• Bespaar tot 40% op de prijs
  • Meer dan 45 jaar ervaring
  • NOA erkend familiebedrijf
  • Sinds 1997
  • Bekend van TV

Stucwerk drogen

Het nieuwe stucwerk in uw bestaande renovatiewoning of nieuwbouw woning geleidelijk op laten drogen is een zeer belangrijk aspect om scheurvorming te voorkomen. Maar wat is de exacte droogtijd voor stucwerk eigenlijk? Laat het nieuwe stucwerk drogen en neem hier de tijd voor.

Op deze pagina’s vindt u de informatie omtrent het laten drogen van het stucwerk onderverdeeld in de volgende onderwerpen:

Bereken in 2 min uw prijs

Het drogingsproces

Tijdens het stucen wordt er veel water gebruikt, de specie die wij gebruiken bevat ongeveer 60% water. U kunt begrijpen dat dit vocht allemaal weer uit de specie moet zodra het aangebracht is op de wand.

Het drogen van stucwerk duurt ongeveer 1 dag per millimeter stuc dat is opgebracht. Het drogen kunt u forceren en versnellen door er een bouwdroger op te zetten en kachels te gebruiken.

Het risico van te snel drogend stucwerk is echter dat het kan gaan scheuren, hier dient u dus voorzichtig mee te zijn. Waar moet u op letten als u het nieuw aangebrachte stucwerk goed wilt laten drogen?

  • Temperatuur
  • Laagdikte
  • Luchtvochtigheid
  • Ventilatie

Hoe lang is de droogtijd van stucwerk?

Traditioneel stucwerk heeft een lange droogtijd nodig. Hoe komt dit en is er een manier om het drogen te versnellen? Bij sausklaar stucen wordt er door de stukadoors enorm veel water verbruikt. Als we er van uitgaan dat we een laagdikte aanbrengen van 5 tot 6 mm komt er al snel per m2 twee liter water aan te pas.

Als u uw gehele woning wilt laten stucen dan zal deze gemiddeld rond de 300 tot 400 m2 zijn. Dit betekent dus dat er rond de 700 tot 800 liter water in uw wanden en/of plafonds komt. Maar hoe krijgt u 800 liter aan vocht weer droog?

700 a 800 liter water klinkt uiteraard erg veel. Maar dit wordt natuurlijk wel verdeeld over het aantal vierkante meters. Door goed te ventileren en de juiste temperatuur van rond de 20/22 graden Celsius is het nieuwe stucwerk binnen 10 dagen gedroogd. In de meeste gevallen gaan wij als stukadoors uit van 1 mm per dag aan droging. Dus bij 1 cm stucwerk is dit 10 dagen. Mits er een goede luchtcirculatie is. Dan zou dit sneller kunnen.

Drogen van stucwerk heb geduld!

Het beste is dan ook om het stucwerk rustig te laten drogen op een kamer temperatuur van 20 graden Celsius, het is hierbij belangrijk dat er wel met een goede ventilatie gedroogd wordt (zoals één of twee ramen open). Dan voorkomt u stilstaande lucht en schimmelplekken. Het vocht dat uit het stucwerk komt moet ook afgevoerd worden.

Stucwerk drogen
Stucwerk drogen

Mijn stucwerk droogt niet?

Geen paniek!! Wij weten als geen ander dat het soms lang kan duren voordat het pas aangebrachte stucwerk wilt gaan drogen.

In de voorjaarsmaanden en de zomer gaat het drogen allemaal een stuk sneller. Is uw nieuwe stucwerk aangebracht in de vochtige wintermaanden dan is het verstandig om een bouwdroger of kachel te gebruiken om de ruimte wat hulp te geven om de juiste temperatuur te behalen namelijk 20 tot 22 graden Celsius.

Stook nooit boven de 22 graden!!! Dan gaat het drogen van de pleisterlaag te snel en kunnen er barstjes ontstaan.

Bereken in 2 min uw prijs

Stucwerk droogt geel op wat nu?

Als u ziet dat het stucwerk droogplekken begint te krijgen maar deze worden geel dan zou het zo maar kunnen zijn dat het stucwerk geel opdroogt. De oorzaak hiervan kan zijn dat onder de stuclaag verontreiniging zit van roet of nicotine. Door onze ervaring weten wij dat dit prima te behandelen is. Geel stucwerk komt ook weleens voor door oude resten behanglijm of het uitvlakken van een oud rookkanaal.

Door het aanbrengen van diepgrond of isolatieprimer zullen deze gele plekken in het stucwerk niet meer terugkomen en zullen de muren of plafonds met gele vlekken gewoon geschilderd of gespoten kunnen worden met latexverf.

Door de isolatielaag zal de gehele ondergrond die geel is geworden worden afgesloten zodat deze niet doorslaat door de verflaag heen.

Stucwerk drogen op de juiste manier

Het is belangrijk dat we het stucwerk drogen op een goede manier, dit doen we dan ook altijd en trekken daar voldoende tijd voor uit. De Stuc- Concurrent weet ook of en in welke maten we een bouwkachel kunnen inzetten tijdens het drogen.

Wij willen dat het resultaat goed is en dat het nog jaren mee kan. Hieronder geven wij u de belangrijkste punten die van belang zijn bij het drogingsproces.

stucwerk drogen
stucwerk drogen

Dikte van de stuclaag

Hoe dikker de stuclaag is hoe langer het duurt voor dat deze gedroogd is. Stucwerk droogt gemiddeld 1 mm per dag. Als u een laagdikte heeft van 3 cm dan zal het 30 dagen duren voor dat het stucwerk uitgedroogd zal zijn en u het kan (laten) voorzien van een schilderlaag.

Mocht het stucwerk nog niet droog zijn dan zult u donkere vlekken in het materiaal zien die nog vocht bevatten.

Omgeving en temperatuur

In de praktijk word er vaak geprobeerd stucwerk te laten drogen met kachels en bouwdrogers. Maar vergeet niet als het werk te snel droogt dat dit problemen kan veroorzaken en er scheuren in uw stucwerk kunnen ontstaan.

Laat uw stucwerk op een natuurlijke manier drogen met een temperatuur van rond de 20/22 graden Celsius.

Bereken in 2 min uw prijs

Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol wanneer u kijkt naar de droogtijd van stucwerk. Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht en is daarom gunstiger voor de droogtijd van stucwerk.

Het is echter wel belangrijk dat er voldoende geventileerd wordt, zodat er genoeg verversing van lucht plaatsvindt en er voldoende vocht opgenomen kan worden.

Ventileren van de ruimte

Wat van zeer groot belang is, is het ventileren van de ruimte waar het stucwerk is aangebracht. Zorg ervoor dat er een goede lucht circulatie is en geen stilstaande lucht die schimmel kan veroorzaken. De ramen of deuren kunnen het beste worden opengezet zodat het vocht goed de ruimte kan verlaten en het stucwerk goed en tijdig kan drogen.

Kosten repareren stucwerk

Wat het repareren van uw stucwerk gaat kosten is afhankelijk van de soort reparatie. Is deze groot of is dit een klein scheurtje? Zit het stucwerk vast of zit het los en moet het afgebikt worden? In de praktijk kiest een stucadoor er vaak voor om het repareren van het stucwerk per uur uit te voeren of neemt hij het werk gewoon aan en krijgt u een vaste prijs voor de gehele reparatie.

Vraag gerust eens een offerte aan (geheel vrijblijvend) en u ontvangt u de prijs voor het repareren direct in uw mailbox. Wilt u meer informatie over de stucadoor offerte? Belt u gerust naar ons kantoor in Zwanenburg.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Hoe lang duurt het voordat stucwerk volledig droog is?

De droogtijd van stucwerk kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de dikte van het stucwerk, de luchtvochtigheid, temperatuur en ventilatie. Over het algemeen duurt het enkele dagen tot enkele weken voordat stucwerk volledig droog is.

Hoe kan ik de droogtijd van stucwerk versnellen?

Om de droogtijd van stucwerk te versnellen, kunt u zorgen voor goede ventilatie in de ruimte door ramen en deuren open te zetten of door gebruik te maken van ventilatoren. Het is echter belangrijk om de natuurlijke droogtijd te respecteren en te voorkomen dat het stucwerk te snel uitdroogt, wat kan leiden tot scheurvorming.

Kan ik verf of behang aanbrengen op nat stucwerk?

Nee, het is belangrijk om te wachten tot het stucwerk volledig droog is voordat u verf of behang aanbrengt. Als u dit te vroeg doet, kan het vocht in het stucwerk niet goed ontsnappen, wat kan leiden tot problemen zoals loslatende verf of behang en schimmelvorming.

Hoe weet ik of het stucwerk volledig droog is?

Om te controleren of het stucwerk volledig droog is, kunt u een vochtigheidsmeter gebruiken. Deze meters meten het vochtgehalte in het stucwerk. Als het vochtgehalte onder een bepaald niveau ligt, is het stucwerk waarschijnlijk droog. U kunt ook een visuele inspectie uitvoeren en letten op eventuele vochtplekken of een doffe kleur, wat kan duiden op vochtig stucwerk.

Wat zijn de risico's van te snel drogen van stucwerk?

Het te snel drogen van stucwerk kan leiden tot problemen zoals scheurvorming en delaminatie. Het is belangrijk om het stucwerk geleidelijk te laten drogen en extreme temperatuur- en vochtigheidsveranderingen te vermijden. Het is raadzaam om de droogtijd van stucwerk te respecteren en voldoende ventilatie te bieden zonder de omstandigheden te forceren.

Kan ik het drogen van stucwerk versnellen met behulp van verwarmingsapparatuur?

Hoewel het gebruik van verwarmingsapparatuur de droogtijd van stucwerk kan verkorten, is voorzichtigheid geboden. Te veel warmte kan ervoor zorgen dat het vocht in het stucwerk te snel verdampt, wat kan leiden tot scheuren en delaminatie. Het is belangrijk om een evenwichtige en geleidelijke droging te bevorderen.