Wilt u in uw nieuwbouw woning of klushuis graag glad gestucte muren en/of plafonds? Gladde wanden en plafonds zijn tegenwoordig erg trendy.

Het glad maken of, ook wel sausklaar maken van de wanden of plafonds, in uw woon- of slaapkamers is eigenlijk niets meer dan het egaliseren en het uitvlakken met een cement- of gips gebonden mortel. Deze kunnen na het afwerken weer prachtig geschilderd of gespoten worden met latexverf.

Heeft u een nieuwbouw – of een bestaande kluswoning gekocht? En wilt u de muren glad laten stucen voor een betaalbare m2 prijs? Lees dan op deze pagina alles over de juiste werkwijze voor het glad maken van een muur, het sauzen (schilderen) en de prijzen per m2.

glad-pleisterwerk-stucwerk
Glad stucwerk muren en plafonds

Sausklaar stucen

Wat is sausklaar laten stucen en wat kost sausklaar stucwerk per m2? Het glad egaliseren van een muur of plafond is bedoeld om na het nieuwe stukadoorswerk een verflaag aan te laten brengen door een goede schilder.

Bij het opleveren van een nieuwbouwwoning worden de muren in de meeste gevallen behangklaar opgeleverd. Dit wil zeggen dat de muren klaar zijn om te laten behangen. De meeste nieuwbouwbewoners kiezen ervoor om na oplevering van hun huis de muren en de plafonds door de stukadoor sausklaar te laten maken.

Als de wanden en plafonds eenmaal sausklaar zijn gestuct dan is de keuze aan u om een schilder in te schakelen om uw muren te laten schilderen of u kiest er voor om de sausklare wanden te laten spuiten met latexverf.

Spuiten van verf in de door u gekozen kleuren is vele malen mooier en goedkoper dan het traditionele sauzen van muren.

Voordelen van gladde muren

De voordelen van gladde wanden stucen is dat ze visueel meer ruimte creëren maar ook is het glad afwerken van muren of plafonds echt iets van deze tijd. We zetten de voordelen van het glad maken van de muren voor u op een rij:

  • Hygiënischer
  • Makkelijk te repareren
  • Perfect voor een nieuwbouwwoning
  • Lage m2 prijs

Zoals u hierboven kunt lezen zijn er veel voordelen. Maar wat zijn de nadelen?

Nadelen van gladde muren

Er zijn niet zo vreselijk veel nadelen te bedenken als we het hebben over glad stucwerk. Glad stucwerk is één van de mooiste afwerkingen die er op stukadoors gebied zijn. Enkele nadelen kunnen zijn:

  • Gevoelig voor beschadigingen
  • Langere droogtijd

Vlakheid van stucwerk

Hoe vlak en strak moet stucwerk zijn? Deze vraag krijgen wij regelmatig en is eigenlijk snel te beantwoorden. Het is aan de stucadoor om dit met de klant te bespreken.

Als u een keuze maakt voor dun pleisterwerk in een nieuwbouwwoning, bent u per m2 goedkoper uit maar zijn de wanden niet geheel vlak.

U kunt ook kiezen voor het eerder genoemde raapwerk waar er in sommige gevallen meer dan 1 cm dikte wordt gesmeerd en de wanden geheel worden uitgevlakt. Hierdoor lopen de m2 prijzen wel op en bent u duurder uit.

Gladde muren afwerking mogelijkheden

Als de wanden glad gestuct zijn dan zullen deze na een droogperiode nog afgewerkt moeten worden. Deze afwerking kan bestaan uit gladde muren verven met een verfroller of latexverf laten spuiten met een airless spuit. Lees hier meer over het verfspuiten van de muren en plafonds.

U kunt ook kiezen voor een wat duurdere wandafwerking zoals marmerpleister, betonlook of een sierpleister. Deze laatste muurafwerkingen zijn duurder dan een standaard afwerking per m2., maar u beschikt vervolgens over één of twee prachtige accentmuren die uw woning verrijken.

Het laten stucen van uw bestaande- of nieuwbouwwoning kunt u, qua wandafwerking, zo duur maken als u zelf wilt.

M2 prijzen van glad stucwerk

De prijzen per m2 verschillen. De staat van onderhoud van de muren, de laag dikte en de moeilijkheidsgraad bepalen uiteindelijk ook de prijs van het stucwerk.

Heeft u een oudere woning die u aan het renoveren bent? Ga er dan vanuit dat er een dikkere laag stukwerk moet worden aangebracht op uw wanden en plafonds.

Dit omdat wat oudere woningen vaak wanden hebben die in de loop van de tijd wat weggezakt zijn en dan ook krom staan.

Een nieuwbouwwoning zal met een dunne pleisterlaag behandelt kunnen worden van een paar mm dik, hierdoor is het voor u, als eigenaar van een nieuwbouwwoning, in het algemeen goedkoper om stucwerk aan te laten brengen.

We hebben voor u een prijzenoverzicht gemaakt met het verschil tussen het laten stucen van een nieuwbouwwoning en een bestaande oudere woning. Op deze manier krijgt u een beter inzicht in de m2 (vierkante meter) prijzen van glad stucwerk:

Afwerking wand & plafondGemiddelde prijs per m2 vanaf
Gladde muren in een nieuwbouwwoning€ 10,-
Gladde muren in een bestaande woning€ 15,-
Gladde plafonds nieuwbouwwoning€ 15,-
Gladde  plafonds bestaande woning€ 18,-

Sauzen van de muren

Als u de wanden in bijvoorbeeld uw woonkamer, badkamer of het toilet glad laat stucen dan zal hier na de droog perioden een laag latexverf over aan gebracht moeten worden. Dit zal de wanden beschermen en egaal maken. Maar hoe gaat u te werk bij het sauzen van gladde muren?

U kunt kiezen om de muren te laten spuiten met verf of te laten texten met een fijne verfrol. Hoe fijner de verfrol is hoe minder structuur u op uw wanden krijgt. Gebruik altijd een vachtroller hiervoor.

Latexverf laten spuiten is het neusje van de zalm! Totaal geen strepen of banen in uw mooie gladde muren en nauwelijks tot geen structuur. Latex spuiten wordt gedaan met een airlesspomp die de verf op een druk brengt van 200 bar.

Op deze manier word de verf verneveld en egaler aangebracht dan met een vachtroller.

Gladde muren badkamer

Badkamer met gladde muren

Wij krijgen veel vragen omtrent het stucen van gladde muren in een badkamer. Omdat een badkamer natuurlijk een vochtige ruimte is is het van groot belang dat er met een cementgebonden product wordt gewerkt.

Cement neemt namelijk bijna geen water op en zal niet verzepen zoals een gipsgebonden laag zal doen.

Als u kiest om uw muren glad te laten maken dan zal er als eindafwerking een waterdichte coating moeten worden aangebracht. Deze coating is een 2 componenten coating die er voor zorgt dat de gladde laag stucwerk niet aangetast kan worden door het water van de douche of het bad.

Gladde muren offerte ontvangen

Wilt u uw gehele huis opnieuw laten stucen? En u bent er van overtuigt dat gladde wanden het mooiste staan in uw bestaande-of nieuwbouwwoning?

Dan kunt u geheel vrijblijvend een offerte voor glad stucwerk bij ons aanvragen. Dit kost u niet meer dan 2 minuten en wij zorgen ervoor dat de offerte en de m2 prijs per direct naar uw mailbox wordt verzonden zodat u een goede indicatie heeft wat gladde wanden kosten.

Meest gestelde vragen

Hoe krijgt u een muur glad?

Het glad maken van een muur lijkt simpeler dan het daadwerkelijk is. Zelf een muur glad maken zonder dat u ervaring hier mee heeft raden wij dan ook af. Een stukadoor is een specialist die zowel muren als plafonds door middel van een laag gips een muur glad en strak afwerkt. Lees hier wat een stukadoor kost. Toch zelf aan de gang? Maak de wand schoon en verwijder stof en loszittende deeltjes met de stofzuiger. Plak alles af (houtwerk en randen) met tape en dek uw vloer af met stucloper. Vervolgens brengt u de stucpasta aan. Schuur hierna de wand strak en glad en schilder vervolgens uw gladde muur.

Wat kost een muur glad maken?

De gemiddelde kosten om een muur glad en vlak te laten maken variëren enorm. Dit heeft grotendeels te maken met de dikte van het stucwerk en de ondergrond. De gemiddelde prijzen van gladde muren laten maken door een goede stukadoor liggen tussen de 10 euro per m2 en 18 euro per m2. Afhankelijk van de soort wandafwerking waar u een keuze voor maakt wordt de prijs bepaald.

Kan ik mijn badkamer met gladde muren afwerken?

Badkamers vallen onder natte ruimtes. Er is altijd een mogelijkheid om de muren van een badkamer glad af te laten werken. Echter moeten deze wel waterafstotend of waterdicht zijn. Lees hier alles over het stucen van badkamers.

Kan ik mijn muren in mijn nieuwbouw woning glad laten stucen?

Als u een nieuwbouwwoning heeft gekocht worden de muren vaak behangklaar opgeleverd. De stukadoor zal de behangklare muren moeten stukadoren zodat u de wanden kunt laten sauzen of kunt laten spuiten. Lees hier alles over het laten stucen van een nieuwbouwwoning.

In 2 min uw m2 prijs?      ↓