• Bespaar tot 40% op de prijs
 • Meer dan 45 jaar ervaring
 • NOA erkend familiebedrijf
 • Sinds 1997
 • Bekend van TV

Scheuren nieuwbouwwoningen

U heeft een nieuwbouw woning gekocht? En u heeft in de wandelgangen al iets gehoord over scheuren die kunnen voorkomen in uw nieuwbouwhuis na het stucen van de muren en plafonds?

Het is geen ongewoon fenomeen dat scheurvorming optreedt in het stucwerk van een nieuwbouwwoning. Hoewel nieuwbouwprojecten meestal worden uitgevoerd met hoogwaardige materialen en vakmanschap, kunnen factoren zoals krimpscheuren, zetting en bewegingen in de constructie resulteren in kleine scheurtjes in het stucwerk. Het is belangrijk om te begrijpen dat dergelijke scheurtjes vaak onvermijdelijk zijn en geen teken zijn van fundamentele problemen met de woning.

Op deze pagina meer informatie geven over horizontale en verticale scheurvorming in zowel de binnenmuren, betonmuren en de plafonds.

Scheuren nieuwbouwwoningen
Scheuren muren nieuwbouw

Bereken in 2 min uw prijs

Hoe ontstaan scheuren?

Wat is nu de oorzaak van de scheuren? Bij een nieuwbouwwoning moet u er altijd rekening mee houden dat deze nog een jaar of vier de tijd nodig heeft om zich te zetten.

De meest voorkomende vorm van scheurvorming in nieuwbouwwoningen is "krimpscheuren". Deze ontstaan doordat het stucwerk tijdens het drogen en uitharden enigszins krimpt. Het kan resulteren in kleine, haarlijnachtige scheurtjes. Het is belangrijk op te merken dat deze scheurtjes meestal oppervlakkig zijn en geen invloed hebben op de structurele integriteit van de woning.

In de tijd dat de woning nog werkt (ook het vocht wat nog in de woning aanwezig is) kunnen er nog wat zet scheurtjes zich voordoen in de wanden (binnenmuren) en plafonds, maar ook deze zijn minimaal. Mochten er toch grote scheuren tevoorschijn komen dan zou er iets met de constructie van de woning niet in orde zijn maar dit komt nauwelijks voor.

Vocht in uw nieuwe woning

Een goede nieuwbouw stucadoor weet waar hij het over heeft. Ook vocht kan een probleem veroorzaken voor uw nieuwe stukadoorswerk.

Houdt u er maar rekening mee dat als de woning is opgeleverd er minimaal 65% aan vocht aanwezig is in de wanden , vloeren, en plafonds. Dit vocht is ontstaan tijdens de bouw door de regen en het niet verwarmen van de woning.

Het is dan ook zeer belangrijk dat u rustig de cv-installatie opstookt zodat het vocht dag voor dag de woning kan verlaten door een openstaand raam. Als u te snel de temperatuur opstookt zullen de wanden en plafonds gaan krimpen en uitdrogen en zullen er scheuren ontstaan in uw stucwerk in de nieuwe woning.

Voorkomen van scheurtjes

Het is altijd aan te raden om scheurvorming in het stucwerk van een nieuwbouwwoning serieus te nemen en het te laten beoordelen door onze professionele stukadoor. Een ervaren stukadoor kan de scheuren inspecteren en bepalen of er sprake is van normale scheurvorming of dat er mogelijk andere onderliggende problemen zijn die aandacht vereisen.

Uiteraard zijn er genoeg oplossingen om de scheurtjes in uw nieuwbouwhuis te voorkomen. We zullen de meest gebruikelijke op een rij voor u zetten:

 • Stook niet te warm
 • Huur een bouwdroger
 • Ventileer uw woning goed
 • Laat de stucadoor gaas gebruiken

Bereken in 2 min uw prijs

Scheuren in stucwerk repareren
Scheuren in stucwerk repareren

Repareren

Of u nu verticale of horizontale scheuren heeft in uw binnenmuren er kan altijd gerepareerd worden. Het repareren van scheuren gaat het makkelijkste bij glad pleisterwerk. Dit geldt zowel voor het plafond als de wanden in uw nieuwbouwhuis.

Echter geven wij het advies om de woning eerst goed uit te laten werken. Hiervoor staat minimaal 2 jaar. Als de 2 jaar voorbij zijn is het herstellen van de scheuren een vrij makkelijke opgave voor een stucadoor.

Door middel van een flexibele mortel in de scheur aan te brengen zal deze niet meer terug komen. Belangrijk is wel de scheur eerst uit te krabben zodat er weer een goede hechting ontstaat en de reparatiemortel een goede hechting heeft.

Prijzen nieuwbouw stukadoor

De stucwerk prijs per m2 van een stucadoor kunnen erg uiteen lopen. Zo rekent de ene stucadoor 8 euro per m2 en de ander wel 20 euro per m2? Hoe dit kan? Grotendeels komt dit door de materiaal keuze en de vakbekwaamheid van de professionele stucadoor.

Het wil zeker niet zeggen dat het stucwerk van 20 euro per m2 er knapper uitziet dan dat van 8 euro per m2. U moet bij het kiezen van een stukadoor op uw gevoel afgaan en niet meer betalen dan nodig is. Leest u meer informatie op de pagina stucadoor prijzen waar wij alles voor u op een rijtje zetten.

Stucwerk in nieuwbouwwoningen

Ook voor het stucen geldt dat er de eerste 4 jaar nog een zet scheurtje kan optreden maar deze zijn zo bijgewerkt zolang u maar voor een gladde wand of plafondafwerking kiest.

U hoeft zich dus geen zorgen te maken over alle wilde verhalen op het internet want een goed stucadoorsbedrijf zal altijd een goed advies aan u geven of u de nieuwbouwwoning wel of niet kunt laten stucen. Leest u meer over het laten dunpleisteren van een nieuwbouwwoning op deze pagina.

Vraag eens geheel vrijblijvend een offerte aan en ontvang een prijsindicatie voor het laten stucen van uw nieuwbouwhuis. Heeft u toch nog vragen betreft het stucen van een nieuwbouwwoning neem dan gerust contact op met ons kantoor. Tel: 020 8900 181

Bereken in 2 min uw prijs

Meest gestelde vragen (FAQ)

Waarom ontstaan er scheuren in het stucwerk van mijn nieuwbouwwoning?

Scheuren kunnen ontstaan in nieuwbouwwoningen als gevolg van verschillende factoren, zoals het uitzetten en krimpen van bouwmaterialen, verzakkingen in de grond, ongelijkmatige fundering, temperatuurverschillen en zelfs fouten tijdens de bouw. Het is belangrijk om deze scheuren tijdig aan te pakken om verdere schade te voorkomen.

Zijn scheuren in stucwerk normaal in nieuwbouwwoningen?

Scheuren in stucwerk van nieuwbouwwoningen kunnen in sommige gevallen als normaal worden beschouwd. Het is belangrijk om te begrijpen dat stucwerk gevoelig is voor uitzetting en krimp als gevolg van veranderingen in temperatuur en vochtigheid. Deze natuurlijke bewegingen kunnen leiden tot kleine scheurtjes in het stucwerk, met name in de eerste paar jaar na de bouw van de woning.

Hoe voorkom ik scheuren in het stucwerk van mijn nieuwbouwwoning?

Hoewel het volledig voorkomen van scheuren in het stucwerk van een nieuwbouwwoning niet altijd mogelijk is, kunt u enkele maatregelen nemen om het risico op scheurvorming te verminderen. Hier zijn enkele tips om scheuren in het stucwerk van uw nieuwbouwwoning te helpen voorkomen:

 1. Zorg voor een goede fundering: Een stevige en stabiele fundering is essentieel voor de stabiliteit van de hele woning. Zorg ervoor dat de fundering op de juiste manier is geplaatst en dat eventuele verzakkingen of verplaatsingen van de fundering worden aangepakt voordat het stucwerk wordt aangebracht.

 2. Professionele installatie: Schakel altijd een ervaren en deskundige stukadoor in om het stucwerk van uw nieuwbouwwoning aan te brengen. Een professionele stukadoor zal de juiste technieken en materialen gebruiken om scheurvorming te minimaliseren.

 3. Gebruik van bewapeningsgaas: Bewapeningsgaas, ook wel wapeningsweefsel genoemd, kan helpen bij het versterken van het stucwerk en het verminderen van scheuren. Het gaas wordt in het stucwerk ingebed en helpt bij het verdelen van de spanningen over een groter oppervlak, waardoor scheurvorming wordt verminderd.

 4. Controleer en corrigeer onderliggende problemen: Zorg ervoor dat eventuele structurele problemen of onvolkomenheden in de onderliggende constructie, zoals scheefstand of beweging van muren, vloeren of plafonds, worden geïdentificeerd en gecorrigeerd voordat het stucwerk wordt aangebracht.

 5. Beheers vocht en temperatuur: Houd de vochtigheidsniveaus in de woning stabiel en vermijd grote schommelingen in temperatuur. Te veel vocht of snelle temperatuurveranderingen kunnen leiden tot uitzetting en krimp van materialen, wat scheuren in het stucwerk kan veroorzaken.

 6. Vermijd directe belasting: Vermijd het ophangen van zware voorwerpen, zoals grote spiegels of schilderijen, rechtstreeks aan het stucwerk. Gebruik in plaats daarvan geschikte ophangsystemen die de belasting gelijkmatig verdelen en voorkom dat er te veel druk op één specifiek punt wordt uitgeoefend.

 7. Regelmatig onderhoud: Zorg voor regelmatig onderhoud van het stucwerk. Controleer op tekenen van scheuren of beschadigingen en repareer ze indien nodig. Regelmatige inspecties en tijdige reparaties kunnen voorkomen dat kleine scheurtjes groter worden.

Kan ik zelf scheuren in het stucwerk repareren of moet ik een stukadoor inschakelen?

Het repareren van scheuren in het stucwerk van uw woning kan in sommige gevallen een doe-het-zelfproject zijn, maar dit hangt af van de omvang en de oorzaak van de scheuren. Hier zijn enkele overwegingen om te bepalen of u zelf scheuren in het stucwerk kunt repareren of dat het raadzaam is om een professional in te schakelen:

 1. Omvang van de scheuren: Kleine, oppervlakkige scheuren die beperkt zijn tot de pleisterlaag kunnen meestal relatief eenvoudig zelf gerepareerd worden. Dit vereist meestal het vullen van de scheur met een geschikt vulmiddel, zoals een vulmiddel op basis van acryl of een speciale pleisterreparatiepasta.

 2. Oorzaak van de scheuren: Het is belangrijk om de oorzaak van de scheuren te achterhalen voordat u begint met repareren. Oppervlakkige scheuren als gevolg van normale uitzetting en krimp of kleine bewegingen kunnen vaak zelf gerepareerd worden. Echter, als de scheuren worden veroorzaakt door structurele problemen of aanhoudende beweging, is het raadzaam om een professional in te schakelen om de onderliggende oorzaak aan te pakken.

 3. Ervaring en vaardigheden: Het repareren van scheuren in het stucwerk vereist enige ervaring en vaardigheid. Als u geen ervaring hebt met stucwerk of geen vertrouwen hebt in uw vaardigheden, is het wellicht beter om een professional in te schakelen om het werk uit te voeren. Een professionele stukadoor heeft de juiste kennis, ervaring en gereedschappen om scheuren op een duurzame en esthetisch aantrekkelijke manier te repareren.

 4. Garantie en verzekering: Als uw woning nog onder de garantie valt of als u een verzekering heeft die stucwerkreparaties dekt, kan het raadzaam zijn om een professional in te schakelen. Op die manier kunt u ervoor zorgen dat het werk wordt uitgevoerd volgens de vereisten en dat eventuele garanties of verzekeringsdekking van kracht blijven.

Wat zijn de kosten voor het repareren van scheuren in het stucwerk van een nieuwbouwwoning?

De kosten voor het repareren van scheuren in het stucwerk van een nieuwbouwwoning kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van de scheuren, de locatie van de scheuren en de benodigde reparatiemethoden. Het is moeilijk om specifieke kosten te noemen zonder de exacte situatie te kennen, maar ik kan u een algemeen idee geven van wat u kunt verwachten.

Kleine, oppervlakkige scheuren die beperkt zijn tot de pleisterlaag kunnen relatief eenvoudig worden gerepareerd en zouden geen grote kosten met zich mee moeten brengen. U kunt overwegen om zelf een doe-het-zelfreparatiekit te gebruiken, wat meestal een betaalbare optie is.

Wat te doen bij scheuren in nieuwbouwstucwerk?

 • Laat scheurvorming serieus beoordelen door een professionele stukadoor.
 • Glad stucwerk is makkelijker te herstellen dan structuurafwerking.
 • Houd rekening met de natuurlijke zetting van de woning en het vocht dat nog aanwezig is.

Is scheurvorming in nieuwbouwstucwerk de verantwoordelijkheid van de stukadoor?

Scheuren komen vaak voor en zijn niet altijd te voorkomen. Een ervaren stukadoor kan beoordelen of het normale scheurvorming betreft of dat er andere problemen zijn.

Kortom, scheuren in stucwerk zijn normaal, maar een goede voorbereiding en professionele aanpak kunnen het risico minimaliseren