• Bespaar tot 40% op de prijs
  • Meer dan 45 jaar ervaring
  • NOA erkend familiebedrijf
  • Sinds 1997
  • Bekend van TV

Moet ik me zorgen maken om scheuren in een nieuwbouwwoning?

Bij nieuwbouwwoningen is het mogelijk dat er na verloop van tijd enige vorm van scheurvorming optreedt. Dit is een normaal verschijnsel en kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals het uitzetten en krimpen van materialen, de natuurlijke beweging van de ondergrond, en zelfs het settelen van het gebouw. Het is echter belangrijk om onderscheid te maken tussen normale, oppervlakkige scheuren en scheuren die wijzen op structurele problemen.

Wat voor soort scheuren kan je krijgen?

Oppervlakkige scheuren, zoals kleine haarscheurtjes in de pleisterlaag, zijn vaak het gevolg van de natuurlijke beweging van het gebouw en hebben meestal geen invloed op de structurele integriteit. Deze scheuren kunnen gemakkelijk worden gerepareerd met behulp van stucwerk of een geschikte vulmassa.

Aan de andere kant kunnen grote, brede scheuren of scheuren die in een bepaald patroon verschijnen, wijzen op structurele problemen en vereisen mogelijk aandacht van een professional. Het is raadzaam om een gekwalificeerde bouwkundig inspecteur of een expert op het gebied van constructie te raadplegen om de oorzaak en ernst van dergelijke scheuren te beoordelen.

Oorzaken van scheuren in nieuwbouw stucwerk

Scheuren in stucwerk van nieuwbouwwoningen kunnen verschillende oorzaken hebben. Een primaire factor is de "werking" van het huis. Nieuwbouwhuizen "werken" nog, wat betekent dat er kleine bewegingen in de constructie kunnen optreden als gevolg van het settelen van het gebouw en temperatuurwisselingen. Deze natuurlijke processen kunnen leiden tot "scheuren in het stucwerk van een nieuwbouwhuis" of "hoe om te gaan met krimp scheuren in dunpleister".

Preventie en voorbereiding

Een belangrijke stap in het voorkomen van scheuren is het toepassen van de juiste "voorbehandeling van muren in nieuwbouw voor stucwerk". Dit kan inhouden het gebruik van gaasband over voegen en hoeken om de ondergrond te verstevigen voordat het stucwerk wordt aangebracht. Het kiezen van "flexibel stucwerk voor nieuwbouw" kan ook helpen om de kans op scheurvorming te verminderen.

Lees hier meer informatie over een nieuwbouwwoning laten stucen..