• Bespaar tot 40% op de prijs
 • Meer dan 45 jaar ervaring
 • NOA erkend familiebedrijf
 • Sinds 1997
 • Bekend van TV

Muur egaliseren voor een gladde muurafwerking

Wanneer je een grove muur wilt schilderen, behangen of gewoon een strakke afwerking wilt creëren, is het egaliseren van de muur (muur glad maken) een essentiële stap.

Een gladde muur zorgt niet alleen voor een mooiere uitstraling, maar het vergemakkelijkt ook het aanbrengen van verf, behang of andere decoratieve afwerkingen. Volg deze stapsgewijze handleiding om je muur op de juiste manier te egaliseren. Of laat je muur glad maken door een stukadoor.

Bereken in 2 min uw prijs

Waarom is muur egaliseren belangrijk?

Het egaliseren van een grove muur of het glad maken van spachtelputz helpt oneffenheden, zoals scheuren, deuken en bobbels, te verwijderen. Dit zorgt voor een gelijkmatige ondergrond, waardoor je een professionele afwerking kunt bereiken. Egalisatie voorkomt ook dat eventuele gebreken zichtbaar blijven nadat je de muur hebt geschilderd of behangen.

Benodigde materialen voor het egaliseren van een muur

Het stucen van een ongelijke muur is een effectieve manier om de oppervlakte glad en gelijkmatig te maken. Met de juiste technieken en materialen kun je een strakke afwerking bereiken. Lees verder voor de benodigde materialen om een ongelijke muur te stucen en een gladde afwerking te verkrijgen.

Om een muur te egaliseren, heb je de volgende materialen nodig:

 • Vulmiddel voor wanden
 • Plamuurmes
 • Schuurpapier (grof en fijn)
 • Een emmer met water
 • Een spons
 • Primer (indien nodig)
Muur egaliseren
Muur egaliseren

Stapsgewijze instructies voor het egaliseren van een muur

Stap 1: Voorbereiding

 • Reinig de muur grondig om stof, vuil en losse verf te verwijderen.
 • Repareer eventuele grote scheuren of gaten met vulmiddel voor wanden.
 • Schuur ruwe plekken op de muur met grof schuurpapier.

Stap 2: Egalisatieproces

 • Breng een laag vulmiddel aan op de muur met behulp van een plamuurmes.
 • Strijk het vulmiddel gelijkmatig uit en verwijder overtollig vulmiddel.
 • Laat het vulmiddel volledig drogen volgens de instructies van de fabrikant.
 • Schuur de geëgaliseerde muur voorzichtig met fijn schuurpapier om een gladde afwerking te bereiken.

Stap 3: Afwerking

 • Reinig de muur met een vochtige spons om eventueel schuurstof te verwijderen.
 • Breng, indien nodig, een primerlaag aan op de geëgaliseerde muur om de hechting van de verf te verbeteren.
 • Laat de primer drogen volgens de instructies van de fabrikant

Tips voor een professionele afwerking

 • Zorg voor voldoende verlichting tijdens het egaliseren van de muur om eventuele onvolkomenheden beter te kunnen zien.
 • Gebruik gelijkmatige druk bij het aanbrengen van het vulmiddel om een egale laag te verkrijgen.
 • Voer de schuurwerkzaamheden met beleid uit om schade aan de muur te voorkomen.

Bereken in 2 min uw prijs

Veelvoorkomende problemen en hoe ze op te lossen

 • Luchtbellen: Prik luchtbellen in het vulmiddel door ze voorzichtig met een naald door te prikken en egaliseer opnieuw.
 • Onvoldoende gladde afwerking: Breng een extra laag vulmiddel aan en schuur opnieuw voor een gladdere textuur.

Met deze stapsgewijze handleiding en tips kun je je muur op de juiste manier egaliseren voor een strakke en professionele afwerking. Vergeet niet om geduldig te zijn en zorgvuldig te werk te gaan voor het beste resultaat.

Let op: Het is altijd raadzaam om de instructies en aanbevelingen van de fabrikant of de stukadoor van de gebruikte materialen op te volgen.

Bereken in 2 min uw prijs

Meest gestelde vragen (FAQ)

Hoe egaliseer ik een muur?

Egaliseren van een muur kan gedaan worden door de volgende stappen te volgen:

 1. Reinig de muur grondig en verwijder eventueel losse verf of behang.
 2. Repareer eventuele gaten, scheuren of beschadigingen met vulmiddel voor wanden.
 3. Breng een laag vulmiddel aan op de muur met een plamuurmes.
 4. Strijk het vulmiddel gelijkmatig uit en verwijder overtollig vulmiddel.
 5. Laat het vulmiddel drogen en schuur de muur voorzichtig om een gladde afwerking te bereiken.

Wat zijn de voordelen van het egaliseren van een muur?

Het egaliseren van een muur heeft verschillende voordelen, waaronder:

 • Het zorgt voor een gladde en gelijkmatige ondergrond voor het aanbrengen van verf, behang of andere afwerkingen.
 • Het verbergt oneffenheden, scheuren of beschadigingen op de muur.
 • Het verbetert de esthetiek van de ruimte door een strakke en professionele afwerking te creëren.

Hoeveel kost het egaliseren van een muur?

De kosten voor het egaliseren van een muur kunnen variëren, afhankelijk van factoren zoals de grootte van de muur, de staat van de ondergrond, de benodigde reparaties en de regionale prijzen. Het is raadzaam om offertes op te vragen bij verschillende stukadoorsbedrijven om een nauwkeurige prijsindicatie te krijgen.

Kan ik zelf een muur egaliseren of moet ik een stukadoor inhuren?

Het egaliseren van een muur kan een technische klus zijn die vakmanschap vereist. Als je ervaring hebt met doe-het-zelfprojecten en de benodigde gereedschappen, kun je het zelf proberen. Het inhuren van een professionele stukadoor kan echter zorgen voor een snellere en hoogwaardige afwerking, vooral bij grotere of complexere projecten.

Hoe krijg je een grof gestucte muur glad?

Het glad maken van een grof gestucte muur kan een uitdagende taak zijn, maar met de juiste aanpak kun je een gladde afwerking bereiken. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om een grof gestucte muur glad te maken:

 1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat de muur droog en stofvrij is. Verwijder eventuele losse stukken stucwerk en maak de muur schoon met een borstel of stofzuiger.

 2. Vul eventuele diepe gaten en scheuren: Gebruik een vulmiddel voor wanden om diepe gaten en scheuren op te vullen. Breng het vulmiddel aan met een plamuurmes en strijk het glad. Laat het vulmiddel volledig drogen volgens de instructies van de fabrikant.

 3. Breng een primer aan: Breng een primer aan op de grof gestucte muur. De primer zorgt voor een betere hechting van het egaliseermiddel en helpt bij het verkrijgen van een gladde afwerking. Volg de instructies op de primerverpakking voor de droogtijd.

 4. Egaliseer de muur met een egaliseermiddel: Breng een egaliseermiddel aan op de muur met behulp van een plamuurmes of een troffel. Werk in kleine secties en strijk het egaliseermiddel uit in een dunne en gelijkmatige laag. Zorg ervoor dat je de hele muur bedekt.

 5. Strijk het egaliseermiddel glad: Gebruik een brede plamuurmes of een rei om het egaliseermiddel glad te strijken. Maak lange, horizontale bewegingen om de muur gelijkmatig glad te maken. Werk van boven naar beneden en van links naar rechts.

 6. Schuur de muur: Nadat het egaliseermiddel volledig droog is, schuur je de muur met fijn schuurpapier om oneffenheden en ruwe plekken glad te maken. Gebruik een schuurblok of schuurmachine en maak vloeiende bewegingen. Verwijder het stof met een vochtige doek.

 7. Herhaal indien nodig: Als de muur nog steeds niet helemaal glad is, kun je een tweede laag egaliseermiddel aanbrengen en de stappen 5 en 6 herhalen.

 8. Verf of behandel de muur: Nadat de muur volledig glad is, kun je ervoor kiezen om de muur te schilderen, behangen of op een andere manier af te werken, afhankelijk van je voorkeur.

Hoe maak je een lelijke muur weer mooi?

Als je een lelijke muur wilt transformeren en weer mooi wilt maken, zijn er verschillende opties en technieken die je kunt overwegen. Hier zijn enkele suggesties om een lelijke muur te verbeteren:

 

 1. Reinigen: Begin met het grondig reinigen van de muur om stof, vuil en vlekken te verwijderen. Gebruik indien nodig een mild reinigingsmiddel en een zachte borstel of spons. Hiermee krijg je al een frissere uitstraling.

 2.  
 3. Reparaties: Repareer eventuele scheuren, gaten of beschadigingen in de muur. Gebruik vulmiddel voor wanden om de gebreken op te vullen en egaliseer de gerepareerde delen volgens de instructies van de fabrikant.

 4. Egaliseren: Als de muur ongelijkmatig is, kun je deze egaliseren door een egaliseermiddel aan te brengen. Dit helpt om oneffenheden te verbergen en een glad oppervlak te creëren. Volg de instructies van de fabrikant om het egaliseermiddel aan te brengen en te laten drogen.

 5. Textuur: Overweeg het toevoegen van een nieuwe textuur aan de muur om oneffenheden te verbergen en visuele interesse toe te voegen. Dit kan worden gedaan met technieken zoals spachtelputz, structuurverf of het gebruik van een textuurroller.

 6. Schilderen: Het schilderen van de muur is een effectieve manier om een lelijke muur te transformeren. Kies een kleur die past bij de stijl en het gewenste effect van de ruimte. Zorg ervoor dat je de muur goed voorbereidt door eventuele losse verf te verwijderen, de muur te schuren en een primer aan te brengen voordat je begint met schilderen.

 7. Behangen: Als een andere optie kun je ervoor kiezen om de muur te behangen met behang dat past bij je smaak en stijl. Behang kan helpen om oneffenheden te verbergen en de muur een geheel nieuwe uitstraling te geven.

 8. Muurdecoratie: Verfraai de muur met decoratieve elementen zoals foto's, schilderijen, wandpanelen, planken of spiegels. Dit kan de aandacht afleiden van eventuele onvolkomenheden en de focus leggen op de decoratieve elementen.

Het verbeteren van een lelijke muur is afhankelijk van je persoonlijke smaak, budget en de staat van de muur. Overweeg welke opties het beste passen bij je behoeften en raadpleeg indien nodig een professionele stukadoor, schilder of interieurontwerper voor advies en uitvoering.

Wat te doen met bakstenen muur glad maken?

Als je een bakstenen muur glad wilt maken, zijn er verschillende technieken die je kunt toepassen om het gewenste resultaat te bereiken. Hier zijn enkele opties om een bakstenen muur glad te maken:

 1. Stucwerk: Een van de meest gebruikte methoden om een bakstenen muur glad te maken, is door stucwerk aan te brengen. Dit kan worden gedaan met behulp van een pleisterlaag of een dunne laag stucmortel. Het stucwerk verbergt de textuur van de bakstenen en creëert een glad oppervlak. Raadpleeg een professionele stukadoor om het stucwerk nauwkeurig en gelijkmatig aan te brengen.

 2. Gebruik van spuitpleister: Spuitpleister kan een efficiënte manier zijn om een bakstenen muur glad te maken. Met behulp van een spuitapparaat wordt de pleister gelijkmatig aangebracht op de muur, waardoor een egale afwerking ontstaat. Raadpleeg een professionele stukadoor die ervaring heeft met het spuiten van pleister voor de beste resultaten.