• Bespaar tot 40% op de prijs
  • Meer dan 45 jaar ervaring
  • NOA erkend familiebedrijf
  • Sinds 1997
  • Bekend van TV

Soorten stucwerk: Wat zijn de mogelijkheden?

Het kiezen van de juiste soort stucwerk is essentieel voor zowel functionele als esthetische doeleinden. Stucwerk biedt bescherming, verfraait oppervlakken en creëert een gladde en duurzame afwerking. Lees verder voor een gids over de verschillende soorten stucwerk en waar je rekening mee moet houden bij het maken van je keuze.

Bereken in 2 min uw prijs

Wat is stucwerk en waarom is het belangrijk?

Stucwerk is een afwerklaag die wordt aangebracht op binnen- en buitenoppervlakken van gebouwen. Het bestaat uit een mengsel van bindmiddelen, vulstoffen en water dat wordt aangebracht op muren, plafonds of gevels. Stucwerk beschermt de onderliggende constructie, verbetert de thermische isolatie en zorgt voor een aantrekkelijke afwerking.

Verschillende soorten stucwerk

Omdat de juiste keuze maken vaak als lastig wordt ervaart zullen wij u een handje op weg helpen om te laten zien welke soorten stucwerk er het meest worden toegepast.

Traditioneel stucwerk: Dit omvat de klassieke methode van het aanbrengen van een kalkmortelpleisterlaag op de wanden en plafonds. Het biedt een duurzame en ademende afwerking en kan worden afgewerkt met verschillende texturen, zoals glad, schuurwerk of spachtelputz.

Spuitpleister: Deze methode maakt gebruik van een machine om snel en efficiënt stucwerk aan te brengen. Het resultaat is een gelijkmatige en strakke afwerking. Spuitpleister kan worden aangebracht in verschillende diktes en texturen, zoals fijn spuitwerk of structuurspuitwerk.

Sierpleister: Dit omvat decoratieve afwerkingen zoals granol, rustiekputz en barokpleister. Sierpleister voegt textuur en stijl toe aan wanden en plafonds, en kan worden aangepast aan de gewenste uitstraling.

soorten stucwerk
Welk stucwerk kiezen

Stucwerk voor binnenmuren en plafonds

Bij het kiezen van stucwerk voor binnenmuren en plafonds is het belangrijk om rekening te houden met de gewenste uitstraling en functionaliteit. Glad stucwerk zorgt voor een strakke afwerking, terwijl structuurstucwerk textuur en diepte toevoegt. Overweeg ook de akoestische en thermische eigenschappen van het stucwerk.

Stucwerk voor buitenmuren

Bij het kiezen van stucwerk voor buitenmuren is duurzaamheid en weersbestendigheid van groot belang. Kies een stucwerk dat bestand is tegen vocht, temperatuurschommelingen en andere omgevingsfactoren. Overweeg ook de gewenste textuur en afwerking die het beste bij de architectuur van het gebouw past.

Met deze gids heb je een beter begrip van de verschillende soorten stucwerk en de factoren waar je rekening mee moet houden bij het maken van je keuze. Raadpleeg een professionele stukadoor voor advies en een offerte op maat, zodat je de juiste keuze kunt maken voor jouw specifieke behoeften en wensen.

Let op: Het is altijd raadzaam om een professionele stukadoor te raadplegen voor advies en uitvoering van het stucwerk.

Bereken in 2 min uw prijs

Wat kost stucwerk per soort?

De kosten van stucwerk kunnen variëren afhankelijk van het specifieke soort stucwerk dat je kiest. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten stucwerk en de gemiddelde kosten per vierkante meter (m²):

  1. Traditioneel glad stucwerk: De gemiddelde kosten voor traditioneel glad stucwerk liggen tussen €15 en €25 per m².

  2. Sierpleister (bijv. spachtelputz, rustiekputz): Voor sierpleister zoals spachtelputz en rustiekputz, variëren de kosten meestal tussen €18 en €30 per m².

  3. Schuurwerk: Schuurwerk is iets duurder dan traditioneel glad stucwerk, met kosten die doorgaans tussen €20 en €30 per m² liggen.

  4. Dunpleister: Spuitwerk kan een kosteneffectieve optie zijn en de gemiddelde kosten variëren tussen €12 en €20 per m².

  5. Betonlook of betonciré: Voor de populaire betonlook-afwerking, zoals betonciré, liggen de kosten meestal tussen €70 en €150 per m² vanwege de complexiteit en het gebruik van speciale materialen.

Het is belangrijk op te merken dat deze kosten slechts een ruwe schatting zijn en kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals de locatie, de omvang van het project, de staat van de ondergrond en eventuele extra voorbereidende werkzaamheden die nodig zijn. Het is altijd raadzaam om offertes aan te vragen bij professionele stukadoorsbedrijven om een nauwkeurige prijsindicatie te krijgen voor jouw specifieke situatie.

Bereken in 2 min uw prijs

Meest gestelde vragen (FAQ)

Wat zijn de verschillende soorten stucwerk?

Er zijn verschillende soorten stucwerk, waaronder traditioneel glad stucwerk, sierpleister (zoals spachtelputz of rustiekputz), schuurwerk, spuitwerk en betonlook-afwerkingen zoals betonciré. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en uitstraling.

Wat is het verschil tussen traditioneel glad stucwerk en sierpleister?

Traditioneel glad stucwerk is een strakke en egale afwerking die vaak wordt toegepast in woningen. Sierpleister, zoals spachtelputz of rustiekputz, heeft een korrelige textuur en wordt vaak gekozen voor een decoratieve uitstraling.

Wat is het gemiddelde prijsniveau voor stucwerk?

De prijzen voor stucwerk variëren afhankelijk van het soort stucwerk, de omvang van het project en de regio. Over het algemeen liggen de prijzen tussen €15 en €30 per m² voor traditioneel glad stucwerk, sierpleister en schuurwerk. Spuitwerk kan variëren tussen €10 en €20 per m². Betonlook-afwerkingen zoals betonciré kunnen duurder zijn, met prijzen tussen €70 en €150 per m².

Hoe kan ik de kosten van stucwerk berekenen?

Om de kosten van stucwerk te berekenen, vermenigvuldig je de oppervlakte van het te stucen gebied (in m²) met de prijs per m² die wordt gehanteerd door stukadoors. Houd er rekening mee dat er extra kosten kunnen zijn voor eventuele reparaties, voorbereidingen of speciale afwerkingen.

Moet ik professionele stukadoors inhuren voor stucwerk of kan ik het zelf doen?

Het stucen van muren en plafonds is een vakmanschap dat vaardigheid en ervaring vereist. Hoewel kleine doe-het-zelf-projecten mogelijk zijn, wordt het over het algemeen aanbevolen om een professionele stukadoor in te schakelen voor de beste resultaten, vooral bij grotere of complexere projecten.