• Bespaar tot 40% op de prijs
 • Meer dan 45 jaar ervaring
 • NOA erkend familiebedrijf
 • Sinds 1997
 • Bekend van TV

Zelf stucen! (is dat wel verstandig?)

Misschien heeft u er wel eens over gedacht om zelf een muur of plafond te stucen. Zelf stucen lijkt immers zo makkelijk. Maar stucen heeft een aantal grote nadelen en zelfs gevaren. Het is daarom verstandiger om een stucadoor in te huren om de klus voor u te klaren, dit bespaart u een hoop tijd, geld en moeite.

Zelf stucen kan een lonende en kosteneffectieve manier zijn om je muren een frisse en nieuwe uitstraling te geven. Met de juiste materialen, kennis en voorbereiding kun je zelf het stucwerk op je muren aanbrengen. In deze stapsgewijze handleiding laten we je zien hoe je zelf kunt stucen en geven we handige tips voor een professioneel resultaat.

Ervaring nodig

Om nog maar te zwijgen over de ellende die slecht gestucte muren en stucen met zich mee kunnen brengen.U zult rekening moeten houden met het soort gips, de korrelgrootte, het soort en de grootte van het oppervlak.

Omdat de benodigde materialen kosten met zich mee brengen is het van groot belang dat de stucadoor weet wat hij of zij doet. Een verkeerd mengsel of een verkeerde kleur kan een ongewenst resultaat leveren. Iets dat niet gemakkelijk op te lossen is.

Een goed gestucte muur is een investering waar u letterlijk een aantal jaren tegen aan zal kijken. Het is dus van belang dat dit goed gebeurt. Ook waar het de afwerking van een gestucte muur of plafond betreft is het dan ook van groot belang dat dit nauwkeurig en netjes gebeurt.

Zelf stucen of laten doen door een stukadoor?
Zelf stucen of laten doen door een stukadoor?

Hoe moet u zelf stucen?

Als u dan toch zelf wilt gaan proberen te stucen zullen wij u hieronder een stappenplan laten zien:

 1. Maak allereerst de muren en plafonds stofvrij
 2. Vervolgens heeft u een primer nodig voor de hechting van de nieuwe stuclaag
 3. Zet hoekprofielen waterpas op de hoeken van de muur
 4. Maak uw gips aan in een kuip met water
 5. Breng nu uw gips aan met een spaan en een raapbord
 6. Na het aanbrengen kunt u met een aluminium rei de muur vlak afwerken
 7. Laat nu de gips aantrekken (hard worden) zodat u deze niet meer kunt indrukken met uw vinger
 8. Gebruik nu een spackmes om de muur glad te trekken
 9. Wacht 10 minuten en maak de muur nat met een schuurspons
 10. Na het schuren met een spons kunt u de muur afmessen

Onderhoud en nazorg

Na het zelf stucen van je muren is het belangrijk om de juiste nazorg te bieden. Houd de muur goed geventileerd en vermijd overmatig vocht, wat de droogtijd kan vertragen. Volg ook de aanbevelingen van de fabrikant met betrekking tot eventuele afwerkingen of extra stappen die nodig zijn om het stucwerk te beschermen en te behouden.

Na deze bovenstaande behandelingen te hebben uitgevoerd is uw muur of plafond redelijk gestuct! Wanneer er een slordige fout wordt gemaakt of iets niet geheel precies wordt afgewerkt zal dit vele jaren lang een doorn in uw oog zijn. Ook het repareren van stucwerk is een specialistische klus. Vooral wanneer het om uw buitenmuren gaat wilt u er zeker van zijn dat het stucwerk beschermt tegen optrekkend vocht en uw muur niet snel beschadigd.

Door het juiste materiaal te gebruiken voor het stucen van uw buitenmuur kunt u voorkomen dat vocht optrekt en uw huis beschadigd. Daarnaast is het ook nog eens zo dat zelf stucen van muren en plafonds lichamelijk ontzettend belastend werk is.

Zelf stucen of een stucadoor inhuren?

Een stucadoorsbedrijf heeft materialen die het werk verlichten, maar deze apparatuur is duur. U zult deze niet willen aanschaffen voor eigen gebruik, dan zou u zeker niet goedkoper af zijn.

Door een stucadoor in te huren voor uw stucwerk bent u er van verzekerd dat u kwaliteitswerk geleverd krijgt door een professional. Ook kan een stucadoor zorgen dat uw wensen vervult worden. Stucwerk kan aangepast worden aan uw eigen smaak.

Ook kan een stucadoor voor u plafondlijsten plaatsen, helpen bij vochtbestrijding en zelfs verf voor u spuiten. Stucen is nauwkeurig en moeilijk werk, een ervaren stucadoor is daardoor onmisbaar voor stucwerk waar u nog vele jaren plezier van zult hebben. Wilt u meer informatie betreft de benodigdheden om te stucen? Lees dan deze pagina alles wat je nodig hebt om te stucen.

Bereken in 2 min uw prijs

Prijzen van stucwerk

De kosten van het laten stucen van uw woning liggen gemiddeld tussen de 8 en de 20 euro per m2. Een professionele stucadoor zou ook een uurtarief met u af kunnen spreken.

De prijzen van het gemiddelde uurtarief liggen tussen de 25 en 35 euro per uur. Afhankelijk van het soort stucwerk die u kiest zal de vakman als u een groter oppervlakte heeft te stucen u een speciale prijs aanbieden.

Wilt u meer informatie betreft stucen en de prijzen lees dan op deze pagina meer hierover.

Bereken in 2 min uw prijs