Laatste update: 6 juli 2016

Gipsplaten stucen, of naden dichten?gipsplaten stucen

U kunt bij gipsplaten stucen ervoor kiezen of u alleen de naden wilt dichten of de gehele gipsplaat wilt voorzien van stucwerk.

Mocht u alleen de naden willen laten stucen houd er dan rekening mee dat deze altijd zichtbaar kunnen blijven zelf met verf eroverheen.

Op deze pagina geven wij u informatie over het afwerken van gipsplaten en de m2 prijs die gemiddeld berekend wordt voor het aangebrachte stucwerk.

Gipsplaten afwerken

Er zijn verschillende soorten afwerkingen voor gipsplaten zowel voor het plafond als voor de muren. Zo kunt u kiezen voor gladde wanden maar is er ook genoeg keuze in structuur zoals spackspuitwerk.

We zullen u hieronder een klein overzicht geven van de meest voorkomende afwerkingen op gipsplaten:

Als u een goedkope afwerking op uw gipsplaten wilt dan is spackspuiten het geen wat u zoekt. De kosten per m2 voor het aanbrengen van spack liggen gemiddeld genomen tussen de 6 en de 8 euro per m2.

Bij alleen het vullen van de naden van de gipsplaten loopt u namelijk het risico flauwe knikken te blijven zien die met verkeerd zonlicht ( strijklicht ) erg op gaan vallen. Wij geven dan ook altijd het advies om de gipsplaten zowel de plafonds als de muren helemaal te laten stucen.

Als de naden van de gipsplaten alleen dicht gezet moeten worden dan valt dit onder stucwerk repareren. De reparatie van de naden wordt in de meeste gevallen tot aan 3 x herhaalt. Dit komt omdat de gips die word aangebracht nog gaat inkrimpen en dan zou dit zeker te zien zijn met vals licht ( strijklicht )

Gipsplaten behangen

Als u gipsplaten wilt gaan behangen is het verstandig eerst de platen goed uit te te vlakken en te repareren zodat het behang strak en zonder oneffenheden kan worden aangebracht.

Een goede tip hiervoor is: altijd de nieuwe gipsplaat wanden of plafonds na het repareren van de naden en schroefogen minimaal een keer met latexverf te behandelen.

Mocht u ooit het behang willen verwijderen dan hoeft u het alleen maar nat te maken en trekt u het behang zo los. Doet u dit niet dan zal de lijm van het behang zo vast komen te zitten dat bij het verwijderen u de platen kapot zal trekken.

Voorstrijk en primervoorstrijk gipsplaten

Een standaard gipsplaat met een maat van 60 x 200 mm of 120 x 240 mm zal altijd moeten worden voorzien van een hechtlaag ( voorstrijkmiddel ). Omdat de overspanning niet te groot mag zijn zou het stucwerk los kunnen laten omdat deze totaal geen hechting heeft.

Het voorstrijk middel wat voor deze gipsplaten geschikt is moet een kwartskorrel bevatten zoals betoncontact van Knauf.

Ook zijn er tegenwoordig kant en klare stucplaten te verkrijgen. Deze platen hebben zijn iets donkerder en hoeven niet voorbehandeld te worden met een voorstrijk.

Ook deze gipsplaten zijn te verkrijgen in verschillende maten. De hanteerbaar ste maat is 60 x 200 mm.

Prijzen van gipsplaten stucen

De prijzen van gipsplaten stucen zijn niet zo verrassend hoog als u denkt. In de grote lijnen wordt de prijs voor het vullen en dichten van de naden en schroefogen per strekkende meter berekend.

Afhankelijk hoe de platen zijn aangebracht kunt u een gemiddelde prijs van 5 euro per strekkende meter aanhouden inclusief het wapenings- gaas aanbrengen wat op de naden van gipsplaten moet worden aangebracht.

Als u toch kiest om de gipsplaten geheel over te stucen ( wat wij ook aanraden ) dan zijn de kosten mede afhankelijk hoe de gipsplaten zijn gemonteerd. Mochten de platen niet valk lopen ga er dan van uit dat dat de prijs rond de 15 euro per m2 zal liggen.

Als de gipsplaten vlak en onder de normen zijn aangebracht dan is de m2 prijs een stuk lager rond de 10 euro per m2. De prijzen die hier genoemd worden zijn een indicatie!

Plafond stucen

U kunt er voor kiezen om de gipsplaten op uw plafond te laten spuiten met spackspuitwerk of traditioneel te laten stukadoren met gips. Een afwerking met spack heeft een structuur en

pleisterwerk plafond

wordt veel in nieuwbouwwoningen gebruikt.

Het plafond laten stucen met gips is wat meer werk dan spackspuiten. Spackspuitwerk wordt aangebracht met een machine wat vele malen sneller gaat dan met de hand.

De kosten voor het traditionele stucwerk aanbrengen liggen dan ook iets hoger.

Bespaar op het stucen van gipsplaten!

Wilt u zo goedkoop mogelijk uit wezen voor het afwerken van uw gipsplaten? Vraag dan geheel vrijblijvend een online offerte aan en ontvang 20% korting op gipsplaten stucen of de reparatie hiervan.

Vergelijk onze m2 prijs met die van andere stukadoorsbedrijven en wees voordeliger uit dan u denkt!

Gipsplaten stucen
4.67 (93.33%) 6 votes