• Bespaar tot 40% op de prijs
  • Meer dan 45 jaar ervaring
  • NOA erkend familiebedrijf
  • Sinds 1997
  • Bekend van TV

Hoe en waarom stucwerk schuren?

Een pas gestucte gladde muur oogt glad en strak, maar waarom zou je nog schuren? De reden hiervoor schuilt in het feit dat vers glad stucwerk vaak onzichtbare oneffenheden bevat, zoals kleine korreltjes en stof.

Deze onvolkomenheden worden pas zichtbaar wanneer de muur geschilderd of behangen wordt. Echter, dit is niet de enige motivatie voor het schuren van stucwerk.

Een gladde muur is namelijk niet het enige wat nodig is voor een strak resultaat.

stucwerk schuren

Waarom stucwerk schuren belangrijk is!

Verf en behanglijm hebben grip nodig om goed te hechten aan het oppervlak. Door het gladde stucwerk eerst zorgvuldig te schuren, wordt de muur mooi vlak en ontstaat een oppervlak waarop een verflaag of behanglijm optimaal kan hechten.

Hierdoor wordt niet alleen een visueel aantrekkelijk resultaat bereikt, maar wordt ook de duurzaamheid van de afwerking bevorderd. Het schuren van glad stucwerk is dus een cruciale stap om te garanderen dat het eindresultaat niet alleen strak oogt, maar ook langdurig mooi blijft.

Wilt u het gladde stucwerk laten schuren?

Wilt u liever het schuren van het gladde stucwerk uit handen geven? Dan kunt u rekening houden met een prijs van € 9 per m².

Hoe stucwerk schuren?

Het schuren van stucwerk is een essentiële stap voor een glad en perfect afgewerkt resultaat. Maar hoe gaat dit proces precies in zijn werk? Hier volgt een handige gids om je te begeleiden.

1. Geduld is een schone zaak: Wacht tot het stucwerk volledig droog is

Voordat je begint met schuren, is het van cruciaal belang om te wachten tot het stucwerk volledig droog is. Het gebruik van een vochtmeter is een slimme manier om hier zeker van te zijn. Nat stucwerk schuren kan immers leiden tot aanzienlijke beschadigingen, en dat wil je natuurlijk vermijden.

2. Evenredig en met dezelfde druk schuren

Zodra je hebt vastgesteld dat het stucwerk droog is, is het tijd om te schuren. Het is essentieel om overal even lang te schuren en met consistente druk. Gelijkmatig schuurwerk legt de basis voor een prachtige afwerking. je kan ervoor kiezen om met de hand te schuren of machinaal met een schuurmachine.

3. Gebruik de juiste apparatuur: Professionele schuurmachine

Voor het beste resultaat raden we aan om een professionele schuurmachine te gebruiken. Dit zorgt niet alleen voor gemak, maar levert ook het mooiste eindresultaat op. Gebruik achtereenvolgens schuurpapier met korrel 180 en 220. Een grovere korrel kan de muur beschadigen, terwijl een fijnere korrel mogelijk niet het gewenste effect heeft.

4. De finishing touch: Afnemen met een vochtige doek

Na het schuren is het belangrijk om het stucwerk af te nemen met een vochtige doek. Dit verwijdert stofdeeltjes en geeft de muur een extra gladde afwerking.

Door deze stappen te volgen, bereik je het beste resultaat bij het schuren van stucwerk. Onthoud: geduld en precisie zijn de sleutels tot een prachtig afgewerkte muur.

Bereken in 2 min uw prijs

Stucwerk geschuurd, wat nu?

Heeft u het verse stucwerk geschuurd en gereinigd? Voordat u begint met behangen of schilderen, is het essentieel om de muur voor te behandelen met een hoogwaardig voorstrijkmiddel.

Een pas gestucte muur fungeert namelijk als een spons, en een voorstrijkmiddel speelt een cruciale rol in het afdichten van het gestucte oppervlak. Het creëert een effectieve hechtingslaag voor latexverf of behanglijm.

Waarom is dit zo belangrijk? Zonder de juiste voorbehandeling absorbeert een verse muur aanzienlijk meer latexverf of behanglijm, wat niet alleen resulteert in extra kosten maar ook meer tijd en moeite vergt. Door de muur correct voor te behandelen, wordt niet alleen de absorptie verminderd, maar wordt ook een duurzamer resultaat gegarandeerd.

Een kleine investering in voorstrijkmiddel kan dus aanzienlijk bijdragen aan een efficiënte en professionele afwerking van uw gestucte muren.

Meest gestelde vragen (F.A.Q)

Waarom is schuren na stucwerk nodig?

Schuren na stucwerk is essentieel om oneffenheden, korreltjes en stof te verwijderen. Het zorgt voor een glad oppervlak en bevordert een betere hechting van verf of behang.

Wanneer moet ik beginnen met schuren na stucen?

Wacht tot het stucwerk volledig droog is voordat u begint met schuren. Gebruik een vochtmeter om de droogheid te controleren.

Welke korrelgrootte moet ik gebruiken bij het schuren van stucwerk?

Gebruik eerst korrel 180 en vervolgens korrel 220 voor het beste resultaat. Een grovere korrel kan de muur beschadigen, terwijl een fijnere korrel mogelijk weinig effect heeft.

Moet ik de muur afnemen na het schuren van stucwerk?

Ja, na het schuren is het belangrijk om de muur af te nemen met een vochtige doek om eventueel schuurstof te verwijderen.

Kan ik zelf stucwerk schuren of moet ik een professional inhuren?

Het schuren van stucwerk is technisch en vereist ervaring. Een professional heeft de juiste apparatuur en expertise voor een optimaal resultaat, maar als u handig bent, kunt u het zelf proberen met de juiste tools.

Hoe voorkom ik beschadigingen tijdens het schuren van stucwerk?

Zorg ervoor dat u gelijkmatig en met constante druk schuurt. Gebruik professionele schuurmachines voor het beste resultaat en voorkom overmatige druk op één plek.