• Bespaar tot 40% op de prijs
 • Meer dan 45 jaar ervaring
 • NOA erkend familiebedrijf
 • Sinds 1997
 • Bekend van TV

Kosten schilderwerk 2024

Het uitbesteden van schilderwerken aan een specialist garandeert een professioneel resultaat. Maar wat zijn nu eigenlijk de kosten van een schilder? Hanteren zij een uurtarief of een prijs per m²? En nog belangrijker, hoe kun je besparen op de kosten voor jouw schilderwerk binnen-of buiten? Op deze pagina vind je alle antwoorden over de kostprijzen en juiste werkwijze.

prijs schilderwerken

Wat kost een schilder per uur en per m2 in 2024?

De prijs van een schilder kan op twee manieren worden gecalculeerd worden: of je betaalt een vast bedrag per m², of je betaalt een vast bedrag per uur. Bij grotere oppervlaktes wordt meestal een prijs per m² gehanteerd, terwijl precisiewerk, zoals het verven van raamkozijnen, vaak per uur wordt berekend.

 • Kosten schilder per uur:
  • Binnenschilderwerk: Gemiddeld € 30 tot 40 per uur
  • Buitenschilderwerk: Gemiddeld € 35 tot 50 per uur (incl. materiaal, en excl. btw en verf)

 • Kosten schilder per m²:
  • Binnenschilderwerk: Gemiddeld € 30 tot 40 per m²
  • Buitenschilderwerk: Gemiddeld € 35 tot 40 per m² (incl. materiaal, en excl. btw)

Kosten schilderwerk binnen

Voor binnenschilderwerken wordt de prijs doorgaans berekend per uur of per m². Hieronder vindt u een lijst met richtprijzen voor individuele soorten binnenschilderwerk:

Soort schilderwerkenKosten schilderwerk binnenshuis
Muren en plafonds schilderen€15 tot 20 per m²
Kozijnen, ramen en deuren schilderen€6 tot 8 per meter
Trappen opnieuw schilderen€15 tot 20 per trede
Vloer laten schilderen€ 25 tot 35 per m²
Behangen van de muren€ 35 tot 40 per uur

Wilt u een exacte prijs ontvangen voor binnenschilderwerk, of uw stucwerk schilderen? Met onze offerteservice ontvangt u vrijblijvende offertes van de beste schilders bij u in de buurt. Start hier uw aanvraag.

Kosten buitenschilderwerk

Wilt u een exacte prijs ontvangen an een schilder voor uw binnenschilderwerk? Met onze offerteservice ontvangt u vrijblijvend prijsopgaven van meerdere schilders bij u in de buurt. 

Soort schilderwerkKosten schilderwerk buitenshuis
Buitendeur schilderen€ 60 tot 100 per deur / € 35 à 40 per uur
Kozijnen schilderen€ 6 tot 8 per meter
Buitenmuren schilderen€ 20 tot 40 per m²
Appartement€ 700 tot € 2.500
Tussenwoning€ 1.100 tot € 2.000
Hoekwoning€ 1.400 tot € 3.000
Vrijstaande woning€ 3.600 tot € 12.000

De kosten voor buitenschilderwerk worden doorgaans berekend op basis van de totaalprijs. De kosten worden meestal bepaald afhankelijk van het type woning, waarbij rekening wordt gehouden met de grootte en staat ervan. In onderstaande tabel vindt u de gemiddelde richtprijzen voor buitenschilderwerk per schildertype en woning:

Wat bepaalt de kosten van schilderwerk?

Verschillende factoren spelen een rol bij het bepalen van de kosten voor schilderwerk:

 • Materiaalkosten: De keuze van verf heeft de grootste invloed op de kosten. Duurdere verf leidt tot hogere totaalprijzen. Ook andere materialen zoals verfborstels worden meegerekend.
 • Voorbereidende Werken: Het voorbehandelen van oppervlakken, het afplakken van randen en plinten, alles telt mee. Deze voorbereidingen vergen tijd en drijven de kosten op.
 • Voorrijkosten: Sommige schilders rekenen verplaatsingskosten. Vergelijk offertes om een goed beeld te krijgen van de totaalprijs.
 • Verftechnieken: Speciale effecten vergen specifieke verftechnieken en expertise, wat de kosten kan opdrijven.
 • Huur Veiligheidsmateriaal: Bij hogere locaties, zoals gevels, gebruiken schilders steigers en veiligheidsmateriaal, wat extra kosten met zich meebrengt.

Bereken in 2 min uw prijs

Bespaartips voor schilderwerken

Schilderwerken uitbesteden aan een professional mag dan wel niet goedkoop zijn, maar het verzekert je wel van vakkundigheid. Hier zijn enkele tips om te besparen op de kosten voor schilderwerk:

 • Zelf Voorbereidende Werken Uitvoeren: Bespaar tijd en geld door zelf enkele voorbereidende taken uit te voeren, zoals oude verflagen verwijderen of oppervlakken ontvetten.
 • Profiteer van het Verlaagd BTW-tarief: In Nederland geldt een verlaagd btw-tarief van 9% voor schilderwerk aan woningen ouder dan 2 jaar. Dit tarief is enkel van toepassing op arbeidskosten, niet op materialen.
 • Tijdig Onderhoud: Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van schilderwerk. Denk aan tijdig schilderen van houten kozijnen om kostbare reparaties te voorkomen.\
 • Combineer Schilderwerken: Als je meerdere schilderwerken hebt, laat ze dan gelijktijdig uitvoeren om totale kosten te verminderen.
 • Winterschilder Inhuren: Tijdens de wintermaanden bieden sommige schilders kortingen om hun werklast te verhogen. Vraag ernaar om te besparen.

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw schilderwerk? Vergelijk vrijblijvend offertes van lokale schilders via onze offerteservice. Vul het formulier in en ontvang prijsvoorstellen en deskundig advies van maximaal 3 vakmannen bij jou in de buurt. Maak de juiste keuze voor jouw schilderproject en bespaar!

Offerte voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een erkend schildersbedrijf en verzeker jezelf van een prachtig eindresultaat bij uw huis verven. Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen en deskundig advies van maximaal 3 vakmannen uit jouw regio.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele schilders

Veelgestelde vragen (F.A.Q.)

1. Wat zijn de gemiddelde kosten voor het schilderen van een huis?

De gemiddelde kosten voor het schilderen van een huis variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type verf, de oppervlakte van het te schilderen gebied, en de staat van het oppervlak. In het algemeen kan je rekenen op een prijs tussen €30 en €50 per vierkante meter.

2. Hoe kan ik besparen op schilderwerk kosten?

Je kunt besparen op schilderwerk kosten door offertes te vergelijken van verschillende schilders, voorbereidend werk zelf uit te voeren, te kiezen voor een goedkopere verfsoort, en meerdere schilderwerkklussen tegelijkertijd uit te laten voeren.

3. Wat is het verschil tussen binnen- en buitenschilderwerk prijzen?

Binnenschilderwerk is doorgaans goedkoper dan buitenschilderwerk vanwege de minder intensieve voorbereiding en het gebruik van goedkopere verfsoorten. Buitenschilderwerk omvat ook vaak het repareren van beschadigde oppervlakken, wat de kosten kan verhogen.

4. Hoeveel kost het om een deur te laten schilderen?

De kosten voor het schilderen van een deur variëren afhankelijk van de grootte, de staat van de deur en de gewenste afwerking. Over het algemeen liggen de kosten tussen €60 en €100 per deur.

5. Is het verlaagde btw-tarief van toepassing op schilderwerk?

Ja, in veel landen is er een verlaagd btw-tarief van toepassing op schilderwerk aan woningen ouder dan 2 jaar. Dit tarief varieert per land, maar het kan aanzienlijk bijdragen aan het verlagen van de totale kosten.

6. Wat zijn de factoren die de kosten van schilderwerk beïnvloeden?

Verschillende factoren, zoals de oppervlakte van het te schilderen gebied, de materiaalkosten, de voorbereidende werkzaamheden, de afwerking en het gebruik van speciale technieken, hebben allemaal invloed op de kosten van schilderwerk.

7. Hoe kan ik een betrouwbare schilder vinden?

Je kunt een betrouwbare schilder vinden door aanbevelingen te vragen van vrienden of familie, online recensies te lezen, referenties te controleren en offertes te vergelijken van verschillende schilders.