• Bespaar tot 40% op de prijs
 • Meer dan 45 jaar ervaring
 • NOA erkend familiebedrijf
 • Sinds 1997
 • Bekend van TV

Stucen: Alle prijsinformatie die u nodig heeft in 2024!

Ben je op zoek naar een professionele oplossing om jouw muren en plafonds een strakke en naadloze afwerking te geven in 2024? Overweeg dan stucen, een ambachtelijke techniek die een wereld van verschil kan maken in de uitstraling van jouw interieur.

Of je nu je bestaande ruimtes wilt vernieuwen of een nieuwbouwproject hebt, stucen biedt een breed scala aan voordelen voor elke woning. Maar “Hoeveel kost stucen per vierkante meter?” en welk soort stucwerk moet u nu kiezen?

Dit is een van de meest gestelde vragen die men overweegt om te laten stucen. Stucwerk geeft grove of ruwe wanden en plafonds in een woning weer een prachtige gladde afwerking. Bent u nieuwsgierig naar de prijzen van stucen?, waaronder de kosten van stucen voor een gehele woning. Lees dan snel verder en onze stukadoors vertellen u hoe het zit!

Bereken in 2 min uw prijs

Het creëren van een naadloze en strakke afwerking

Een naadloze en strakke afwerking is de sleutel tot het transformeren van elke ruimte in een ware oase van elegantie en verfijning. Het is de kunst van het bereiken van een oppervlak dat vrij is van onvolkomenheden, waarbij de overgangen tussen muren en plafonds naadloos in elkaar overlopen. Dit sublieme resultaat wordt bereikt door de expertise van glad stucen, een ambachtelijke techniek die de toon zet voor een prachtig interieur.

Het creëren van een naadloze en strakke gladde muur- en plafondafwerking begint met de keuze van de juiste stuctechniek. Glad pleisterwerk, sierpleister of misschien beton ciré - elke optie heeft zijn eigen unieke uitstraling en karakter. Het is van cruciaal belang om een techniek te kiezen die aansluit bij de stijl en persoonlijkheid van jouw ruimte.

Omdat wij een bekend stukadoorsbedrijf zijn krijgen wij veel vragen betreft de prijzen en mogelijkheden van stucen. Denkt u hierbij aan vragen zoals:

Natuurlijk is het stucen van een woonkamer of gehele nieuwbouw- of bestaande woning niet goedkoop. Maar in onze ogen hoeven de te woonkamer stucen kosten ook niet duur te zijn. Lees u snel verder om alle prijsinformatie te verzamelen zodat u niet teveel betaald om uw woonhuis te voorzien van stucwerk.

Stucen is het egaliseren van wanden of plafonds met een cement- of gipsgebonden specie. De stuclaag kan worden aangebracht op verschillende ondergronden zoals gipskartonplaten, nieuw- of oud metselwerk en beton. Er zijn veel verschillende soorten stukwerk mogelijk als eindafwerking, denk hierbij aan het stucen van een gladde eindafwerking of een eindafwerking met structuur zoals een sierpleister of spachtelputz.

Wat zijn de kosten van stucen per m2 in 2024?

Het stucen of de kosten van stucwerk worden in het algemeen per m2 berekend. De prijzen van een stukadoor zullen per m2 verschillen, en zeer afhankelijk zijn van de soort ondergrond. Het stucen van uw muren of plafonds is een zware klus. Maar wat kost stucen eigenlijk per m2? Het grootste gedeelte van de prijs heeft u zelf in de hand.

De gemiddelde kosten van stucwerk kunnen uiteen lopen van € 9 per m² tot aan € 25 per m². (Deze tarieven gelden voor binnenstucwerk) Het prijsbereik en de hoogte van de stucwerk kosten zijn grotendeels afhankelijk van de soort stucwerk die u wilt laten aanbrengen op uw muren en plafonds.

Stucadoor werkzaamheden Gemiddelde prijzen per m2
Spackspuiten€ 8 - € 11
Behangklaar stucen€ 8 - € 16
Schilder klaar stucen€ 10 - € 23
Spachtelputz€ 15 - € 23
Plafond stucen€ 15 - € 23
Raapwerk€ 17 - € 30

Kostenvergelijking: Stucen en andere wandafwerkingen

Nu u een redelijk inzicht heeft in de gemiddelde vierkante meterprijzen voor het laten stucen van uw nieuwbouw- of renovatiewoning bent u misschien wel nieuwsgierig geworden naar het exacte kostenplaatje?

Hier hebben wij van de Stuc-Concurrent wat op gevonden!! Binnen 2 minuten uw online offerte aanvragen en een prijs ontvangen! Door het invullen van het offerte formulier kunt u snel zien hoe goedkoop het stukadoren van uw woning zal zijn.

Stelt u zich eens voor dat u uw muren goedkoop wilt laten stucen en de oppervlakte van de muren ligt rond de 50 m² dan zal spackspuitwerk de juiste afwerking zijn. Dit soort stucwerk wordt met een spuitmachine door een stukadoor aangebracht en waardoor de kosten voor u zeer laag zullen blijven.

Als u toch liever kiest voor een een betere kwaliteit stucwerk op uw muren, zoals krasbestendig stucwerk, dan is de keuze van een sierpleister zeker geschikt. Het laten aanbrengen van een sierpleister is gemiddeld per m2 iets duurder maar u zult langer kunnen genieten van uw muren.

Glad stucen van muren en plafond

Wat is stucen precies?

Stucen, ook wel pleisteren genoemd, is een techniek waarbij een dunne laag pleister of stucmateriaal op oude bakstenen muren, plafonds of andere oppervlakken wordt aangebracht. De stukadoor gebruikt speciale gereedschappen om het materiaal gelijkmatig te verdelen en een strakke, egale afwerking te creëren. Stucen is een kunst die vakmanschap en ervaring vereist om het gewenste resultaat te bereiken.

Als uw muren en plafonds wel een goede opknapbeurt kunnen gebruiken dan kunt u nadenken om ze te laten stucen. Maar wat kost het stucen van een huis? Stucen is niets anders dan het egaal maken en afwerken van muren en plafonds met een laag specie.

De stuclaag kan onder meer worden aangebracht op metselwerk, gipsplaten, beton, bakstenen, giboblokken of kalkzandsteen. Lees hier de 2 onderscheidende soorten stucwerk;

 • Stucen als onderlaag voor: Zijn uw plafonds en muren ongelijk of zitten er scheuren in? Dan kunt u ze laten stucen. Door het aanbrengen van een stuclaag zullen de muren en plafonds weer glad en vlak worden. Deze laag (pleisterwerk) genoemd zorgt ervoor dat u weer gemakkelijk uw muren kan gaan schilderen of behangen. Ook bij de wat kleinere oneffenheden in uw muren kan een dun laagje stucwerk wonderen verrichten.

 • Stucen de eindafwerking: U kunt uw muren en plafonds laten stucen als eindafwerking. Nadat de laag is aangebracht door een stucadoor hoeft deze niet meer te worden voorzien van een verflaag (sauzen) of behang. De stucadoor kan de stuclaag aanbrengen in de gewenste kleur en structuur (glad of met een korrel)

Stucen stappenplan:

Uiteraard doet een stukadoor meer dan alleen het stucen van uw muur of plafond. We zullen u hieronder uitleggen in 3 stappen wat de juiste werkwijze is van stucen:

Benodigde tijd: 2 dagen 5 uren.

Hoe gaat stucen in zijn werk? En wat is de juiste voorbereiding en werkwijze? Lees hier de juiste aanpak.

 1. Stucen voorbereiden

  Voordat een stucadoor zijn werk kan verrichten zal de ruimte waarin gewerkt moet worden zo leeg mogelijk moeten zijn. Denk hierbij aan het verplaatsen van uw meubels , verwijderen van radiatoren en stopcontacten. Op deze manier kan de stucadoor overal gemakkelijk stucen.

 2. De ondergrond

  De ondergrond waar het stucwerk aan moet gaan hechten dient schoon en behangvrij gemaakt te worden. Loszittende verflagen kunt u afsteken en grote gaten kunnen dicht gemaakt worden met vulmiddel. Als de ondergronden niet vlak genoeg meer zijn dan zal de stucadoor een raap- of pleisterlaag moeten aanbrengen om zo de muren en de plafonds weer vlak en glad te krijgen. Ook zal de stucadoor een voorstrijkmiddel aanbrengen om zo een goede hechting te kunnen krijgen tussen het oude- en het nieuwe stucwerk.

 3. Stucen

  Nu alle wanden en plafonds op de juiste manier zijn voorbereid kan het stucen beginnen. De juiste werkwijze hiervoor is zeer afhankelijk van wat voor soort stucwerk u kiest. In de meeste gevallen wordt het stucwerk met de hand aangebracht. Als u kiest voor stucwerk als eindafwerking op uw muren of de plafonds dan zal uw muur of plafonds geheel klaar zijn na het stucen. Mocht u toch willen kiezen voor behangklaar stucwerk of sausklaar? Lees dan verderop de pagina nieuwbouwwoning laten stucen.

 4. Stucen als eindafwerking

  Als u uw keuze heeft laten vallen op sausklaar stucwerk of toch kiest voor een mooi behang dan is, zoals hierboven beschreven, bij stap 2 het stucwerk eigenlijk al afgerond. Voor een complete afwerking kunt u ervoor kiezen de stucadoor een verflaag of behang te laten aanbrengen op uw muren

Bereken in 2 min uw prijs

Zelf stucen of kiezen voor een stukadoor?

Ben je van plan zelf een muur stucen, dan betaal je alleen de materiaalkosten. Houd er rekening mee dat u ook het gereedschap moet aanschaffen. de totaalkosten liggen rond de € 4 per m2. Voor het inhuren van een stukadoor betaal je tussen de € 10 en € 22 per m2. Dit houd in dat een stukadoor tussen de € 10 en € 16 per m2 in rekening zal brengen.

Als u als voorbeeld uw woonkamer goedkoop wilt laten stucen kunt u een poging wagen dit zelf te doen. Stucen blijft een zeer zware klus en kost zeer veel inspanning. Buiten dit er is veel ervaring en materiaalkennis nodig. Als u er echt verzekerd van wilt zijn dat u een schitterend eindresultaat krijgt dan raden wij u aan uw woning te laten stuccen door een erkende professionele stukadoor.

Stucen is eigenlijk geen klus die u zo maar even uitvoert. Een stukadoor volgt natuurlijk niet zo maar een basis opleiding van 5 jaar. Het laten stukadoren van uw woning blijft een speciale klus en voor een doe-het-zelver is dit niet één twee drie weggelegd. Lees hier wat u nodig heeft voor het stucen van uw woning:

 • Ervaring: Elk stucwerk heeft een verschillende aanpak nodig. Welk soort stucwerk past er het beste bij uw woning en hoe moet dit stucwerk dan worden aangebracht? Voor het beantwoorden van al dit soort vragen, net zoals het voorbereiden van het stukadoorswerk, is ervaring nodig. Het investeren van het inhuren van een stucadoor is dus zo een slecht idee nog niet.
 • Materiaal: Een goede stukadoor heeft al het gereedschap en de juiste materiaalkennis om uw woning perfect te stucen. Als u erover na aan het denken bent zelf te stucen dan is de kans groot dat u al deze materialen moet gaan huren. Het huren van een spuitmachine om spackspuitwerk te kunnen verrichten of een verfspuit om te kunnen verfspuiten lopen al aardig in de papieren bij een wekelijkse verhuur. U zult uiteindelijk altijd besparen op het inhuren van een stucadoor.
 • Zwaar werk: Stucen is niet alleen maar een beetje gips aanbrengen op een muur of plafond. Het is fysiek erg zwaar werk en hier is ervaring voor nodig. De armen en schouders van een stukadoor zijn gewend het stucen dagelijks uit te voeren wat bij u niet het geval is. Bij het aanbrengen en afwerken van stucwerk is er niet veel tijd om te rusten tussendoor. Het stucen moet in een razendsnel tempo gebeuren omdat er een drogingstijd aan vast zit.

Voordelen van het laten stucen van een woning?

Stucen biedt talloze voordelen die jouw interieur naar een hoger niveau tillen:

 1. Esthetische Aantrekkingskracht: Stucwerk geeft een moderne en strakke uitstraling aan jouw muren en plafonds, wat bijdraagt aan een eigentijdse sfeer in jouw woning.

 2. Oneffenheden Verbergen: Stucen is ideaal om kleine scheuren, bobbels of onregelmatigheden op de muren te verbergen, waardoor een perfect glad oppervlak ontstaat.

 3. Basis voor Verdere Afwerking: Met stucen creëer je een uitstekende basis voor verdere afwerkingen, zoals schilderen, behangen of het aanbrengen van decoratieve pleisterafwerkingen.

 4. Duurzaamheid: Stucwerk is duurzaam en gaat lang mee, waardoor het een kosteneffectieve oplossing is voor een langdurige upgrade van jouw interieur.

Soort stucwerk: en de prijzen per m2?

Wanneer u van plan bent uw huis te laten stucen is het belangrijk van te voren te weten welke soort stucwerk u wilt laten aanbrengen op uw muren of plafond. Uiteraard vraagt u zich af "wat kost stucen per m2 voor het soort stucwerk wat u uiteindelijk uitkiest. Hieronder geven wij de 3 meest voorkomende varianten weer inclusief een prijsindicatie van de kosten van stucen per m2.

Spackspuitwerk (korrel)

De meest kosteneffectieve methode voor stucwerk is spackspuitwerk. Dit komt doordat spackspuitwerk machinaal op de muur wordt aangebracht. De tarieven variëren doorgaans tussen € 7 en € 10 per vierkante meter.

Standaard wordt spackspuitwerk geleverd in wit, maar het is ook mogelijk om voor een andere kleur te kiezen. Bij kleurkeuze kan de kleur direct tijdens het spackspuiten worden aangebracht. Hierdoor is het niet nodig om de muur achteraf te verven. Bovendien is de muur hierdoor volledig door-en-door gekleurd, waardoor eventuele beschadigingen minder opvallen. Stukadoors rekenen meestal een kleurtoeslag van gemiddeld € 2 per vierkante meter.

Sausklaar & behanklaar stucwerk (glad)

Sausklaar stucwerk is een afwerking waarbij het stucwerk volledig glad en gelijkmatig wordt opgeleverd, waardoor het geschikt is om te schilderen. Behangklaar stucwerk daarentegen is een stuctechniek waarbij de muur grover wordt afgewerkt, zodat deze geschikt is om te behangen of om sierpleister overheen aan te brengen. Een muur die behangklaar gestuct is, is niet geschikt om te schilderen, omdat de muur te ruw is en de verf niet goed hecht.

Wat betreft de kosten van stucen per vierkante meter, liggen deze tussen € 14 en € 20 wanneer je kiest voor behangklaar of sausklaar stucwerk.

Sierpleister ( korrel )

Sierpleister is een geliefde stuctechniek vanwege de unieke structuur die het aan je muur geeft. Het is een kunststofgebonden stucwerk dat stootvast en weerbestendig is, waardoor het geschikt is voor zowel binnen als buiten.

Er zijn verschillende soorten sierpleister beschikbaar. Spachtelputz is op dit moment de meest gekozen variant, met een korrelstructuur variërend van 1 mm tot 2,5 mm. Je hebt de vrijheid om te bepalen of je een fijne of grove structuur wilt.

Een andere vorm van sierpleister is rustiekputz, ook wel bekend als barokpleister. Rustiekputz heeft een korreldikte van 1,5 mm of 1,8 mm en vertoont kleine groefjes, waardoor het zich ergens tussen spachtelputz en granol bevindt. Granol is de grofste vorm van sierpleister, met diepe groeven variërend van 3 mm tot 4 mm.

Wil je weten wat de kosten zijn voor stucen per vierkante meter als je kiest voor sierpleister? Over het algemeen liggen de stucwerk prijzen tussen de € 16 en € 20 per m2.

Bereken in 2 min uw prijs

Badkamer & Douche

Tegenwoordig wordt er niet veel meer gekozen voor tegelwerk. Tegelwerk kan door de voegen vrij vies worden met schimmel tot gevolg. Omdat de materialen van stucwerk tegenwoordig veel beter bestand zijn tegen vocht is het stucen van een badkamer of doucheruimte geen enkel probleem meer.

U kunt kiezen om de muren te voorzien van een gladde waterdichte stuclaag die gemakkelijk het water begeleid naar de afvoerput (drain)

Door een speciale waterdichte 2 componenten coating zal het aangebrachte stucwerk niet in aanraking komen met vocht. U hoeft dus echt niet meer uw muren in uw badkamer of douche te laten betegelen met tegelwerk. Lees meer informatie over het stucen in een badkamer en de prijs de meter op deze pagina.

Bent u benieuwd naar meerdere bijzondere wandafwerking soorten. Klikt u dan op de volgende link Showroom House of Heaven. Door ons samenwerkingsverband met dit bedrijf, kunnen toekomstige klanten van de Stuc-Concurrent een kijkje nemen in Europa’s grootste showroom op het gebied van bijzondere wandafwerkingen zoals Beton Cire, marmerlook en dergelijke.

Heeft u een keuze gemaakt, neem dan na uw bezoek contact met ons op. Dat kan telefonisch of via de email. Wij zullen het benodigde materiaal voor u inkopen en overeenkomstig uw wens afspraken maken wanneer wij bij u aan de slag mogen.

Badkamer stucen in betonlook
Badkamer stucen in betonlook

Wat is het verschil tussen behangklaar en sausklaar stucen?

Wat is het verschil tussen het behang klaar stucen van een wand of sausklaar tucen. ? Eigenlijk zeggen de woorden het zelf al. Behang klaar stucen is het afwerken van een muur die geschikt is om te tegelen of te laten behangen. De afwerking is namelijk niet helemaal glad en heeft nog kleine oneffenheden. De prijs per meter is dan ook goedkoper dan die van schilderklaar of sausklaar stucen.

Sausklaar stucen wilt zeggen dat u nadat deze eindafwerking is aangebracht en uitgedroogd , u kunt kunt verven. Als de muren en de plafonds droog zijn, wat een paar dagen tot een week kan duren, kunt u kiezen om deze te sausen met latexverf of te laten spuiten door een latexspuiter van de Stuc-Concurrent.

Latex spuiten is relatief goedkoper dan het sausen met een verfroller. Ook zullen er met latexspuiten nauwelijks strepen of banen ontstaan. Dit kan nog weleens anders uitpakken dan latex verven met een verfroller.

In een nieuwbouwwoning worden de muren in de meeste gevallen behangklaar opgeleverd. Wilt u deze muren dan gaan schilderen dan zal er een dun laagje stucwerk, ook wel filmwerk genoemd, aangebracht moeten worden.

Wat te doen met een nieuwbouwwoning?

Als u de trotse eigenaar bent van en nieuwbouwhuis dan wilt u deze uiteraard geheel aankleden en naar uw zin maken. Zoals we hierboven al hebben omschreven wordt een nieuwbouwwoning behangklaar opgeleverd en kan u deze niet meteen laten verven.

Hiervoor zal u eerst een stukadoor moeten inhuren om de muren en misschien wel de plafonds glad af te laten werken als eindafwerking. Wij krijgen regelmatig de vraag’ Kan stucen ook zonder te verven cq schilderen’? Wij raden aan dit niet te doen.

Een verflaag van latex is er juist voor bedoelt om het stucwerk te beschermen tegen vlekken. Een nieuwe stuclaag heeft een erg zuigend vermogen en door een laag van latexverf wordt deze tegengehouden zodat u wat makkelijker de muren of de plafonds kunt schoonmaken.

Verven na stucen is dus echt wel nodig voor het behoud van uw nieuwe stucwerk! Wilt u meer weten over het laten stucen van een nieuwbouwhuis? Lees dan alle informatie over de meter prijzen en de beste eindafwerking voor uw nieuwbouwwoning. Op de vraag’ stucen zonder schilderen kan dit?’ is ons antwoord dus ……..het is niet verstandig!

Bereken in 2 min uw prijs

Meest gestelde vragen (FAQ)

Is stucen duur? Zo ja, wat zijn de kosten?

Als een stukadoor een offerte op moet stellen voor het stucen van een muur of plafond dan krijgt u te maken met verschillende m2 prijzen. Afhankelijk of er dik gestukadoord dient te worden of dun kan de m2 prijs van stucen duurder of goedkoper uitvallen. Uitgaande van het stucen van een muur met dunpleister, denk dan aan 10 euro per m2. Mocht de muur dik gestukadoord worden denk dan aan 20 euro per m2 inclusief materiaal.

Wanneer moet er gestuct worden?

U huurt een stukadoor in wanneer uw wanden of plafonds niet meer voldoen aan uw eigen wensen. Denk hierbij aan oud stucwerk dat opnieuw gestuct moet worden of een nieuwbouw woning die van behangklaar stucwerk naar sausklaar stucwerk gebracht moet worden. Ook bij gemetselde muren kan een laag stucwerk worden aangebracht zodat u deze kunt behangen of schilderen.

Wanneer wordt een nieuwbouwwoning gestuct?

Als uw nieuwbouw woning is opgeleverd schakel dan meteen een goede maar goedkope stukadoor in. Als u uw gehele nieuwbouw woning wilt laten stucen dan hoeft u zich zeker niet druk te maken over de prijs. Deze ligt namelijk aanzienlijk lager dan de prijs van traditioneel stucen. Stucen in een nieuwbouwwoning heet ook wel dunpleister. Dit is namelijk een veel dunnere laag stucwerk dan normaal gesproken nodig is.

Wat kost stucen per vierkante meter?

Afhankelijk van welke soort stukwerk u kiest berekent de stukadoor vaak een vierkante meter prijs. De kosten van een stukadoor variëren hierdoor enorm. Zo begint een muur glad maken vanaf 10 euro per m2 , maar diezelfde muur kan ook 20 euro per m2 gaan kosten. Lees hier meer informatie betreft de prijzen van stucwerk.

Met welk materiaal kan een badkamer gestuct worden?

Omdat een badkamer of douche onder natte ruimtes valt geven wij altijd het advies om met een watervaste mortel te werken. Dit kan een cementgebonden mortel zijn of een speciaal ontwikkelde mortel zoals beton cire of betonlook. Zo hoeft u de badkamer of inloopdouche niet meer te tegelen en zult u geen last meer hebben van vieze voegen in uw tegelwerk. Ook benieuwd naar de verschillende unieke soorten van wandafwerking? Klikt u dan op onze volgende pagina House of Heaven waar u talloze voorbeelden aantreft van unieke wanafwerking soorten.

Welk alternatief is er voor stucen?

Eën van de meest gekozen alternatieven van stucwerk is renovliesbehang of structuurverf laten aanbrengen. Echter zijn de prijzen bijna hetzelfde als die van stucen van de muren. Een prijsvergelijking van deze verschillende soorten wandafwerkingen zijn dan ook zeker de moeite waard.

Wanneer kan er geschilderd worden na het stucen?

Hoe dikker de laag stucwerk is hoe langer de droogtijd. U kunt gemiddeld uitgaan van een droogtijd van 1 mm per dag. Dus een laag stucwerk van 1 cm dik duurt gemiddeld genomen 10 dagen om te drogen. Na het drogen kunt u de muur of plafond voorstrijken en schilderen met een latex gebonden verf.

Wat zijn de voordelen van stucen?

Stucen biedt verschillende voordelen. Het zorgt voor een strakke, naadloze en professionele uitstraling van muren en plafonds. Stucen helpt ook bij het verbeteren van de akoestiek in een ruimte en draagt bij aan de isolatie. Daarnaast creëert stucen een goede basis voor verdere afwerking, zoals schilderen of behangen.

Hoelang duurt het stucen van muren en plafonds?

De duur van het stucen hangt af van verschillende factoren, zoals de omvang van het project, het type stucwerk en de ervaring van de stukadoor. Over het algemeen kunnen kleine stucwerkzaamheden enkele dagen in beslag nemen, terwijl grotere projecten meerdere dagen tot enkele weken kunnen duren.

Waarom zou ik mijn muren laten stucen?

Stucwerk verbetert niet alleen de esthetiek van oppervlakken, maar het biedt ook een gladde basis voor verdere afwerking, zoals schilderen of behangen. Het kan ook dienen als reparatie voor beschadigde of ongelijke muren.

Kan ik over oud stucwerk heen stucen?

In sommige gevallen kan dit mogelijk zijn, maar het is essentieel dat het bestaande stucwerk in goede staat verkeert. Raadpleeg een professional om de haalbaarheid te beoordelen.

Is stucwerk geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer?

Ja, er zijn speciale waterbestendige stucsoorten die geschikt zijn voor vochtige omgevingen. Deze worden vaak toegepast in badkamers en keukens.

Hoe kan ik beschadigd stucwerk repareren?

Kleine beschadigingen kunnen worden gerepareerd door de beschadigde plekken bij te werken met nieuw pleistermateriaal en vervolgens opnieuw te stucen. Voor grotere schade is professionele hulp raadzaam.