• Bespaar tot 40% op de prijs
  • Meer dan 45 jaar ervaring
  • NOA erkend familiebedrijf
  • Sinds 1997
  • Bekend van TV

Btw stucwerk nu 12% goedkoper!

Als je van plan bent om stucwerk te laten uitvoeren in je woning of bedrijfspand, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de btw-regels die van toepassing zijn. De btw (Belasting Toegevoegde Waarde) is een heffing die wordt geheven op de verkoop van goederen en diensten, waaronder stucwerk. Hier zijn enkele belangrijke punten die je moet weten over de btw op stucwerk.

Als u een stukadoor nodig heeft om uw muren of plafonds in uw woning te laten stukadoren dan wilt u uiteraard weten hoeveel btw u voor het nieuwe stucwerk moet betalen. Omdat er vaak onduidelijkheden zijn over de 9% en 21% btw regeling van de belasting hebben wij een informatiepagina gemaakt om deze regeling duidelijk in kaart te brengen.

Bereken in 2 min uw prijs

Wanneer 9% btw betalen voor stucwerk?

Voor stucwerk geldt over het algemeen het standaard btw-tarief. In Nederland is dit tarief momenteel 21%. Dit tarief is van toepassing op de arbeidskosten en materialen die worden gebruikt bij het uitvoeren van het stucwerk.

Het verlaagde btw-tarief van 9% is in 2015 in de wet van de belastingdienst gekomen. 9% btw op stukadoorswerk is natuurlijk niet echt veel. Echter kan dit lage btw-tarief alleen maar toegepast worden bij een oude kluswoning of renovatiewoning.

De 9% btw regeling geldt alleen maar als u kunt aantonen dat uw woning ouder is dan 2 jaar. Leest u hier de exacte btw regeling van de belastingdienst.

Btw stucwerk
Stuc-concurrent b.v. stukadoor

Btw regeling verlengd

Onderhoud en Afbouw is verheugd over de maatregel van het Kabinet om stukadoor- en schilder werkzaamheden te stimuleren met een extra BTW-verlaging. Met ingang van 2015 vallen zowel stukadoorsbedrijven als goede schildersbedrijven onder het verlaagde btw-tarief. Voor al het onderhoud aan woonhuizen ouder dan twee jaar geldt er dus de verlaagde 9% btw regeling.

Tot nu toe was dat voorbehouden aan woningen ouder dan vijftien jaar. Deze wetgeving is nu in 2018 verlengt zodat u voordeliger uit bent met het opnieuw laten stucen van uw huis.

9% btw op stucwerk

Als je een oude woning renoveert waarbij het stucwerk wordt vernieuwd, kan in sommige gevallen het verlaagde btw-tarief van 9% van toepassing zijn. Dit geldt voor woningen die ouder zijn dan 2 jaar. Het verlaagde tarief is alleen van toepassing op de arbeidskosten, niet op de gebruikte materialen.

Het BTW-tarief voor stukadoorswerk aan particuliere woningen van ten minste 2 jaar oud is verlaagd naar 9%. Dit geldt zowel voor de binnenkant als de buitenkant van een huur- of koophuis. Het BTW-tarief van 9% geldt niet voor stukadoorswerk aan woningen jonger dan 2 jaar, of voor stukadoorswerk aan gebouwen die niet als woning worden gebruikt. Daarvoor geldt het tarief van 21% BTW.

Glad stucen wanden
Glad stucen wanden

Bereken in 2 min uw prijs

Nieuwbouw woning laten stucen

Voor stucwerk in nieuwbouwwoningen geldt het standaard btw-tarief van 21%. Nieuwbouwwoningen worden als nieuwe goederen beschouwd, waardoor het verlaagde tarief niet van toepassing is. Bij het stucen van een nieuw gebouwde woning zal er 21% btw berekend moeten worden. Mocht u een oudere nieuwbouwwoning hebben dan zal er wel een voordelig btw tarief berekend kunnen worden.

Afhankelijk van de werkzaamheden van een stukadoor zal hij dit ruim van tevoren bespreken en kenbaar maken.

Particuliere woningen

Met een particuliere woning wordt bedoeld een onroerende zaak waarin particulieren permanent mogen verblijven. Ook tijdelijk leegstaande woningen vallen daaronder. Het is belangrijk om bij het laten uitvoeren van stucwerk altijd duidelijke afspraken te maken met de aannemer of zzp'er over de prijs en de btw. Controleer ook altijd de factuur om er zeker van te zijn dat de juiste btw-tarieven worden toegepast.

Gratis offerte aanvragen

Wilt u weten wat het kost om uw nieuwbouwwoning of oudere woning te laten stucen door de stucadoors van de Stuc-Concurrent? Vraag dan eens geheel vrijblijvend een stucwerk offerte aan en maak een prijsvergelijking van onze meter prijzen met die van andere stukadoorsbedrijven.

Zo kunnen wij u laten zien dat wij een zeer goedkoop stukadoorsbedrijf zijn!

Bereken in 2 min uw prijs

Ouderdomsverklaring

In alle gevallen dient de opdrachtgever een ouderdomsverklaring te ondertekenen. Deze verklaring moet bewijzen dat de woning ouder is dat 15 jaar.

Het stukadoorsbedrijf moet de ouderdomsverklaring bij de administratie bewaren. Zo€€n ouderdomsverklaring kunt u hier downloaden: ouderdomsverklaring

Meest gestelde vragen (FAQ)

Welk btw-tarief geldt er voor stucwerk?

Het standaard btw-tarief dat momenteel van toepassing is op stucwerk in Nederland is 21%.

Wanneer 9% btw betalen op stukadoorswerk?

U betaalt 9% btw over stucwerk als uw klushuis of renovatiewoning ouder is dan 2 jaar. Door een ouderdomsverklaring in te vullen kunnen wij als stukadoorsbedrijf aantonen dat wij een woning gestukadoord hebben die echt ouder is dan 2 jaar.

Kom ik in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief op stucwerk?

Het verlaagde btw-tarief van 9% kan van toepassing zijn op stucwerk bij renovatie van een woning die ouder is dan 2 jaar. Dit geldt alleen voor de arbeidskosten, niet voor de gebruikte materialen.

Geldt het verlaagde btw-tarief ook voor nieuwbouwwoningen?

Nee, het verlaagde btw-tarief is alleen van toepassing op renovatie van woningen die ouder zijn dan 2 jaar. Voor stucwerk in nieuwbouwwoningen geldt het standaardtarief van 21%.

Moet ik als particulier zelf de btw afdragen bij het laten uitvoeren van stucwerk?

Nee, als particulier hoef je de btw niet zelf af te dragen. De aannemer of zzp'er die het stucwerk uitvoert, brengt de btw in rekening op de factuur en draagt deze af aan de Belastingdienst.

Moet ik bewijzen dat mijn woning ouder is dan 2 jaar om in aanmerking te komen voor het verlaagde btw-tarief?

Ja, om in aanmerking te komen voor het verlaagde btw-tarief bij renovatie van een woning, moet je kunnen aantonen dat de woning ouder is dan 2 jaar. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van bouwjaar of eigendomsdocumenten.

Geldt het verlaagde btw-tarief ook voor stucwerk in badkamers of keukens?

Ja, het verlaagde btw-tarief kan ook van toepassing zijn op stucwerk in badkamers of keukens, op voorwaarde dat de renovatie plaatsvindt in een woning die ouder is dan 2 jaar.

Moet ik als ondernemer btw betalen over stucwerk in mijn bedrijfspand?

Ja, als ondernemer dien je btw te betalen over stucwerk in je bedrijfspand. Het standaard btw-tarief van 21% is van toepassing.