Mooie strakke wanden en plafonds zorgen voor een super mooie uitstraling aan uw bestaande- of nieuwbouw woning. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen en de kosten per m2 van het nieuwe gladde stucwerk?

Mooi glad stucwerk kan uw huis geheel afmaken zodat uw muren en plafonds hierna geschilderd of gespoten kunnen worden met latexverf.

Omdat er veel verschillende soorten stucwerk in omloop zijn kunnen wij ons voorstellen dat u niet zo gemakkelijk een keuze kunt maken om de juiste wand- of plafondafwerking te kiezen.

Welke soort stucwerk past nu het beste in uw woning? En welk prijskaartje hangt hier nu aan vast? Op deze pagina geven wij u alle informatie die u zoekt.

Wat kost stucwerk?

Wilt u uw nieuwbouwwoning of bestaande renovatiewoning een goede opknapbeurt gaan geven? Dan is nieuw glad stucwerk een zeer goede optie om uw muren en plafonds weer een frisse uitstraling te geven. Maar wat zijn nu de stucen kosten?

Uiteraard wilt u weten welke prijzen stucwerk met zich mee brengt en welke soort u het beste kunt kiezen. De kosten die berekend worden voor een stucklus hangen van een aantal factoren af. Namelijk;

  1. Welk tarief wordt er berekend door de stucadoors?
  2. Hoe groot is het oppervlakte dat u wilt laten stucen?
  3. Welke voorbereidingen doet de stucadoor?
  4. Hoe is de staat van de muren en plafonds

Omdat de prijzen vaak per klus verschillen zullen wij u een overzicht geven van de gemiddelde prijzen en de meest voorkomende soorten stucwerk:

Diensten StucadoorGemiddelde prijzen per m2
Spackspuiten€ 8,- tot € 11,-
Muren stucen€ 10,- tot € 22,-
Sausklaar stucen€ 10,- tot € 23,-
Spachtelputz€ 16,- tot € 22,-
Plafond stucen€ 15,- tot € 23,-
Raapwerk€ 18,- tot € 25,-

Zoals u hierboven kunt zien is aan ieder soort stucwerk een andere prijs verbonden. Wilt u nu exact de prijzen ontvangen voor het stucwerk in uw woning? Dan kunt u bij de Stuc-Concurrent geheel vrijblijvend een offerte aanvragen. Door het invullen van het offerte formulier weet u meteen wat de kosten zullen zijn om uw huis van nieuw stucwerk te voorzien.

Stucwerk de voordelen

Wat zijn de voordelen als u uw gehele huis van stucwerk laat voorzien? Lees hier alle voordelen die deze wand- en plafondafwerking met zich mee brengen;

  1. Jarenlang plezier van deze gladde wand- en plafondafwerking.
  2. De licht intensiteit wordt voor 40 % meer verdeeld in de woning
  3. Waarden verhoging van uw woning
  4. Visueel meer ruimte

Ziet u hier een versneld filmfragment van het stucen van een gehele woonkamer in een nieuwbouwhuis:

Soorten stucwerk

Er zijn verschillende soorten stucwerk mogelijk, zoals glad pleisterwerk (dat het meest gekozen wordt) of een gestructureerde afwerking zoals spachtelputz of spackspuitwerk. Alle soorten stucwerk kunnen zowel handmatig of met een zogenoemde gipsspuit worden aangebracht. De voordelen van machinaal stucen is dat dit iets sneller gaat dan het met de hand aanbrengen.

Het besluit nemen dat u kiest voor stucwerk is stap 1, maar om het besluit te nemen welk stucwerk het beste in uw woning past is natuurlijk een stuk lastiger. Daarom geven wij u hier onderstaand een zeer duidelijk overzicht van de verschillende soorten afwerkingen voor wanden of plafond.

Glad stucwerk

De meest gekozen afwerking van het moment. Deze afwerking voor wanden en plafonds geeft een dure en chique uitstraling aan uw woning. De afwerklaag over het gladde stucwerk bestaat uit latex muur- en plafond verf. Dit kan gerold worden of gespoten met een airless verfspuit in de door u gewenste kleuren.

De laagdikte van glad stukwerk kan variëren van 1 mm dikte tot 10 cm dikte, afhankelijk hoe krom de muren en plafonds lopen.

nieuwbouw-stucen-dunpleister
Glad stucwerk plafond

Spackspuitwerk

Spack spuiten behoort tot de goedkopere afwerkingen. Spack wordt aangebracht met een spackspuit die met een hoge snelheid het materiaal op de wanden en plafonds aanbrengt. Dit aanbrengen gaat en moet over over een vlakke ondergrond heen. De korrel van spack kan variëren tussen de 1 mm tot 2,5 mm dikte.

Spachtelputz (sierpleister)

Spachtelputz, dat onder de sierpleister stuck soorten valt, wordt vaker met de hand aangebracht dan met een spuit. Dit komt omdat de laag van de aangebrachte sierpleister dan egaler is en makkelijker door te schuren zal zijn voor de stucadoor.

Een laagje spachtelputz bestaat uit 0,5 mm korrel tot aan 2,5 mm. De meest voorkomende korreldikte is 1,5 mm dik, Spachtelputz kan op iedere gewenste kleur worden aangebracht en droogt zeer snel.

latex-spuiten
Latexverf spuiten na stucwerk aanbrengen

Verfspuiten muren en plafonds

Het verfspuiten van latexverf voor wanden en plafonds wordt gedaan met een airless verfspuit. Deze spuit zuigt de verf op uit de emmer en brengt deze naar 200 bar. Op deze manier kan onze stucadoor met een speciaal spuit pistool het stucwerk van een strakke laag verf voorzien zonder strepen of eventuele banen (dat een verfrol wel eens kan geven)

Een paar tips voor u…

Neem een erkend stucadoorsbedrijf in handen. Voordat u een stucadoorsbedrijf kiest is het belangrijk dat u de referenties leest van dit bedrijf. Ook is het belangrijk dat u een Noa erkend bedrijf bedrijf kiest die zijn algemene voorwaarden en garanties keurig netjes op een rijtje heeft.

strijklicht-stucwerk-muren-plafond
Gladde muren en plafond

Goed Stucwerk:

Hoe komt u er nu achter dat de stucwerken op de juiste manier aangebracht zijn? En hoe herkent u goed stucwerk? Er is geen één stukadoor die 100% garantie kan geven tegen scheuren in zijn/haar stucwerk.

Echter moet u zich meer zorgen maken als u een stukadoor gevonden heeft die wel 100% garantie biedt!! Als u zo’n stukadoor vindt dan staan alle lichten op rood. En klinkt dit niet echt als een stukadoor die bij het NOA garantiefonds is aangesloten.

Een wand of plafond moet natuurlijk worden voorzien van goed stucwerk met de juiste hechting. Een wand of plafond van gips kunt u zien als een huid.

De gipslaag heeft poriën die moeten ademen om zo vocht door te kunnen laten. Daarom is het van zeer groot belang dat ook de juiste latex verf over het aangebrachte stukwerk wordt aangebracht (damp doorlatend).

Vlakheidsklasse:

De vlakheid van het nieuw aangebrachte stukadoorswerk heeft normen. Deze normen zijn in het algemeen te vinden bij de Noa stucadoors bond. Een voorbeeld hiervan is dat op een lengte van 2 strekkende meter van de stuclaag een verschil van 4 tot aan 5 millimeter mag zijn. Maar hoe groter de lengte hoe meer verschil er in het stucadoorswerk zou ontstaan.

Scheuren in stucwerk:

Scheuren in stucwerk zijn niet altijd van te voren te voorkomen. Scheuren kunnen ontstaan door de verzakking van zowel een nieuwbouwwoning als een bestaand huis. Van te voren is er wel aan te geven wat de zwakke punten zijn in de woning en kan de stucadoor gaas aanbrengen om daar de scheurtjes te voorkomen.

Gaas houdt echter niet altijd de scheurvorming tegen in sommige gevallen kan de scheurvorming ook erger worden zoals in nieuwbouw woningen.

Droogtijd van stucwerk:

Het complete droog proces van het nieuw aangebrachte stucwerk is natuurlijk een zeer belangrijk aspect. Houdt u er rekening mee dat het niet te snel mag gaan drogen en ook niet te langzaam. Een goede temperatuur voor het drogen van stukwerk is 22 graden Celsius. Gemiddeld kunt u er van uit gaan dat stucwerk 1 mm per 24 uur droog tijd nodig heeft.

Berekening voorbeeld

Als u uw nieuwbouw huis of oudere bestaande woning wilt laten stucen is het van groot belang dat u weet welke ruimte u wenst af te laten werken. Om het u makkelijk te maken zullen wij u de gemiddelde prijzen per ruimte laten zien van een eengezinswoning.

Wat kost een stukadoor?M2 per ruimteTotaalprijs
Woonkamer stucwerk muur50 m2 murenvanaf €800,-
Woonkamer stucwerk plafond25 m2 plafondvanaf €500,-
Keuken stucwerk25 m2 muurvanaf €400,-
Keuken plafond stucwerk14 m2 plafondvanaf €380,-
Slaapkamer stucwerk muur20 m2 murenvanaf €350,-
Slaapkamer stucwerk plafond10 m2 plafondvanaf €200,-
Badkamer stucwerk muren22 m2 murenvanaf €500,-
Badkamer stucwerk plafond12 m2 plafondvanaf €350,-
Hal stucwerk muur20 m2 muurvanaf €350,-
Hal stucwerk plafond12 m2 plafondvanaf €200,-
Verfspuiten ( latex )Per M2 wand of plafondvanaf €7,-

Zoals u kunt zien zijn de totaalkosten erg verschillend per ruimte. U kunt zich van te voren bedenken welke ruimte van uw woning wel en niet wilt laten stucen om zo het kostenplaatsje te kunnen drukken. Wilt u exact weten wat stucwerk kost? Vraag dan geheel vrijblijvend een prijsindicatie aan zodat u van te voren weet waar u aan toe bent.

Uw stucwerk voordelig uitbesteden

Stucwerk aanbrengen in een nieuwbouwwoning of bestaand huis is en blijft een vak apart. Om dit zelf te doen is minimaal 3 jaar ervaring nodig. Het blijft specialistisch vakwerk. Bij het aanbrengen van het stucwerk is er veel kracht en uithoudingsvermogen nodig.

Mocht u bijvoorbeeld te langzaam zijn met het aanbrengen van het materiaal dan zal het te snel drogen en is het niet meer af te werken.

Wilt u alle ellende besparen en meteen een prachtig eindresultaat? Huur dan ervaren stucadoors in voor een schappelijke prijs van de Stuc-Concurrent! Vraag hier geheel vrijblijvend uw offerte aan en ontvang de prijs voor het stucwerk onmiddellijk in uw mailbox!!

Wilt u graag weten wat het verschil is tussen stuccen, stuken, stukken, stuccen en stucken? Lees dan hier de juiste informatie.

Wat handig is om te weten

Hoe dik is een stuclaag op de muur?

De dikte van een stuclaag is afhankelijk van de vlakheid die de ondergrond heeft. Zo is een betonmuur een stuk vlakker dan een muur die gemetseld is. De meest voorkomende laagdikte van stucwerk ligt tussen de 5 en 8 mm dik.

Kan er met een kleur gestuct worden?

Als er met gips gestukadoord wordt kan hier geen kleur bij toegevoegd worden. Echter bij het gebruik van een sierpleister kan er wel gekozen worden voor lichte tinten. Wilt u een gladde muur van gips gekleurd hebben dan kan deze geschilderd of gespoten worden.

Hoe vlak moet stucwerk eigenlijk zijn?

Als we het hebben over sausklaar stucen dan betekent dit dat het stucwerk klaar is om te verven. Het stucwerk moet zodanig vlak zijn gestuct dat er nauwelijks tot geen oneffenheden meer te zien zijn. U hoeft zelf niet meer het oppervlakte te schuren en kunt meteen overgaan tot het sauzen van de muren of plafonds. We hebben het hier dus over een zeer gladde muur- en plafondafwerking

Kan er meteen geschilderd worden over stucwerk?

Er zijn 2 verschillende soorten stucafwerkingen. Sausklaar en behangklaar genoemd. Sausklaar stucwerk kunt u na droging prima verven met een verfroller en kwast. Bij behangklaar stucwerk is dit helaas niet mogelijk omdat er teveel oneffenheden tevoorschijn zullen komen.

In 2 min uw m2 prijs?      ↓