkomen van scheuren in stucwerk blijft een uitdaging, vooral gezien de natuurlijke verzakking van zowel nieuwbouw- als bestaande woningen. Vooraf kunnen zwakke punten in de woning worden geïdentificeerd, waarna de stucadoor gaas kan aanbrengen om potentiële scheurtjes tegen te gaan.

Hoewel gaas doorgaans effectief is, biedt het geen volledige garantie tegen scheurvorming, en in sommige gevallen kan deze zelfs verergeren, met name bij nieuwbouwwoningen. Het begrip van deze dynamiek is essentieel voor een duurzame benadering van stucwerk.

Droogtijd van stucwerk:

Het drogen van nieuw aangebracht stucwerk is een essentieel, zij het geduldig proces. De droogtijden variëren, gewoonlijk van enkele dagen tot weken, beïnvloed door variabelen zoals luchtvochtigheid en het type stuc.

Het volledige droogproces vereist een delicate balans, waarbij de snelheid van drogen niet te gehaast of te traag mag zijn. Een optimale temperatuur voor dit proces ligt rond de 22 graden Celsius. Over het algemeen kunt u uitgaan van een droogtijd van ongeveer 1 mm per 24 uur voor het stucwerk. Het begrip van deze nuances draagt bij aan een zorgvuldige en succesvolle afronding van het stucproces.

Bereken in 2 min uw prijs

Tarieven voor verschillende ruimtes in uw woning

Bij het overwegen van stucwerk voor uw nieuwbouwhuis of bestaande woning is het cruciaal te weten welke ruimtes u wenst te laten afwerken. Voor uw gemak geven wij een overzicht van de gemiddelde prijzen per ruimte in een eengezinswoning.

Zo kunt u een weloverwogen keuze maken voor gepersonaliseerde stucoplossingen die naadloos aansluiten bij uw wensen en behoeften.

Wat kost een stukadoor? M2 per ruimte Totaalprijs
Woonkamer stucwerk muur50 m2 murenvanaf €800,
Woonkamer stucwerk plafond25 m2 plafondvanaf €500,
Keuken stucwerk25 m2 muurvanaf €400,
Keuken plafond stucwerk14 m2 plafondvanaf €380,
Slaapkamer stucwerk muur20 m2 murenvanaf €350,
Slaapkamer stucwerk plafond10 m2 plafondvanaf €200,
Badkamer stucwerk muren22 m2 murenvanaf €500,
Badkamer stucwerk plafond12 m2 plafondvanaf €350,
Trapgat stucen20 m2 muurvanaf €350,
Hal stucwerk plafond12 m2 plafondvanaf €200,
Verfspuiten ( latex )Per M2 wand of plafondvanaf €8,-

De totaalkosten voor stucwerk variëren aanzienlijk per ruimte, waardoor u strategisch kunt bepalen welke delen van uw woning u wilt laten stucen. Deze bewuste keuzes stellen u in staat om grip te houden op het financiële plaatje.

Wilt u nauwkeurig inzicht in de kosten van goedkoop stucwerk? Vraag dan geheel vrijblijvend een prijsindicatie aan, zodat u vooraf helderheid heeft over uw investering. Voor een diepgaande verkenning van de kosten van stucwerk in 2024, nodigen wij u uit om alles op deze pagina te ontdekken.

Uw stucwerk voordelig uitbesteden

Het ambacht van stucwerk, of het nu in een nieuwbouwwoning of een bestaand huis is, blijft een gespecialiseerde discipline. Het vereist minimaal 3 jaar ervaring om dit vak zelfstandig uit te voeren, gezien de complexiteit en vereiste vaardigheden. De kracht en uithoudingsvermogen die nodig zijn bij het aanbrengen van stucwerk maken het duidelijk dat dit vak specifieke expertise vereist.

Het aanbrengen van stucwerk vergt niet alleen fysieke kracht, maar ook nauwgezette timing. Een te langzaam proces kan resulteren in te snel drogende materialen, waardoor het stucwerk niet meer goed af te werken is.

Voor een moeiteloos prachtig eindresultaat zonder alle zorgen kunt u het beste ervaren stucadoors inhuren. De Stuc-Concurrent biedt deze vakmensen tegen een redelijke prijs. Vraag hier vrijblijvend uw offerte aan en ontvang direct de prijs voor het gewenste stucwerk in uw mailbox!

Wilt u meer inzicht in de terminologie rondom stucwerk, zoals het verschil tussen stuccen, stuken, stukken, stuccen en stucken? Lees dan hier de juiste informatie.

Veel gestelde vragen (FAQ)

Hoe dik is een stuclaag op de muur?

De dikte van een stuclaag op de muur kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type stucwerk, de gewenste afwerking en de staat van de ondergrond. Over het algemeen kan de dikte van een stuclaag variëren tussen de 1 tot wel 10 millimeter.

Bij dunpleister, ook wel bekend als dunne afwerkpleister, wordt meestal een dunne laag van ongeveer 1 tot 2 millimeter aangebracht om een gladde afwerking te creëren. Dit type stucwerk wordt vaak gebruikt om oneffenheden in de muur weg te werken en een strakke afwerking te verkrijgen.

Kan er met een kleur gestuct worden?

Als er met gips gestukadoord wordt kan hier geen kleur bij toegevoegd worden. Echter bij het gebruik van een sierpleister kan er wel gekozen worden voor lichte tinten. Wilt u een gladde muur van gips gekleurd hebben dan kan deze geschilderd of gespoten worden.

Hoe vlak moet stucwerk zijn?

De vlakheid van stucwerk is afhankelijk van de gewenste afwerking en de normen die van toepassing zijn. Over het algemeen wordt er gestreefd naar een vlak oppervlak, maar absolute perfectie is niet altijd haalbaar of vereist, vooral als het gaat om decoratieve afwerkingen.

Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor de vlakheid van stucwerk:

 1. Glad stucwerk: Voor glad stucwerk wordt meestal gestreefd naar een vlak oppervlak zonder zichtbare oneffenheden. Kleine oneffenheden tot 2 millimeter zijn meestal acceptabel, maar grotere oneffenheden moeten worden gecorrigeerd.

 2. Sierpleister: Bij sierpleister, zoals spachtelputz of granol, zijn lichte textuurverschillen en korreligheid juist gewenst. Hierbij gaat het meer om een gelijkmatige verdeling van de structuur dan om een perfect vlak oppervlak.

Kan er meteen geschilderd worden over stucwerk?

In de meeste gevallen is het aanbevolen om te wachten met het schilderen van nieuw aangebracht stucwerk. Het stucwerk heeft namelijk tijd nodig om volledig uit te harden en te drogen voordat het geschilderd kan worden. De exacte droogtijd kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type stucwerk, de laagdikte en de omgevingsomstandigheden.

Over het algemeen wordt geadviseerd om minimaal 2 tot 4 weken te wachten voordat je stucwerk gaat schilderen. Dit geeft het stucwerk voldoende tijd om te drogen en eventuele vochtgehaltes te stabiliseren. Het schilderen van te vroeg kan leiden tot problemen zoals verkleuring, slechte hechting van de verf en mogelijke schade aan het stucwerk.

Wat is stucwerk eigenlijk?

Stucwerk is een afwerkingslaag die wordt aangebracht op muren, plafonds of andere oppervlakken om ze te beschermen, te verfraaien en een gladde of decoratieve afwerking te geven.

Wat zijn de voordelen van stucwerk?

Stucwerk biedt verschillende voordelen, zowel esthetisch als functioneel. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van stucwerk:

 1. Esthetische waarde: Stucwerk geeft muren en plafonds een strakke, naadloze en uniforme afwerking. Het creëert een moderne en verzorgde uitstraling in zowel interieurs als exterieurs. Stucwerk biedt ook de mogelijkheid om verschillende texturen, patronen en decoratieve afwerkingen toe te passen, zoals sierpleister, waardoor een unieke en persoonlijke uitstraling wordt gecreëerd.

 2. Wegwerken van oneffenheden: Stucwerk kan oneffenheden, scheuren, deuken en andere onregelmatigheden in de ondergrond verbergen. Het egaliseert de oppervlakken en zorgt voor een glad en strak resultaat.

 3. Verbeterde duurzaamheid: Stucwerk versterkt en beschermt de onderliggende oppervlakken. Het maakt muren en plafonds bestendig tegen stoten, krassen en slijtage. Stucwerk kan ook bijdragen aan de brandwerendheid en geluidsisolatie van een ruimte.

 4. Gemakkelijk te onderhouden: Stucwerk is over het algemeen gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Het oppervlak kan worden afgenomen met een vochtige doek of mild schoonmaakmiddel om stof en vuil te verwijderen. Verder is stucwerk minder gevoelig voor vlekken en verkleuringen dan bijvoorbeeld behang.

 5. Verbeterde isolatie: Afhankelijk van het type stucwerk kan het ook bijdragen aan thermische isolatie en energiebesparing. Stucwerk kan helpen bij het stabiliseren van de temperatuur in een ruimte door warmteverlies te verminderen.

 6. Lange levensduur: Stucwerk heeft over het algemeen een lange levensduur en kan jarenlang meegaan zonder dat er grote reparaties of renovaties nodig zijn. Het biedt een duurzame afwerking die bestand is tegen normaal gebruik en slijtage.

Hoe lang duurt het aanbrengen van stucwerk?

De tijd die een stukadoor nodig heeft om stucwerk aan te brengen, kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van het project, het type stucwerk en de droogtijden tussen de lagen. Een professionele stukadoor kan een inschatting maken van de benodigde tijd op basis van de specifieke situatie.

Kan stucwerk worden aangebracht op elke ondergrond?

Stucwerk kan op verschillende ondergronden worden aangebracht, zoals beton, baksteen, gipsplaten en metselwerk. Het is echter belangrijk om te zorgen voor een geschikte voorbereiding van de ondergrond voordat het stucwerk wordt aangebracht om een goede hechting te garanderen.