• Bespaar tot 40% op de prijs
 • Meer dan 45 jaar ervaring
 • NOA erkend familiebedrijf
 • Sinds 1997
 • Bekend van TV

Stucwerk schilderen

Wil je stucwerk schilderen en ben je op zoek naar handige tips en advies? Bij het verven van stucwerk is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen voor een duurzaam en esthetisch resultaat. In dit artikel delen we essentiële informatie over het schilderen van stucwerk, inclusief de beste technieken en materialen die je nodig hebt.

Stucwerk is in het algemeen al mooi om naar te kijken. Maar als het aankomt op het schilderen van vers gestucte muren of plafonds dan kan dit nog wel eens een flinke uitdaging worden om dit zelf te doen!

Stucwerk heeft een enorme zuigkracht en door de zuigkracht creëert men vaak strepen of banen in het prachtige gladde stucwerk als men zelf het stukadoorswerk probeert te schilderen. Op deze pagina vertellen wij u alles over de kosten van stucwerk schilderen en de juiste werkwijze zodat, mocht u zelf een poging wagen, dit niet verkeerd gaat.

Bereken in 2 min uw prijs

Wilt u uw nieuwe of oude stucwerk voorzien van een laag verf? Op deze pagina geven wij u alle informatie betreft stucwerk schilderen, de prijzen, droogtijd en de voorbereiding om glad gestucte muren goed te sauzen.

Als u nieuw stucwerk heeft laten aanbrengen door onze stukadoors in uw klushuis of nieuwbouw woning dan zult u de muren en de plafonds ook opnieuw moeten schilderen.

Maar wat zijn de mogelijkheden van het verven van de wanden, en wat is de beste manier om het schilderwerk van de muren en het plafond tot een prachtig eindresultaat te brengen? Lees hier alle onderdelen die wij op deze pagina zullen behandelen:

Stucwerk schilderen m2 prijs

Wat kost het laten schilderen van stucwerk? Als u uw stucwerk laat schilderen of spuiten dan bent u uiteraard ook nieuwsgierig naar de prijs? De prijs van stucwerk schilderen is afhankelijk van meerdere factoren.

Zo is het belangrijk te weten wat het uurtarief van een schilder is en hoe moeilijk of makkelijk hij voor u de nieuw gestucte muren kan sauzen. Leest u hier alles over de schilder kosten in de onderstaande prijzentabel:

Stucwerk schilderen prijs Binnenschilder Buitenschilder
Schilderwerk per m2€ 25 tot aan - € 30€ 30 tot aan - € 35
Sauswerk latex per m2€ 10 tot aan - € 15€ 15 tot aan - € 25
Spuitwerk latex per m2€ 7 tot aan - € 10€ 12 tot aan - € 15
Uurtarief schilder€ 30 tot aan - € 35€ 40 tot aan - € 50

Nieuw stucwerk schilderen waar moet u op letten?

Als u uw nieuwe stucwerk wilt laten schilderen dan is het van groot belang dat het stucwerk goed droog is. Maar hoe kunt u nu zien of het stucwerk droog is en klaar is om geschilderd te worden? Wanneer kunt u uw gestucte muren verven, hoe lang moet u hiermee wachten?

In de praktijk is er een standaard gegeven over de droogtijd, 1 mm stucwerk heeft 1 dag droogtijd nodig. Ook de dikte en het soort stucwerk is erg afhankelijk van de droging. Als laatste spelen de temperatuur en de luchtvochtigheid van de omgeving natuurlijk ook een grote rol.

Moet je stucwerk wel schilderen?

Als u glad stucwerk heeft laten aanbrengen dan is het aan te raden om dit zelf te schilderen of te laten schilderen of spuiten door een professional. Eën van de belangrijkste aspecten is dan ook dat het nieuw aangebrachte stucwerk goed gedroogd is. Als uw stucwerk behangklaar is afgeleverd en u wilt toch gaan schilderen dan raden wij u dit meteen af!!

Behangklaar stucwerk schilderen raden wij u af omdat dit stucwerk niet glad genoeg is en ook nog oneffenheden bevat. U kunt in overleg met een stucadoor vragen of hij het stucwerk sausklaar kan maken door een dunne filmlaag aan te laten brengen.

Op deze manier kan een schilder goed zijn verf aanbrengen zodat u een strak eindresultaat krijgt.

Stucwerk schilderen
Stucwerk schilderen

Bereken in 2 min uw prijs

Wel of niet voorstrijken?

Als het nieuwe stucwerk goed door gedroogd is dan zal de nieuwe laag gips een flink zuigend vermogen hebben. Als u de nieuwe verflaag rechtstreeks aanbrengt op het stucwerk zonder dat u voorstrijkt dan zal de schilderslaag te hard inzuigen en strepen en banen veroorzaken. Ook kan het voorkomen dat de laag verf los komt te zitten en dood is geslagen op het nieuwe stucwerk door de harde zuiging.

Door een voorstrijklaag aan te brengen zal het schilderwerk dus veel minder hard zuigen en heeft u meer tijd de nieuwe verflaag te verdelen. Door een goede verdeling krijgt u geen strepen en banen te zien van de verfroller en wordt het gehele oppervlakte egaal.

Bij latexspuiten is het een ander verhaal: Omdat spuiten veel sneller gaat dan rollen zal de oppervlakte van de muren en de plafonds altijd mooi en egaal opdrogen.

Latex spuiten

Het mooiste is natuurlijk om nieuw stucwerk te laten spuiten met latexverf! Met deze methode wordt de latexverf met een hoge druk op de muren en de plafonds gespoten door middel van een airless verfspuit. Op deze manier krijgt u een streep- en baanloos eindresultaat.

Latexverf laten spuiten gaat geheel structuurloos en geven uw muren en plafonds een super strak eindresultaat. Een andere optie is om de wanden met het nieuwe stucwerk voor te behandelen met een voorstrijkmiddel en ze met een roller te verven, echter kan dit wel problemen geven zoals rol banen en strepen, dit is echt zonde van het nieuwe stucwerk !

Kosten schilderen

Ook brengt het schilderen van het nieuwe stucwerk een prijskaartje met zich mee. Hoeveel dit is hangt geheel af van de soort verf en de gewenste kleuren die u kiest. We zullen u even op weg helpen met een redelijke prijs schatting:

 • Schilderen muren met de roller, prijs vanaf 12 euro per m2
 • Verfspuiten muren, prijs vanaf 8 euro per m2
 • Schilderen plafonds met roller, prijs vanaf 12 euro per m2
 • Verfspuiten plafonds, prijs vanaf 8 euro per m2

Bereken in 2 min uw prijs

Nieuw stucwerk schilderen is het moeilijkst

Nadat er gestukadoord is zal het stucwerk eerst goed moeten drogen. Als dit gebeurt is en het stucwerk toont aardig wit dan kunt u beginnen met voorstrijken met een voorstrijkmiddel.

Een voorstrijkmiddel is ontwikkeld om de zuiging van de nieuwe gestukadoorde wanden tegen te gaan zodat het schilderwerk niet te snel inzuigt en dood slaat op de wanden of plafonds. Dood slaan betekend simpelweg dat het te snel zijn vocht kwijtraakt waardoor de schilder laag los kan gaan zitten.

Stappenplan stucwerk schilderen

Benodigde tijd: 2 dagen.

Hoe schilderen wij het nieuwe stucwerk?

 1. Muren en plafonds ontvetten en egaliseren

  Wij zorgen er altijd voor dat de nieuwe laag verf de juiste hechting krijgt op de oudere laag stucwerk. Het is daarom van groot belang dat de muren of plafonds, voordat wij over gaan tot het schilderen, eerst goed schoongemaakt worden met een middel dat goed ontvet zoals Sint Marc

 2. Voorstrijk of primer aanbrengen

  Als de wand en plafondoppervlakte éénmaal gereinigd zijn kunnen wij overgaan tot het aanbrengen van een hechtprimer. Een hechtprimer zorgt ervoor dat het nieuwe schilderwerk niet te snel weg zuigt en de juiste hechting tussen de oude-en nieuwe verflaag krijgt.

 3. Stucwerk schilderen

  Als de voorstrijk éénmaal is aangebracht zal er een droogtijd van 24 uur nodig zijn. De volgende werkdag kunnen onze schilders het oude- of nieuwe stucwerk schilderen met een roller of u kunt de keuze maken het stucwerk te laten spuiten met latexverf. Lees hier meer over latex spuiten en de prijzen.

Wat zijn de kosten voor het schilderen van uw stucwerk?

Kortom, door de juiste voorbereidingen te treffen, de juiste verf te kiezen en de beste technieken toe te passen, kun je stucwerk op een prachtige en duurzame manier schilderen. Volg deze tips en transformeer je stucwerk in een ware blikvanger!

Bent u na het lezen van deze pagina benieuwd geraakt naar de kosten voor het laten schilderen van uw stucwerk? Of kunt u zelf het nieuwe stucwerk niet schilderen omdat u simpelweg niet handig genoeg bent? Dan kunt u nu geheel vrijblijvend een prijsindicatie aanvragen door middel van het offerte formulier in te vullen.

Het schilderen van stucwerk hoeft niet teveel te kosten en wordt in de meeste gevallen per m2 berekend.  Vraag dan eens geheel vrijblijvend een offerte aan en ontvang onmiddellijk het prijskaartje in uw mailbox!

Bij de Stuc-Concurrent zijn wij bekend met alle schilder procedures dus voor ons is het allemaal dagelijks werk ook helpen wij u met stucwerk repareren als dit nodig is.

Bereken in 2 min uw prijs

FAQ vragen over stucwerk schilderen

Hoe snel kan stucwerk geschilderd worden?

Als u pas uw muur of plafond heeft laten stucen dan zult u moeten wachten tot dat de stuclaag droog is. Dit kan enkele dagen tot een week duren afhankelijk van de dikte die aangebracht is. Lees hier alles over het drogen van stucwerk.

Welke verf kan ik gebruiken voor stucwerk?

Als wij stucwerk gaan schilderen of spuiten doen wij dit met latexverf. Latexverf is er in verschillende merken en gradaties. Zo kunt u kiezen voor een matte latexverf maar ook voor zijdeglans. Wij kunnen u als advies meegeven niet te kiezen voor een goedkoop merk zoals het huismerk van de Praxis of Gamma. Kies altijd voor een kwaliteits verf!

Wat zijn de kosten om stucwerk te laten schilderen?

Er zit een groot prijsverschil tussen het spuiten van latexverf of het rollen. Latex verf laten spuiten kost gemiddeld 7,- tot 9,- euro per vierkante meter. Het rollen van latexverf begint vanaf 12,- euro per m2. Het verven met een roller is veel arbeidsintensiever dan het spuiten.

Is stucen duurder dan schilderen?

Stucen is altijd duurder dan het schilderen van een muur of plafond. Het laten aanbrengen van stucwerk door onze stukadoor kost veel meer tijd dan het schilderen van een muurtje. Leest u op deze pagina het prijsverschil tussen stucen en schilderen.

Hoe bereid ik stucwerk voor op schilderen?

Om stucwerk voor te bereiden op schilderen, moet je eerst het oppervlak grondig reinigen en eventuele losse stukjes verwijderen. Vervolgens kun je een primer aanbrengen om de hechting van de verf te verbeteren. Zorg ervoor dat je de juiste primer kiest op basis van het type stucwerk dat je hebt.

Moet ik stucwerk schuren voordat ik het schilder?

In de meeste gevallen is het niet nodig om stucwerk te schuren voordat je het schildert. Stucwerk heeft meestal al een glad oppervlak, dus schuren is vaak niet nodig. Het is echter een goed idee om eventuele oneffenheden of ruwe plekken licht op te schuren voordat je begint met schilderen.

Welk type verf moet ik gebruiken voor het schilderen van stucwerk?

Acrylverf is over het algemeen een goede keuze voor het schilderen van stucwerk. Het hecht goed op stucwerk en droogt snel. Kies een verf die geschikt is voor interieurtoepassingen en let op de afwerking (mat, zijdeglans, hoogglans) afhankelijk van je voorkeur.

Moet ik meerdere lagen verf aanbrengen op stucwerk?

Ja, het is meestal aan te raden om meerdere lagen verf aan te brengen op stucwerk. Dit zorgt voor een gelijkmatige dekking en een duurzamer resultaat. Breng elke laag verf pas aan nadat de vorige laag volledig is opgedroogd.

Kan ik stucwerk schilderen in vochtige ruimtes zoals badkamers?

Je kunt stucwerk schilderen in vochtige ruimtes zoals badkamers. Het is echter belangrijk om een vochtbestendige verf te gebruiken die speciaal is ontworpen voor gebruik in vochtige omgevingen. Zorg er ook voor dat het stucwerk goed is voorbereid en eventuele vochtproblemen zijn opgelost voordat je begint met schilderen.

Moet ik een sealer gebruiken op geschilderd stucwerk?

Het is niet altijd nodig om een sealer te gebruiken op geschilderd stucwerk, maar het kan wel extra bescherming bieden. Een sealer kan helpen om de verflaag te verzegelen en de duurzaamheid te verbeteren. Het is vooral nuttig in ruimtes die vatbaar zijn voor veel vuil, vocht of slijtage.